Studio 20a

VIDEO Riječki gradonačelnik otkrio kada će biti gotov Galeb i nova Gradska knjižnica, ali i hoće li se opet kandidirati

Marko Filipović komentirao je i problem parkiranja, stanje u Energu, HNK-u Zajcu te brojne druge gradske temeRiječki gradonačelnik Marko Filipović bio je gost našeg Studija 20a.


Tijekom razgovora s novinarom Damirom Cupaćem dotaknute su brojne teme; od parkiranja, Energa, Galeba, preustroja gradske uprave, HNK-a Ivana pl. Zajca do novih izbora.


Dio razgovora donosimo u nastavku, a cijeli razgovor pogledajte u videu.

Cijene parkiranja su dramatično poskupjele, što tu može Grad napraviti?


Ne možemo djelovati na cijenu privatne garaže ili bilo kojeg privatnika.


Odlučili smo 90.ih da idemo u društvo odnosno traniziciju.


Rijeka plus ima gotovo 5000 parkiranih mjesta i tu možemo utjecati.


Nastojimo da ta cijena bude takva da bude pristupačna našim sugrađanima, drugo je pitanje samog broja mjesta i kulture odlaska u grad osobnim automobilom.


Situaciju će rasteretiti i gradnja nove privatne garaže, jer će tržište će i tu regulirati. Očito su oni procijenili da mogu tu uslugu toliko cijeniti, no svatko će razmislit gdje će parkirati i po kojoj cijeni.


U konstantnom smo komunikaciji jer imamo sastanke oko realizacije nove garaže na Žabici i upozorio sam ih da im to nije možda najbolja ideja, ali to je dalje na njima.


Izgradnjom Žabice će imati monopol, može li Rijeka plus izgraditi nove garaže i kada?


Ne bih rekao da imaju monopol jer imaju 1000 i nešto parkirnih mjesta, a Rijeka plus ima 5000 parkiranih mjesta.


Što se tiče garaže na Podpinjolu, u blizini KBC-a, izrađen je idejni projekt, procedura je u tijeku, morat ćemo malo reducirati ono što smo promišljali zbog konzervatora.


Da li će ona biti gotova dok bude završena garaža na Žabici ne mogu reći, ali Rijeka plus će nastaviti sa širenjem kapaciteta.


Važno je naglasiti da svi koji su imali povlaštene karte na poziciji na Rivi imat će ih i u novoj garaži na Žabici pod jednakim uvjetima.Kako gledate na 2022. i što očekujete od 2023.?


Izazovna godina, počela je ratom u Rusiji što se reflektiralo na cijeli svijet pa i na naš grad.


Energetska kriza je slijedila pa nakon toga i inflatorni udar. Nadam se da će se sve mjere koje su donesene zbog posljedica energetske krize i nastaviti, inače smo u velikom problemu.


Mi smo se okrenuli onima koji su najizloženiji tim financijskim udarima, odredili smo milijun eura više u proračunu za njih, prvenstveno za umirovljenike, za podstanare. Problem pronalaženja nekretnine odnosno stana će biti jedan od najvećih u Hrvatskoj, pogotovo u jadranskim regijama.


Ove su cijene nemoguće za mnoge, i za najam i za kupovinu.


Rijeku je zadesila i poplavu koja je odnijela jedan život, migrantska kriza u centru grada i ne bih volio da se ponovi.


Bilo je i dobrih stvari, Rijeka kao grad je definitivno potvrdila da je najveće gradilište u Hrvatskoj, brojne su investicije u tijeku, privatne, javne, državne, gradske…


U centru grada dobivamo marinu što je veliki iskorak… još su neki projekti u najavu što se tiču hotelijerstva  pa JGL s novim centrom, 3. maj je ipak opstao, nadam se da će brodogradnja naći svoje mjesto u Rijeci, tu su brojni srednji, mali poduzetnici…


Nadam se da će nakon ovog velikog investicijskog ciklusa Rijeka biti grad koje će promijeniti svoje lice, više se okrenuti ka moru.


Kada će to početi davati rezultati, još malo po samo ispod 100.000 ljudi. 


Niti jedan rezultat ne može biti kratorčan, po popisu iz 2021. imamo 108 000 stanovnika, problem je u cijeloj zemlji, naravno to utječe i na tržište rada, gospodarske procese


Hoće li se to do kraja vašeg mandata popraviti?


Mislim da smo dokazali da taj segment brige za djecu i mlade je nama bitan.


U okvirima naših mogućnosti pronalazimo mogućnosti da se ta demografska slika poboljša, naš utjecaj u zakonskom smislu je mali, možemo raditi male korake poput smanjenja prireza, ali vidjet ćemo.


0 2023?


Umjereni sam optimist za 2023.


Energo


Lani ste išli i u spašavanje Energa iako se dugo govorilo da je sve u redu. U kojoj je to sada fazi?


Nakon odluke Gradskog vijeća tvrtka je dokapitalizirana s 30 milijuna kuna, sada posjedujemo 93 posto temeljnog kapitala, a 8 posto je i dalje u vlasništvu Croplina i tri jedinice lokalne samouprave imaju ostatak.


Ovo je prvi korak, sada je stabilniji, pred Energom su brojni izazovi i projekti. Razgovaramo s bankama i radimo sve da Energo bude subjekt koji može vraćati te kredite uredno i okrenuti ga prema novim projektima poput vodika.


Energo ima budućnost i nakon što prođe ova energetska kriza očekujemo da ponovo privuče korisnike.


Zašto nikada nema odgovornosti čelnika komunalnih društava, jesu li to u baš uvijek objektivne okolnosti. U ovom slučaju je to gospodin Kirigin, ali slično je bilo i s Autotrolejom?


