Kvarner 2030.

VIDEO Kako će Kvarner izgledati 2030. godine? Sve o tome otkrila je velika godišnja konferencija Novog lista

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

O brojnim infrastrukturnim projektima sudionici konferencije raspravljalo se kroz tri panela

Godišnja konferencija Novog lista pod nazivom Transformacija Kvarnera – Kvarner 2030. održana je danas u opatijskom hotelu Ambasador, gdje su se okupili ključni dionici projekata koji bi u narednim godinama kvarnersku regiju te Rijeku kao njen centar trebali pretvoriti u moderno europsko središte.O brojnim infrastrukturnim projektima, ulaganjima u znanost, nove tehnologije, ali i održivi turizam visoke kvalitete, sudionici konferencije raspravljali su kroz tri panela. U prvom panelu bilo je govora o razvojnoj strategiji Rijeke i Kvarnera.


Drugi panel je, pak, posvećen temi “zelenog” prometa, dok se u okviru trećeg panela raspravljalo o samoj kvaliteti života u regiji, kao i upravljanju kvarnerskom turističkom destinacijom.


Foto galerija: Konferencija Novog lista "Kvarner 2030." Foto: Vedran Karuza


Na konferenciji su sudjelovali Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Bjørnstad Arne Sannes, veleposlanik Kraljevine Norveške, Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Ankica Kruljac, predsjednica Uprave Novog lista, Arild Skoge, Business Development manager Konsberga, Tomislav Žunić, član Uprave Rijeka Gatewaya, Peter Lürssen, predsjednik Uprave Lürssen Grupe, Justus Reinke, izvršni direktor u Lürssen Grupi, Dino Ćoza Saršon, zamjenik predsjednika Upravnog odbora JGL-a, Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Ante Barić, predsjednik Uprave Liburnia Riviera Hotela, Denis Vukorepa, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Ivan Herak, član Uprave ACI-ja, Dario Silić, generalni direktor Bina-Istre, Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture te Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Prekretnica za Rijeku


Naime, brojna ulaganja u infrastrukturu, bilo kopnenu, bilo lučku, ulaganja u nove tehnologije, konkretno vodik kao gorivo budućnosti, razvoj cjelogodišnje turističke destinacije temeljene na kvaliteti dio su onoga što Kvarner radi posljednjih godina, a što je oblikovati budućnost regije.


Rijeka Gateway projekt predstavlja prekretnicu za Rijeku, označavajući njezinu transformaciju u modernu europsku luku i prometno središte koje povezuje srednjoeuropske tržišta s Jadranskim morem.Ovaj ambiciozan infrastrukturni projekt, koji obuhvaća izgradnju novog terminala za kontejnere, poboljšanje prometnih poveznica, i razvoj logističke i transportne mreže, donosi brojne prednosti kako gradu, tako i široj regiji.


Od 2019. godine, kada je ušao na hrvatsko tržište, njemački Lürssen postao je jedno od najčešće spominjanih imena na Kvarneru kada je riječ o investicijama.


Od ulaganja u marinu Porto Baroš do pozicije većinskog vlasnika najvećeg opatijskog lanca hotela – Liburnija Rivijera hotela, otvaranja Centra izvrsnosti za razvoj i projektiranje plovila – od ove grupacije očekivanja su velika, a buduće planove i rokove realizacije prezentirali su ekskluzivno na konferenciji Novog lista.


Tu je također i nova Bolnica za majku i dijete vrijedna preko 1,17 milijardi kuna. Klinika za ginekologiju i porodništvo te pedijatrija s neonatologijom i dječja kirurgija smještaju se u novoizgrađene kapacitete sa svim suvremenim popratnim sadržajima prilagođenima njihovim potrebama.


A budućnost grade i brojne nove poduzetničke investicije koje otvaraju mogućnosti snažnijeg gospodarskog uzleta. Među njima svakako valja izdvojiti ulaganja Jadran Galenskog Laboratorija (JGL) u Pharma Valleyu na Svilnom gdje je pokrenut investicijski projekt Integra vrijedan 53 milijuna eura.