Tradicija

Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj: 250 kilometara s 20 kilograma tereta na leđima po kolovoškom suncu

Edi Prodan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Tradicionalno, povodom blagdana Velike Gospe USPDR Ajkula za članove Udruge i članove njihovih obitelji, prijatelje i partnere od 8. do 15. kolovoza 2020. godine organizira zajedničko Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od KrasnaSvi koji krenu na 10. jubilarno Velebitsko hodočašće svakodnevno će, s dvadesetak kilograma teškom prtljagom jer svaki sudionik brine o svojim potrebama, dnevno prelaziti od 30 do 40 kilometara, hodati i do 12 sati!


Zna li se k tome da je hodočašće planirano od 8. do 15. kolovoza, na velebitskim putima nerijetko će vladati i velika žega, dakle jedni od najtežih uvjeta što se mogu zamisliti. Ali kako kažu organizatori, ništa nije teško jer se sve organizira u čast i slavu branitelja poginulih na Velebitu.


Istaknuto je to u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta za područje Grada Rijeke gdje je održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen polazak hdočasnika u projektu “Velebitskim junacima 2020. – 10. Velebitsko hodočašće Zahvale Majci Božjoj- Krasno 2020.”, kojeg provodi USPDR “Ajkula” u suradnji sa partnerima International police Association – Sekcija Hrvatska i Sportsko-penjačkim klubom “Čopalj”.
Na konferencij su govorili Perica Prpić, predsjednik USPDR “Ajkula”, Miljenko Vidak, predsjednik IPA Hrvatska te Vladimir Paušić, predsjednik SPK “Čopalj” kao i Nenad Krasni, organizator hodočšća.


Tradicionalno, povodom blagdana Velike Gospe USPDR Ajkula za članove Udruge i članove njihovih obitelji, prijatelje i partnere od 8. do 15. kolovoza 2020. godine organizira zajedničko Velebitsko hodočašće hrvatskih branitelja, vojnika, policajaca i planinara visovima Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna.


Tom će se prigodom u Svetište Majke Božje od Krasna prinesti “zahvalana svijeća” što se nosi duž cijelog Velebita u stvarnoj udaljenosti duljoj od 250 kilometara.