Vremenska prognoza

Vikend na Kvarneru donosi i jugo, i škuru buru. Evo detalja

Sanja Gašpert

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Jutarnje temperature zraka uz obalu će se kretati od 7 do 10 stupnjeva, a maksimalne dnevne od 11 do 13 Celzijevih stupnjevaRIJEKA – Promjenjivo, prohladno i kišovito vrijeme obilježit će vikend pred nama. Prema najavama meteorologinje Danijele Vlašić iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka, i danas i sutra bit će oblačno s dosta kiše, pljuskova i grmljavine.


Promjenjivo


– Bit će to pravi jesensko-zimski vikend, bit će i juga i bure. Jutarnje temperature zraka uz obalu će se kretati od sedam do deset Celzijevih stupnjeva, a maksimalne dnevne od 11 do 13 stupnjeva. Ipak, bit će malo toplije nego prethodnih dana. Povećanje temperature očekuje se i u Gorskom kotaru i Lici, gdje ima snijega koji se ipak neće topiti. I sljedeći tjedan počinje s promjenjivim vremenom, bit će dosta juga, vremenski uvjeti bit će primjereniji za ovo doba godine. Možemo reći da je zima uistinu stigla, iako naglo, jer smo se takoreći iz kratkih rukava obukli u jakne, kaže Danijela Vlašić.


Prema biometeorološkoj prognozi DHMZ-a za danas, iako i dalje u cijeloj zemlji neće biti biometeorološki povoljno, u unutrašnjosti će reumatičarima, astmatičarima i kroničnim bolesnicima od krvožilnih bolesti biti nešto lakše jer će vjetar oslabjeti, a time i njegov utjecaj na pojačani osjećaj hladnoće. Na Jadranu će okretanje bure na jugo tijekom dana predstavljati stres za bolesnike, ali i za manje osjetljive ljude.


Oprez – magla
Trebat će se naglo prilagođavati na nepovoljne biometeorološke uvjete, pri čemu je moguća razdražljivost, nesanica i glavobolja. Izgledi vremena od nedjelje do utorka pokazuju pretežno oblačno uz povremenu oborinu, češću za vikend, kada je na Jadranu mjestimice moguća obilna kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom. U gorju će još u početku subote biti susnježice, no uz postupan porast temperature lokalno može biti kiše koja se smrzava na tlu. U ponedjeljak se očekuje pojava magle.