Prvi dan lipnja

Već sutra počinju ovogodišnji ispitni rokovi državne mature. Pred maturantima je pet zahtjevnih tjedana

Ingrid Šestan Kučić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Svi maturanti morat će se pridržavati strogih epidemioloških mjera, a državnu maturu otvaraju ispiti iz jezika nacionalnih manjina. Prvi masovniji izlazak učenika na ispite bit će već u petak 4. lipnja kada se piše ispit iz engleskog jezika na A raziniS prvim danom lipnja počinju ovogodišnji ispiti državne mature koje je prijavilo više od 32 tisuće maturanata, a u Primorsko-goranskoj županiji to je učinilo 1.814 učenika završnih razreda srednjih škola kojima će se pridružiti i tristotinjak pristupnika koji su nastavu završili ranijih godina.


Ovogodišnju državnu maturu otvaraju ispiti iz jezika nacionalnih manjina, a zbog epidemiološke situacije ove je godine državna matura s četiri produljena na pet tjedana.


Raspored


Naime, ispiti iz obaveznih predmeta na maturi, odnosno iz matematike, hrvatskog jezika i engleskog jezika neće se pisati u istome danu iz obiju razina, već su razdvojeni. Svi ispiti ljetnog roka provodit će se od 1. do 30. lipnja, a prvi masovniji izlazak učenika na ispite bit će već 4. lipnja kada se piše ispit iz engleskog jezika na A razini, dok će se B razina pisati 7. lipnja.
Ispit iz matematike A razine bit će 28. lipnja, a iz B razine dan kasnije. Ispit iz hrvatskog, test i esej, organizirat će se u četiri dana: test A razine 21. lipnja, B razine 23. lipnja, esej na A razini bit će 24. lipnja, a na B razini 25. lipnja.


U Primorsko-goranskoj županiji veći broj maturanata odlučio se za pisanje više razine hrvatskog jezika koju su prijavila 1.162 učenika, dok je B razinu odabralo njih 812. Na ispitima iz matematike situacija je obrnuta pa će više učenika pristupiti osnovnoj razini tog predmeta jer će A razinu matematike pisati 605 učenika, a B razinu više nego dvostruko više, njih 1.432.


Kada je riječ o trećem obveznom predmetu, stranom jeziku, najviše prijava ima engleski jezik kod kojeg je kao i u slučaju hrvatskog jezika višu razinu prijavilo daleko više učenika. Tako je A razinu prijavilo 1.249 učenika, a B razinu 674 maturanta.


Među izbornim predmetima najviše će se maturanata okupiti na ispitu iz fizike, njih 520, dok će biologiju pisati 430 učenika. U našoj županiji treća po popularnosti je kemija s 328 prijava, a među popularnije izborne predmete ubraja se i psihologija koju će pisati 282 pristupnika.


Bez obzira na to koji ispit pisali, svi će se maturanti morati pridržavati strogih epidemioloških mjera koje podrazumijevaju dezinfekciju ruku i obavezno nošenje maske, osim osobe koje imaju izuzeće, a pristupnik koji odbije nositi masku i za to nema potvrdu liječnika o izuzeću, ne može polagati ispite državne mature.


Prema objavljenim uputama, mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije moraju se prije svakoga ispita i na kraju svakoga radnog dana temeljito očistiti i dezinficirati.


Učenike će na stolu čekati vrećica s ispitnim materijalom, a po završetku pisanja ispita pristupnici odlažu ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještavaju nastavnika da su završili.


Ima novih uputa


Pristupnicima kojima je odlukom o prilagodbi odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita, u rasporedu sjedenja treba osigurati mjesto najudaljenije od ulaza u prostoriju kako bi, po završetku redovnoga vremena trajanja ispita, mogli nastaviti pisati ispit u prostoriji.


No pristupnike čije zdravstveno stanje zahtijeva češće napuštanje prostorije u kojoj pišu ispit treba smjestiti što bliže izlaznim vratima prostorije, čak i kada im je omogućeno produljeno trajanje ispita.


Nove upute propisuju i da pristupnici s teškoćama i težim zdravstvenim stanjima ispite mogu pisati od kuće, gdje će ih također čuvati nastavnici.


To pravo ostvaruju učenici koji imaju potvrdu liječnika da je to nužno iz zdravstvenih razloga ili imaju nastavu kod kuće kao privremeni oblik odgoja i obrazovanja u skladu s Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prema uputama tijekom polaganja ispita kod kuće dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke i kada je to moguće od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje 2 metra.


Kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne jednak ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u skladu s mogućnostima visokoga učilišta.


Za takve će maturante biti osigurana mjesta izvan kvote, a u slučaju da upisuju dvopredmetne studije, morat će zadovoljiti minimalni prag za oba studija.


Samo COVID-19 zaustavlja izlazak na ispitne rokove


Jedini maturanti koji ispitima neće moći pristupiti jesu oni koji su pozitivni na COVID-19 i oni koji pokazuju znakove akutne bolesti koja može ukazivati na COVID-19, poput povišene tjelesne temperature i poremećaja osjeta njuha i okusa.


Međutim, odlukom Rektorskog zbora svi maturanti koji zbog korone ili samoizolacije ne budu mogli pisati ispite državne mature u ljetnom roku, pristupit će im najesen, a fakultet će upisati po posebnim uvjetima.


Naime, Rektorski se zbor izjasnio da će se nepristupanje ispitima državne mature u ljetnom roku uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19, smatrati opravdanim razlozima.