Medicinski fakultet Rijeka

Ogroman je interes za edukaciju iz nekirurške estetske medicine. Stiglo već 80 prijava

Ingrid Šestan Kučić

Prvi ciklus edukacija završilo je 30 polaznika

Prvi ciklus edukacija završilo je 30 polaznika

Drugi ciklus edukacija programa riječkog Medicinskog fakulteta i Učilišta MEI počinje za dva mjeseca, a slobodno je 30 mjesta. Voditelj dr. Željko Rotim upozorava na porast needuciranih osoba koje se bave nekirurškom estetskom medicinomRIJEKA – Prva generacija polaznika zajedničkog programa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Učilišta Medicinsko Estetske Inovacije (MEI) »Nekirurška estetska medicina Esthetic Academy« završila je svoje obrazovanje, a iako do početka novog ciklusa edukacije ima još dva mjeseca, budući polaznici su pokazali ogroman interes, te je već sada za 30 mjesta stiglo čak 80 prijava.


Detaljna znanja


Riječ je o programu koji obuhvaća detaljna znanja i vještine teorijske i praktične primjene različitih metoda i strategija postupaka u estetskoj medicini, a voditelj programa dr. Željko Rotim kaže da je prvi ciklus edukacije završilo 30 polaznika, doktora medicine i doktora dentalne medicine, koji se u svom radu osim svoje specijalistike bave i sve popularnijim nekirurškim metodama estetske antiaging medicine, primjenom dermalnih filera, botulinum toksina A, svih injekcijskih metoda antiaging medicine, kao i primjenom medicinskih uređaja u estetskoj medicini.
– Nekirurške metode estetske medicine postale su u zadnjih desetak godina veliki trend, i zbog interesa pacijenta i liječnika, a i zbog velikog utjecaja medija i društvenih mreža. Te metode čine oko 70 posto svih zahvata u estetskoj medicini ukupno, zbog toga što daju dobre rezultate, dostupne su i nisu pretjerano skupe, ali najvažnije od svega je što je oporavak nakon tretmana pacijentima vrlo brz i nakon tretmana se uglavnom odmah mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Rezultati su trenutno vidljivi i atraktivni, objašnjava dr. Rotim.


Kongres u Opatiji


Hrvatsko društvo za estetsku medicinu stručno je društvo Hrvatskog liječničkog zbora, koje se već niz godina bavi znanstvenim i stručnim aspektima nekirurške estetske medicine. Tako će se po jedanaesti put 18. i 19. ožujka održati Croatian Esthetic Medicine Symposium u Opatiji.
– Radi se o prvom i najznačajnijem kongresu antiaging estetske medicine u regiji, kongresu koji donosi najnovije trendove i znanja, ali isključivo kroz stručni i znanstveni pristup. Na programu su predavanja, kao i live demostracije i workshopovi sukladno najnovijim svjetskim znanstvenim saznanjima i trendovima. Više od 30 vrhunskih domaćih i stranih predavača, eksperata iz polja estetske medicine ove će godine prenositi svoja znanja okupljenima. Tradicionalni pokrovitelji kongresa su Ministarstvo zdravstva, Hrvatska lijeknička komora i Hrvatska komora dentalne medicine, Medicinski fakultet Rijeka, Fakultet dentalne medicine Rijeka, Turistička zajednica grada Opatije, Klaster zdravstvenog turizma Kvarnera. Interes za kongres je zaista iznenađujuće velik, ali s obzirom na još uvijek aktualne mjere, morat ćemo ograničiti broj sudionika, najavljuje dr. Željko Rotim.
Međutim, kako raste interes za ove metode, dodaje, raste i broj komplikacija, jer se značajan broj nedovoljno educiranih liječnika počinje baviti ovim metodama.
– Za primjenu navedenih estetsko-medicinskih postupaka potrebno je detaljno i primjereno znanje specifično za ovu novu medicinsku nišu koja je dio estetske medicine u cjelini. Vrlo detaljno znanje, primarno anatomije lica, kao i znanja o mehanizmima djelovanja korištenih preparata, tehnika primjene, a osobito o mogućim komplikacijama, kao i liječenju komplikacije presudno je da bi se bavilo nekirurškom estetskom medicinom. Svjedoci smo sve većeg interesa, ali i sve većeg broja komplikacija zbog primjene navedenih metoda od strane nedovoljno i neprimjereno educiranih liječnika, ali osobito je primjetan ogroman porast i trend da se primjenom dermalnih filera bavi nemedicinsko osoblje, koje to radi u nemedicinskim uvjetima i na »crno«, a pacijente privlače nerealnim i filtriranim slikama i objavama na društvenim mrežama. Takvih slučajeva ima i u našoj domovini, ali osobito je velik porast »uvoznih« pojedinaca iz susjednih država koji dolaze u Hrvatsku i rade nelegalno po hotelskim sobama i kozmetičkim salonima. Velik broj komplikacija koje se nakon takvih nestručnih tretmana događaju ostavljaju na liječenje nama, liječnicima u Hrvatskoj. Posljedice su sve dramatičnije, pa se čak stvaraju i grupe na društvenim mrežama koje se nazivaju žrtvama takvih zahvata od strane neprimjerenog kadra, ističe dr. Rotim.


