Gradsko vijeće

Vijećnici u Kastvu pohvalili Mostarca

Slavica Kleva

Foto S. Kleva

Foto S. Kleva

U opširnoj i detaljnoj »šetnji« kroz prvih šest mjeseci rada, gradonačelnik Matej Mostarac obuhvatio je gotovo sve aktivnosti koje su se događale u Gradu Kastvu i njegovoj okoliciKASTAV – Izvještaj Mateja Mostarca, gradonačelnika Grada Kastva, o radu za prvih šest mjeseci ove godine, polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna kao i izmjene i dopune plana mreže dječjih vrtića na području grada Kastva obilježili su sinoćnju sjednicu gradskog vijeća koju je vodio predsjednik gradskog vijeća Zemir Delić.


Jednoglasno je usvojen prijedlog izmjena i dopuna odluke o osnivanju ustanove za predškolski odgoj i naobrazbu, s obzirom na to da ima 95 novoupisanih mališana u predškolsku ustanovu, baš kao i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Kastva. U prvoj polovini godine ukupno su ostvareni prihodi u iznosu od 22.793.087 kuna, što je za nešto više od 7 posto više nego u istom razdoblju prošle godine te 42 posto plana za ovu tekuću godinu. Ukupni rashodi ostvareni su u iznosu od 20.073.917 kuna, što je za 1 postotni poen više nego u prethodnoj godini i predstavlja nešto više od 30 posto plana za ovu godinu. Usvojena je i odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Kastva kojih je ukupno 8.292 četvorna metra i prodavat će se po 220,29 eura po »kvadratu«, čime se planira uprihoditi nešto više od 13 milijuna kuna.


U opširnoj i detaljnoj »šetnji« kroz prvih šest mjeseci rada, gradonačelnik Mostarac obuhvatio je gotovo sve aktivnosti koje su se događale u Gradu Kastvu i njegovoj okolici. Nije propustio spomenuti siječanjski pust, ali i prvi projekt brzog interneta kojim će Kastav pomoću optike pokriti više od 83 posto kućanstava. U veljači je zabilježen uspjeh provedene akcije Noć muzeja, ali i uspješno priveden kraju projekt sanacije zidina koje je pomoglo Ministarstvo kulture. Naglasio je prvi čovjek Grada Kastva i da su radovi na mrtvačnici Novog groblja u Žegotima gotovo pri kraju te da zapravo kreće i prva faza gradnje ukopnih mjesta. Dodijelila je gradska uprava i sredstva za javne potrebe, potpisani su ugovori s nizom sportskih i kulturnih udruga u ukupnom iznosu od oko 1,8 milijuna kuna, a nije zaboravio spomenuti i Košarkaški klub Kastav koji je osvojio ligu. Podsjetio je nadalje da je Kastav bio domaćin kreativnih gradova, ali i na akciju Kastav bez azbesta, s obzirom na to da Grad subvencionira potpuno uklanjanje azbesta.
– U travnju smo uspješno realizirali Tjedan zdravlja, s nizom besplatnih pregleda i edukativnih razgovora za naše sugrađane pa ćemo s takvim akcijama i nastaviti – obećao je Mostarac.


Trg Fortica je prije ljetne sezone osvježen, klupice su betonirane pa ih je daleko teže »odnijeti«, što je većina sugrađana primijetila. Istaknuta je potreba razvoja novih projekata, a prvi korak k tome je potpisivanje sporazuma s Razvojnom agencijom Primorsko-goranske županije, dakle slijede izrade novih strategija u budućnosti.


Na koncu su vijećnici većinom glasova usvojili gradonačelnikovo izvješće, uz pohvalu za dosadašnji rad.