Centar za obuku

VIDEO/FOTO Vatrogasci iz PGŽ vježbali gasiti požare s dronovima, robotima i kanaderima

Filip Brnelić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dvodnevni demonstracijski pilot odvio se u sklopu europskog projekta Silvanus, a sudjelovali su vatrogasci JVP-a Rijeka i Opatija te DVD-ova Klana i KrasU Centru za obuku interventnih službi Primorsko-goranske županije održana je demonstracija vježba suzbijanja šumskih požara u kojoj je sudjelovalo stotinjak vatrogasaca Vatrogasne zajednice PGŽ-a i JVP-a Grada Zagreba.Na vatrogasnom poligonu u Šapjanama simuliran je šumski požar te prikazan način rada vatrogasnih timova koji uključuje dojavu požara, praćenje i koordinaciju snaga za gašenje, ustrojavanje izdvojenog zapovjednog mjesta i nadzor, s posebnim naglaskom na usavršavanje komunikacijskog dijela rada vatrogasaca, korištenje i praćenje vozila poput dronova preko satelitske komunikacije.


Tko je sve sudjelovao?
Vatrogasci JVP-a Rijeka i Opatije te DVD-ova Klana i Kras pokazali su tehničku i kadrovsku pripremljenost za nadolazeću ljetnu sezonu, odnosno razdoblje povećanog broja požara.


Foto galerija: Vatrogasna vježba u Šapjanama Foto: Sergej Drechsler


Dvodnevni demonstracijski pilot odvio se u sklopu europskog projekta Silvanus kojem je cilj razvijanje platforme za upravljanje šumama u svrhu sprječavanja i borbe protiv širenja požara, posebno u kontekstu ekstremnih klimatskih uvjeta koji produljuju požarnu sezonu te povećavaju rizike po šumske i ostale predjele.


Foto Sergej Drechsler


– Projektom Silvanus razmjenjujemo iskustva o radu na različitim tehnologijama koje se upotrebljavaju u različitim situacijama na terenu, no najvažnije je da ljudi koji upravljaju tim tehnologijama budu obučeni i da naša vatrogasna zajednica prati razvoj i ulaže u njega.


Ova vježba spoj je ljudi, zemaljskih i zračnih snaga, tehnike i novih tehnologija. U posljednje vrijeme imamo povećani broj požara i povećan broj opožarenih površina, ali imamo i trend smanjenja vremenskog intervala od dojave do gašenja požara.Taj se interval smanjio upravo ulaganjem, preventivom i svakodnevnom suradnjom sa subjektima kao što su Državni hidrometeorološki zavod i jedinice lokalne i regionalne samouprave.


Rad, ozbiljnost i promjena klime povećali su svijest o požarima u Hrvatskoj, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković.


Sudjelovao i kanader


Vježbi su nazočili i zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac i župan PGŽ Zlatko Komadina, koji je kazao kako županija ulaže u poligon u Šapjanama koji će postati zapovjedni centar vatrogastva poveziv s riječkim centrom, ali i s mogućnošću zasebnog funkcioniranja.


Foto Sergej Drechsler


Tijekom vježbe demonstrirane su razne tehnike gašenja i suzbijanja šumskih požara poput uobičajenih sprječavanja širenja i kontrole požara, ali i izazivanja kontra požara i fizičkog uklanjanja gorive tvari.


U vježbi je sudjelovao i vatrogasni kanader kapaciteta 6300 litara vode kao i bespilotne letjelice za izviđanje i videonadzor, no posebno je atraktivna bila prezentacija rada robota specijaliziranih za gašenje požara.Predstavljen je rad robota Civilne zaštite PGŽ-a kojim se upravlja daljinski, a koji je uz posjedovanje zasebnog spremnika za vodu opremljen za guranje gorućeg tereta.


Također, partneri na projektu Silvanus iz slovačke tvrtke 3mon predstavili su električnog robota za gašenje požara.Ovaj je robot namijenjen gašenju požara u šumskim područjima i industrijskim postrojenjima, posjeduje podesivu vodenu štrcaljku, sustav video-veze i termalnu kameru, upravlja se komandnim uređajem s displejom.


Prema riječima Simone Kalinovske, predstavnice projekta Silvanus i tvrtke 3mon, ovakav je robot već u primjeni, a sudjelovao je i u gašenju požara u pariškoj katedrali Notre Dame.Unutar Silvanusa, projekta Europskog zelenog plana za upravljanje požarima i klimatskim promjenama uz Hrvatsku vatrogasnu zajednicu sudjeluje još 48 partnerskih organizacija iz brojnih europskih, ali i drugih država.


Projekt se financira iz programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020, a usmjeren je na tri faze upravljanja šumama – prevenciju požara i kadrovsku pripremu, detekciju požara i njegovo suzbijanje te obnovu i adaptaciju šuma.