Program osmišljavaju djeca

Od petka Plesni zbirkus: Vikend po mjeri svakog djeteta

Bruna Matičić

Emilio Alcantara kratkim je performansom »začinio« najavu Plesnog zbirkusa / Foto K. KRIKŠIĆ VIDAS

Emilio Alcantara kratkim je performansom »začinio« najavu Plesnog zbirkusa / Foto K. KRIKŠIĆ VIDAS

Na programu je ukupno šest predstava i četiri radionice koje će rasplesati, razgibati i zabaviti posjetitelje – i djecu i roditeljeRIJEKA  Plesni zbirkus, manifestacija koju osmišljavaju djeca, ovog će vikenda u Rijeku donijeti niz zanimljivih plesnih, cirkuskih i lutkarskih izvedbi i radionica. Četvrto izdanje Plesnog zbirkusa započinje u petak, 20. i trajat će do nedjelje, 22. svibnja, a što će ovogodišnji festivalski program ponuditi djeci i mladima najavili su jučer predstavnici žirija Korina Vidas, Val Travaš i Thomas Velčić, izvođači Marija Maksimović i Emilio Alcantara te predstavnici organizatora i suorganizatora, Ivana Golob Mihić iz Udruge Vijeće mladih Benčić, Tajana Josimović iz udruge Prostor plus te Ivana Lučić iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.– Plesni zbirkus poseban je po tome što ga stvaraju djeca kojima se omogućuje da upoznaju proces organizacije manifestacije poput festivala izvedbenih umjetnosti. Imaju mogućnost vidjeti kako to izgleda »iza kulisa«, kazala je Ivana Golob Mihić objasnivši pritom kako je nastao festival koji se od ove godine provodi uz slogan »Djeca.točke.biraju.ostali.uživaju«.


Dječji žiri


– Festival je iznikao iz niza radionica koje smo nazvali Festivalska smišljaonica u kojima su djeca bila izrazito angažirana i aktivna te nas potaknula na pokretanje festivala koji će ove godine doživjeti svoje četvrto izdanje, istaknula je Golob Mihić. Ove su, pak, godine festivalu prethodile četiri smišljaonice, a predstavnici žirija izložili su i kako su one izgledale te koje su predstave odabrali.

Korina Vidas tako je opisala kako je izgledala radionica izrade jinglea i radionica izrade fotokutka koji će biti postavljen u Dječjoj kući za vrijeme trajanja festivala, dok su Val Travaš i Thomas Velčić kazali da su, nakon odgledanih isječaka predstava, svoje glasove dali predstavi »Beskrilci u oblacima« Istarskog narodnog kazališta i predstavi »Nula« autorice Marije Maksimović. Predstave su ih oduševile te su ovim putem pozvali i ostalu djecu da posjete Plesni zbirkus i uživaju u njima. Upravo će plesna predstava »Beskrilci u oblacima« otvoriti ovogodišnji festival u petak u 18 sati u Filodrammatici, a bogat i zanimljiv program bit će nastavljen u subotu u Dječjoj kući te u nedjelju u Filodrammatici. Kako je Tajana Josimović istaknula, na programu je ukupno šest predstava i četiri radionice koje će rasplesati, razgibati i zabaviti posjetitelje.


Zabava i edukacija


U subotu u 10 sati u Dječju kuću dolaze klaun Ludek i Mesje Žulee s predstavom »Između krajnosti« i radionicom žongliranja. U popodnevnim satima prva na rasporedu je lutkarska predstava »Nula« autorice Marije Maksimović u 17.30 sati, a uslijedit će uzbudljivi cirkuski performans i radionica balansiranja »The Dangerous Show« Emilija Alcantare. Posjetitelje zatim očekuje predstava »Studija ptičje perspektive« Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, realizirana u suradnji s MMSU-om, a od 11 do 19 sati odvijat će se radionica festivalskih bedževa. Plesni zbirkus bit će zaključen u nedjelju u Filodrammatici, kada će u 17 sati Studio za suvremeni ples iz Zagreba izvesti predstavu »Ritam Tam« te istoimenu ritmičku radionicu. U konačnici, organizatori i kreatori kazali su da ovog vikenda očekuju dobru zabavu te zainteresiranima poručili da cjelokupan program provjere na internetskoj stranici i usput rezerviraju svoja mjesta na predstavama i radionicama.