Svečana sjednica

Veleučilište u Rijeci proslavilo 26. godišnjicu: Nastavnici koji dolaze iz gospodarstva dodatna su vrijednost

Ingrid Šestan Kučić

Foto Nikola Blagojević

Foto Nikola Blagojević

U proteklih 26 godina Veleučilište je obrazovalo više od 7.500 studenata, a ove akademske godine pohađa ga 1.200 studenataKompetentnost i izvrsnost kako nastavnog, tako i administrativnog osoblja manifestira se u nastavnom području kroz visoke ocjene studentskih anketa, u znanstvenom području kroz brojne znanstvene i stručne radove te u međunarodnoj suradnji kroz više od 40 potpisanih ugovora s inozemnim visokoobrazovnim institucijama.


Foto galerija: Svečana sjednica Veleučilišta u Rijeci Foto: Nikola Blagojević


S druge strane imamo više od 130 potpisanih ugovora o gospodarskoj suradnji s poslovnim subjektima – istaknuo je dekan Velečilišta u Rijeci, mr. Marino Golob, na današnjoj svečanosti kojom je zaključena cjelotjedna manifestacija Dani Veleučilišta u Rijeci.


Studenti srž Veleučilišta


Dodajući da Veleučilište obilježava 26. godišnjicu rada i razvoja kazao je da ta visokoškolska ustanova izvodi deset stručnih prijediplomskih i pet stručnih diplomskih studija u tehničkom, bioethničkom i društvenom području.
U proteklih 26 godina Veleučilište je obrazovalo više od 7.500 studenata, a ove akademske godine pohađa ga 1.200 studenata.


Nagrade najboljim studentima

Svečana proslava 26. obljetnice Veleučilišta bila je prilika za dodjelu dekanovih nagrada za izvrsnost studentima koji su se istaknuli svojim radom, trudom i učenjem.


Nagradu su dobili studenti koji su ostvarili najbolji uspjeh na svom odjelu, prijediplomskom i diplomskom stručnom studiju, a laureati su: Noel Pilat, Marijana Komadina, Lori Modrušan, Goran Vrban, Denis Prelac, Iva Livaić, Filip Milevoj, Anton Miletić, Davor Vižintin, Lucija Juran, Vid Bićanić, Mislav Vodvarka, Anamarija Bilić i Antonija Biuk.


Nagrade su dobili i studenti koji su dali doprinos u izvannastavnim aktivnostima znanstvenog, stručnog, društvenog, sportskog ili kulturnog karaktera u kontekstu promicanja ugleda Veleučilišta u Rijeci, a nagrađeni su: Alen Abdulahović, Dino Brozović, Andrea Daus, Davor Vižintin i Lejla Zubčević, kao i sportska udruga studenata Veleučilišta te Udruga studenata Veleučilišta u Rijeci, koja je nagrađena za poticanje i provođenje izvannastavnih aktivnosti studenata u prošloj akademskoj godini.

Osvrćući se na problem prostorne infrastrukture dekan je podsjetio da je ta ustanova od samih početaka bez svojih poslovnih prostora, a nedostatak vlastitih prostora ostaje prvi prioritet uprave, uz brigu za studente.


Ujedno se osvrnuo i na demografsku perspektivu koja nije optimistična u pogledu povećanja broja studenata što intezivira utakmicu privlačenja studenata u sadašnje i nove studijske programe u društveno i STEM području.


Dodajući da su studenti srž Veleučilišta te zaslužuju dobiti najbolji mogući nastavni sadržaj i kvalitetu nastavnih procesa mr. Golob je konstatirao da s ukupno 84 zaposlenika Veleučilište je dobro organizirana i efikasna visokoškolska institucija čije je djelovanje oblikovano pozitivnim poslovnim načelima, zakonskim i internim aktima.– Dosegnuta razina razvoja Veleučilišta čini ga potpuno spremnim, ne samo uključiti se, nego i predvoditi proces digitalne i zelene transformacije, poručio je mr. Golob.


Dodana vrijednost nastavnika


Prodekan za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Bojan Hlača napomenuo je da Veleučilište ima pridjev “stručni”.


Marčelu Dujaniću zlatna povelja

U sklopu svečane sjednice dodijeljena je i zlatna povelja za osobit doprinos razvitku Veleučilišta, čiji je dobitnik prof. dr. Marčelo Dujanić, bivši rektor i dekan Veleučilišta u Rijeci od 1998. do 2006. godine.


Obnašao je i dužnost rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Tijekom znanstvene karijere usavršavao se na Sveučilištu u Trstu, Sveučilištu Heriota i Watta u Edinburghu te na Oxfordskom studijskom centru, a bio je nositelj kolegija na više stručnih i specijalističkih studija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Odjelu za ekonomiju “Dr. Mijo Mirković” Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.


Vodio je mnogobrojne istraživačke projekate te je obnašao mnoge funkcije stručne prirode, a za svoj rad nagrađen je s više priznanja i nagrada.

– U Europi nas zovu primijenjena znanost. Veleučilište ima šezdesetak profesora koji rade kao vanjski suradnici, dolaze iz prakse te pripremaju studente da se mogu uhvatiti u koštac s problemima koje gospodarstvenici imaju u svojem gospodarskom procesu.


Nastavnici koji dolaze iz gospodarstva čine gotovo 25 posto našeg nastavnog procesa. Smatramo to dodanom vrijednošću, a s obzirom na kretanje koje imamo danas na tržištu i gospodarstvu Veleučilište ima dobru budućnost, konstatirao je prof. dr. Hlača.Dodajući da se radi o ustanovi koja radi na partnerstvu studenta i nastavnika kazao je da je cilj pomoći studentima da se što bolje snađu u sustavu i ostanu u njemu, dok se prodekan za međunarodnu suradnju dr. sc. Bernard Vukelić osvrnuo na aktivno sudjelovanje u Erasmus i CEEPUS programima, realizaciju međunarodnih projekata ustvrdivši da se bilježi kontinuirani porast dolaznih studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja.


Cilj internacionalizacija


Ujedno je najavio da je cilj Veleučilišta internacionalizacija, koja se temelji na povećanju mobilnosti studenata i osoblja, ali i ugovaranju suradnje s novim partnerskim institucijama te je kao jedan od izazova najavio uvođenje studijskih programa na engleskom jeziku i organizaciju združenih studija.Na taj će se način, istaknuo je, poboljšati međunarodna konkurentnost Veleučilišta, ali će omogućiti i lakše zapošljavanje studenata na globalnom tržištu.


Navodeći kako svi mogu učiti od Veleučilišta u Rijeci dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, doc. dr. Igor Klopotan, istaknuo je da veleučilišta imaju svjetlu budućnost podsjetivši da su nedavno zakonski izjednačeni diplomski studiji veleučilišta i sveučilišta.


Na uspješnom dosadašnjem radu Veleučilištu su čestitali i riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić, kao i zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut te riječki gradonačelnik Marko Filipović koji je zaključio da su generacije i generacije studenata koje su izašle s Veleučilišta prepoznate na tržištu rad, kao i da je riječ o ustanovi koja doprinosi razvoju sredine u kojoj se nalazi.