Podizanje svijesti


Sve to, kaže, bio je motiv stručnjacima iz Hrvatskog društva za estetsku medicinu, stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, da prije osam godina započnu s programima edukacije i podizanja svijesti primarno zainteresiranim liječnicima, a onda i pacijentima o važnosti da se ovim medicinskim postupcima bave vrhunski educirani stručnjaci.
– Kroz kongrese, edukacije, a sada i kroz programe Esthetic Academy domaći i strani vrhunski stručnjaci educiraju zainteresirane liječnike u Hrvatskoj i regiji. U svibnju počinje edukacija sljedeće generacije polaznika, a interes za upis je bio velik, za 30 mjesta kandidiralo se 80 zainteresiranih liječnika i svi oni koji se nisu uspjeli upisati imat će priliku sljedeće godine, u generaciji 2023./24., pohađati edukaciju. Ujedno se planira početak rada i programa Esthetic Academy na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu, najavljuje voditelj programa. Razlog za tako veliki interes polaznika je i činjenica da se radi o jedinom takvom edukacijskom programu u Europi na javnom sveučilištu.
– Prema mojim informacijama, ovo je jedini takav program u Europi na javnom sveučilištu, čime se Medicinski fakultet u Rijeci postavio kao lider u ovakvoj vrsti edukacije. Postoje neka privatna učilišta i fakulteti s programima vezanim za antiaging estetsku medicinu, ali niti jedan na javnom službenom Medicinskom fakultetu. Ideja se o visokom nivou edukacije stvorila kada sam prije nekoliko godina, kao osnivač i predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu (HDEM) Hrvatskog liječničkog zbora, zajedno sa svojim kolegama započeo s edukacijama naših liječnika, a sukladno Pravilniku Ministarstva zdravstva i smjernicama koje je stručno društvo pripremilo.


Predavanja bila iznimno posjećena

Predavanja bila iznimno posjećena


 


Vrhunski eksperti


– Edukacije sukladno najnovijim svjetskim znanstvenim saznanjima obavljaju se u Edukacijskim centrima HDEM. To se obavlja u Ustanovi za edukaciju Medicinsko Estetske Inovacije (MEI) i u Thalassotherapiji Opatija. Nakon iskustva od nekoliko godina takvih edukacija, kao i zbog stalnog podizanja nivoa i saznanja i interesa liječnika, napravio sam program nekirurške estetske medicine Esthetic Academy koji se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela i u ime Ustanove MEI ponudio ga Medicinskom fakultetu Rijeka. Nakon evaluacije na fakultetu i riječkom Sveučilištu, program je prihvaćen i prošle godine započeo s radom. U programu je tijekom prošle i ove godine sudjelovalo dvadesetak vrhunskih domaćih i svjetskih eksperata iz estetske medicine, koji su prenijeli svoja znanja polaznicima. Nakon završetka programa i vrlo zahtjevnih završnih ispita polaznici koji su pohađali ovaj program postali su liječnici s najvišim nivoom znanja iz područja nekirurške antiaging estetske medicine, koji će svojim pacijentima zasigurno omogućiti prirodni izgled i vrhunske tretmane s predvidivim i sigurnim ishodima, zaključuje dr. Rotim.