Trreba reći da je HERA imala nerelano niske cijene…


To je sve istina, ali Energo je izgubio i posao gdje mu je Gradska plinara Zagreb “zabila gol na domaćem terenu”?


Energo mora napraviti sve da vrati povjerenje građana, a ja ću u vrlo skorom roku razmotriti i određena kadrovska pitanja.Galeb i Benčić


U  kojoj su fazi Galeb i Gradska knjižnica? 


Uređenje trga u Benčiću je ugovoreno, kod Gradske knjižnica je 90 posto građevinskih radova na T-objektu odrađeno, 15.4. bi taj dio trebao biti gotov, a onda ide opremanje.


To će biti najmodernija knjižnica u Hrvatskoj, opremanje bi trebalo biti gotovo do šestog mjeseca i nakon toga bi iskoristili ljeto da se preseli knjižni fond u novu knjižnicu. Očekujem u 9. ili 10. mjesecu da bude završeno.


I trg mora biti tijekom ove godine.


Galeb?


Rokovi su produženi, do kraja godine bi trebao biti unutar riječke luke, najvjerojatnije na Molo longu.


Radovi trenutno teku u redu, do 4. ili 5. mjeseca bi trebao biti gotov interijer, bit će radova na muzejskom postavu, ali do kraja 2023. bi Galeb trebao baciti cime.


S današnjom pameću bili išli u taj projekt?


Bi.


Reorganizacija gradske uprave


Osnovna ideja je funkcionalnost, brzina i operativnost u donošenju gradskih odluka kako bi građani bili zadovoljniji.


Na dan stupanja na dužnost bilo je 508 zaposlenika u Gradu danas ih je 482 i nesto, taj trend smanjenje je špristua, ali to ne znači da pati radni dio procesa.


Već smo odradili jedan dio smanjenja unutarnjom reorganzacijom, a sada smanjujem broj odjela sa 15 na 10 što je značajno. Sistem koji je 20-ak godina funkcionirao je dao svoje.


Kada kažete kadrovska osvježenja, mnogi kažu da to radite da se zadovolji riječki SDP koji je navodno nezadovoljan što njegovi kadrovi ne ulaze u gradsku upravu. 


Nema veze s tim, to nije na tom tragu.


Da smo htjeli uhljebljivati onda bi povećali broj odjela, a ne smanjivali.


Kako napreduje gradski dio oko izgradnje nove bolnice točnije pristupnih cesta?


Ceste su uvrštene u proračun za iduću godinu, rješava se dokumentacija, ići će se uskoro na raspisivanje natječaja. Biti će i gužvi, ide rotor na križanju kod KBC-a.


Sve će biti u rokovima, ali moram reći da već godinu i nešto čekamo suglasnost ministra Beroša da KBC Rijeka s nama sklopi određenu dokumentaciju, ali to je zapelo.


Možda da se požalite gospodinu Butkoviću?


Pa on je dosta operativan, često smo u komunikaciji pa eto ako treba nekoga i pohvaliti…


Koliko vam može naštetiti politički da su svi veliki projekti državni, odnosno vezani uz HDZ?


Odgovorni gradonačelnik mora surađivati sa svakom legalnom državnom vlašću.


Meni je drago da je vlada prepoznala važnost Rijeke i sve te projekte, naročito u europskom   kontekstu svih prometnih pravaca oje EP i EK reguliraju. I naravno da velika transformacija velikog hrvatskog grada nemoguća bez pariticipacije vlade.


Imamo suglasje s ministrom Butkovićem koji definitivno shvaća važnost i luke Rijeka i svih onih investicija oko infrastrukture, dogovorili smo i nove čvorove na riječkoj zaobilaznici. Suradnje je kvalitetna i dobra.


Svi smo mi ovdje privremeno izabrani da trošimo sredstva poreznih obveznika.


Nisu to novci ni HDZ-a ni SDP-a nego svih nas.


Je li vam žao što to nije Komadina napravio


P smislim da su se neke stvari mogle i morale ranije da.


HNK Zajc


Prošlu godinu obilježila su i događanja u riječkom kazalištu. Zašto toliko podržavate Blaževića?


Nitko nije savršen pa tako ni naš intendant, ali je izabran na mandat većinskom podrškom Gradskog vijeća u prošlom sazivu.


Po meni je korektno da on taj mandat odradi do kraja, mislim da je naše kazalište dobro, a da li su svi ti potezi dobri ili manje dobri, ja u to ne mogu ulaziti.


Neki su zadovoljni intendantom neki nisu, ni mene ne vole svi u gradskoj upravi.


Primio sam i skupinu zaposlenika koji su nezadovoljni kako Blažević vodi kazalište i iznijeli su svoje argumente, ali sam i primio i one koji misle da on to radi dobro.


Nije li žalosno da vam ministrica iz HDZ-a mora spašavati HNK-a?


Nije ona spasila HNK, nego primijenila zakonsku odredbu koja joj stoji na raspolaganju i spriječila smjenu intendanta.


Ona je rekla da to za nju nije političko pitanje i da je to stvar pitanja funkcioniranja kulturne ustanove.


Situacija se sada smirila.


Ovih dana objavljeno revizijsko izvješće naših revizora koje ukazuje na neke sitne probleme u funkcioniranju kazališta i Odjela za kulturu, ali nije to ništa što bi trebalo pozivati na smjenu ikoga.


Razmišljate li već sada o novoj kandidaturi?


Još je dosta vremena za to…  SDP će donijeti pravovremene odluke i napraviti sve da osiguramo da socijaldemokracije i dalje stanuje tu.


Dok sam predsjednik SDP-a Rijeka imam i legitimitet za kandidaturu.


A imate li želju?


Želja uvijek postoji.