Luka različitosti?

VIDEO Objavljena snimka sramotnog noćnog paleža zastave u duginim bojama na Korzu

P. N.

"Ovo je odgovor na novo doneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima. 1987", stoji uz objavljeni videoNa Instagram stranici “Riječani 1987”, jednoj od neslužbenih stranica sa sadržajima vezanima uz navijačku skupinu Armada, u čijem opisu stoji poruka “Mi smo ponosni čuvari bili sve te godine, snage, ponosa i časti grada i domovine”, noćas je objavljena snimka paleža zastave u duginim bojama izvješenoj na zgradi Grada Rijeke.


Poluminutni video prikazuje skupinu od četiri u crno odjevena mladića, kako uz pomoć motke na koju je pričvršćena baklja, pale duginu zastavu. Autor videa je, dapače, i sam pojasnio smisao ove “hrabre” noćne akcije. Iako smo u prvoj objavi ove vijesti napisali kako se sve dogodilo noćas, čini se da se radi o nešto starijoj snimci, koja je, međutim, tek noćas objavljena na spomenutoj Instagram stranici uz poruku kako se radi o odgovoru na, kako pišu, “novo doneseni zakon o posvajanju djece istospolnim parovima. 1987”.


Još provjeravamo informacije kad je snimka nastala, odnosno kad je došlo do paljenja zastave.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ULTRAS ARMADA RIJEKA ! (@rijecani.1987)

Podsjetimo, Upravni sud je prije nekoliko dana donio presudu kojom se istospolnom bračnom paru, Mladen Kožiću i Ivi Šegoti nakon punih pet godina dopušta da mogu biti posvojitelji djece. Presuda je svakako povijesna, jer je otvorila prostor i drugim istospolnim parovima u Hrvatskoj da učine isto. Na sudsku odluku već se najavilo žaliti resorno Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike, koje je zatražilo novi postupak, a prosvjedu su se na ovaj sramotni način pridružili i zasad anonimni akteri noćnog paleža na Korzu.


Zastava zapaljena prije pola godine?

Mostov saborski zastupnik Josip Katalinić tvrdi kako je zastava zapaljena prije više od pola godine.


“Fake news je postao naša svakodnevica. Ovu lažnu vijest je bilo lako prepoznati jer su danas na zgradi gradskog poglavarstva neke druge zastave i izlozi su drugačije uređeni a ova “vijest” je stara pola godine. Koji je cilj takvih lažnih vijesti? Ovaj put izborna kampanja koja je u svom finišu. Rijeka se godinama brendira kao otvoren, tolerantan i slobodan grad (što Riječani i jesu) i ovom akcijom se želi manipulirati s nama ne bi li odbacili bilo kakve nove ljude u politici jer nam oni “donose huliganstvo i netoleranciju”. Znaju autori da ćemo mi Riječani oštro osuditi ovakvo huliganstvo i igraju se s našim emocijama”, napisao je Katalinić na Facebooku.

Objava na Instagram stranici izazvala je čitav niz komentara. Češći su oni koji osuđuju ovaj homofobni ispad.


Jadnije od ovog ne može“; “Javno se sramotite, jadno“, “Sramota grada“, “Pustimo djecu da trunu u domovima umjesto da ih neko posvoji i da dobivaju barem malo ljubavi od nekoga” – samo su neki od osuđujućih komentara, ostavljenih ispod objave.


U posljednje vrijeme bilježi se više ispada koji, nažalost, narušavaju sliku o tolerantnom i multikulturalnom gradu, koji se diči epitetom “luke različitosti”. U listopadu prošle godine u Krešimirovoj ulici ispisan je gnjusni grafit s prijetnjom umjetniku Nemanji Cvijanoviću, koji je u sklopu programa EPK na zgradi riječkog nebodera postavio zvijezdu petokraku. Na obljetnicu osnutka marionetske i zločinačke NDH prešaran je, pak grafit s natpisom “sve smo mi antifašistkinje”, uz poruku “Sretan vam 10. travnja – NDH”.