Foto Kvarner Wines
Žlahtina, jarbola, trojišćina, sansigot, kupaža belica i druga kvarnerska vina predstavljena su na jednom od najprestižnijih svjetskih vinskih događanja
povezane vijesti
Udruženje Kvarner Wines predstavilo je vina autohtonih sorti Kvarnera, dakle žlahtinu, jarbolu, trojišćinu, sansigot, kupažu belicu i druge, na jednom od najprestižnijih svjetskih vinskih događanja, Merano Wine Festivalu.
Predstavljanje je održano uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te Turističke zajednice (TZ) Kvarnera. U sklopu festivala održan je i masterclass The Best of Kvarner – European Region of Gastronomy 2026., koji je oduševio publiku i potvrdio da je Kvarner stigao na međunarodnu mapu velikih vinskih priča.
Europska regija gastrononije
Naime, Kvarner sljedeće godine, za nešto više od mjesec dana, postaje prva i zasad jedina hrvatska Europska regija gastronomije, a Udruženje Kvarner Wines jedan je od četiri glavna dionika konzorcija koji će provoditi projekt uz TZ Kvarnera, Primorsko-goransku županiju i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Kvarnerska udruga vinara regiju nastavlja prezentirati i u 2026. pa su tako najavili predstavljanje na nizu domaćih i međunarodnih festivala, među kojima su WineOs, Grand Tasting Beograd, Refuscus Mundi Izola, Vinski podrum Dubrovnik, Zadar Wine Festival, Urbanovo, Moslavina, Slovenski festival vin te Orange Wine Festival u Beču.
Kvarnerski vinari sudjeluju i na dvadesetak lokalnih manifestacija, od In Vino Veritas u Puntu, preko Ružice Vinodola u Novom Vinodolskom, do Bele nedeje u Kastvu i Dana vina u Vrbniku.
U Udruženju Kvarner Wines najavili su i kako će početkom 2026. Kvarner predstaviti i specijalnu čašu za žlahtinu, rezultat suradnje s renomiranim proizvođačem čaša Italesse. Riječ je o kruni projekta TZ-a Kvarnera – Žlahtina, vinska kraljica Kvarnera.
– Čaša je dizajnirana da naglasi aromatiku, svježinu i eleganciju najpoznatije kvarnerske sorte, i bit će važan alat u daljnjem brendiranju ovog vina, kažu iz Udruženja.
Vina, destilati, likeri
Isto tako, Udruženje priprema posebno brendirano vino od autohtonih sorti vinove loze Kvarnera u magnum i jeroboam izdanju i vlastito maslinovo ulje, pojašnjavaju iz udruge koja od 2026. kreće u veliki iskorak u svijet maslinarstva.

Naime, započinje projekt Kvarner Olive Oil koji će objediniti i brendirati maslinova ulja regije, a koja već danas privlače pažnju međunarodne publike, što potvrđuje i činjenica da su se u novom izdanju vodiča Flos Olei našla ulja OPG-a Davor Andrić iz Barbata te OPG-a Perišić iz Poljana kraj Opatije.
Kvarner tako, uz vino, sustavno gradi novi prepoznatljivi gastronomski proizvod. Prema najavama, ocjenjivanje Kvarner International Wine Trophy u Vrbniku se sljedeće godine širi i na destilate i likere, u suradnji s profesorom jakih alkoholnih pića Marinom Mihaljevićem Žuljom. Ocjenjivanje će se održavati 26. i 27. ožujka, dok se uzorci zaprimaju do 15. ožujka.