Kultura, zabava i sport

VELIKI BLAGDAN Bogat program za Dan grada Rijeke: Dani sv. Vida u znaku jubileja Riječke metropolije

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. KaruzaRIJEKA – Blagdan sv. Vida, nebeskog zaštitnika grada Rijeke, Riječke nadbiskupije i katedrale, koji je i Dan grada Rijeke, ove će godine biti dočekan i slavljen u znaku jubileja Riječke metropolije – 50. obljetnice uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci.


Duhovna priprava


O programima Dana sv. Vida su na presici u riječkoj prvostolnoj crkvi izvijestili mons. Matija Matičić, rektor katedrale sv. Vida i Doris Šajn, voditeljica kabineta riječkoga gradonačelnika te povjesničar umjetnosti profesor na riječkom Filozofskom fakultetu dr. Damir Tulić, i najavili su doista bogat duhovni i kulturni, zabavni i sportski program, kao i druge programe riječkog zajedništva namijenjene Riječanima i posjetiteljima Rijeke.


Dani sv. Vida trajat će od 12. lipnja do blagdana, 15. lipnja, a uvod u te dane bit će tribina u povodu 50 godina metropolijskog sjedišta u Rijeci koja će 10. lipnja u 19 sati biti održana u Nadbiskupskom ordinarijatu. Središnja slavlja riječkoga patrona održat će se u katedrali i na Trgu Riječke rezolucije: svečanu i tradicionalnu blagdansku procesiju od katedrale do Trga Riječke rezolucije s početkom u 18.30 sati te zatim svečanu misu na tome trgu predvodit će kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s ostalim metropolitima iz Hrvatske i biskupima Riječke metropolije. A svečano blagdansko euharistijsko slavlje u katedrali sv. Vida u 11 sati predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, te na tome slavlju zaslužnim vjernicima laicima dodijeliti medalje sv. Vida.
Foto I. Tomić


Foto I. TomićBlagdanu će prethoditi trodnevna duhovna priprema, najavio je uz ostalo, mons. Matičić, počev od 12. lipnja, s misama koje će u katedrali započinjati u 18 sati i koje će predvoditi riječki mladomisnici te studentski kapelan. Uoči blagdana, 14. lipnja prije mise, također u 18 sati nadbiskup Devčić će predvoditi svečanu večernju molitvu, a prvi dan trodnevnice bit će posvećen obiteljima, drugi mladima te treći duhovnim zvanjima.


Šajn je izdvojila više svjetovnih sadržaja Dana sv. Vida rekavši da je program zadržao sve dobre dijelove iz prethodnih godina i da donosi neke nove.– Iz interesa građana proistekao je niz vođenja kroz riječku katedralu, ulice i trgove grada. Šetnju upoznavanja s nazivima ulica i trgova Staroga grada tijekom stoljeća vodit će Theodor de Canziani, a Goran Moravček će na riječkom Principiju održati predavanje Rijeka i (ili) Fiume, stoljetnica grada (1919. – 2019.) te također noćno interpretacijsko vođenje središtem grada. Rektor katedrale i dr. Tulić vodit će razgledavanje i upoznavanje katedrale, izdvojila je Šajn.

Izložba na Korzu


U Gradskoj vijećnici će 14. lipnja u 10 sati biti otvorena izložba Blago katedrale sv. Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije.– Na Korzu će biti postavljena izložba plakata na kojima će biti predstavljene važne riječke umjetnine, važne riječke baštinske teme, koje su sačuvane i s kojima se ponosimo, a fokus će biti na katedrali, objasnio je dr. Tulić rekavši da će izložba donijeti i neka iznenađenja te da je organizirana u sklopu sveučilišnog projekta koji on vodi – Mramor, pigmenti, zlato i svila, luksuzne umjetnine barokne Rijeke.