DOBRA SITUACIJA

Već 38 dana u Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih, to je najbolja najava turističke sezone

Portal Novi list

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Damir Trut pohvalio je izuzetno dobru i operativnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite PGŽ, od kojeg je, kako je rekao, došlo puno dobrih prijedloga i inicijativa, a koje su razmatrane i prihvaćene na Nacionalnom stožeruRIJEKA – Župan Zlatko Komadina i članovi Stožera civilne zaštite PGŽ susreli su se s pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Damirom Trutom. U izjavi za medije nakon sastanka župan Komadina rekao je kako su rezultati sastanka evaluacija, pouke i pripreme nastavka priče oko koronavirusa i projekcije o budućem stanju, pogotovo u turističkoj sezoni s povećanim priljevom stanovništva.


“Ocijenjeno je da su naše službe odradile jako dobar posao, koordinacija među svim službama je bila jako dobra, kao i komunikacija sa građanima bez čije odgovornosti ne bi bili uspješni kao do sada.  Stožer mora raditi i dalje i pripremiti situaciju za turističku sezonu i pripreme za vatrogasnu sezonu,“ rekao je župan zahvalivši se još jednom svim građanima i službama.


Dobra suradnja


Pomoćnik ministra unutarnjih poslova, Damir Trut pohvalio je izuzetno dobru i operativnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite PGŽ, od kojeg je, kako je rekao, došlo puno dobrih prijedloga i inicijativa, a koje su razmatrane i prihvaćene na Nacionalnom stožeru.
„Osim osvrta na našu suradnju kroz proteklih 90 dana epidemije, razgovarali smo i o pripremi za vrijeme koje pred nama, a to je toliko željena turistička sezona. Na zajedničkom smo zadatku i dalje, a to je briga za zdravlje naših građana, ali i svih onih koji će doći u našu zemlju. Epidemiološka situacija kod nas je stabilna, i danas imamo nula zaraženih što znači da usprkos popuštanju mjera i normalizaciji života i rada nije došlo do širenja zaraze.


Nadam se i vjerujem da će tako ostati i tijekom ljeta kada očekujemo znatno povećani dolazak turista, rekao je Trut. Pohvalio je i jako dobru suradnju Stožera civilne zaštite PGŽ i medija koji su prenosili konkretne i stručne informacije vezane uz epidemiju koronavirusom. Ovo je inače prvi sastanak sa županijskom stožerima iz priobalnih područja, kao priprema za turističku i protupožarnu sezonu.


Rezultat nije slučajan


Pročelnica Đulija Malatestinić izvijestila je kako već 38 dan u Primorsko-goranskoj županiji nemamo novooboljelog, a isto tako je već 3 dan u Republici Hrvatskoj što je dobar pokazatelj uoči turističke sezone. „Koristim priliku zahvaliti se Nacionalnom stožeru RH i svima vama koji ste nas promptno pratili jer ovaj rezultat nije slučajan. To je rezultat dugotrajnog rada i napora svih službi i naših građana“, rekla je Malatestinić istaknuvši kako su počeli dogovori s turističkom zajednicom u smislu pripreme i olakšavanja situacije domaćinima s dolaskom turista sa sumnjom na COVID-19.“ Imamo dugu tradiciju osiguravanja turističkih ambulanti gdje nastojimo osigurati dodatne kapacitete za zdravstvenu sigurnost povećanog broja turista“, zaključila je Malatestinić.


Zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac rekao je kako se u pripremi vatrogasne sezone dodatno zapošljava 69 sezonskih vatrogasaca s kojima je Vatrogasna zajednica stavlja na raspolaganje građanima: “Do sada je modificirana i nadopunjena radio veza te imamo novi vid komunikacije između vatrogasnih postrojbi.  Očekujemo da ćemo ove sezone sa snagama koje imamo biti spremni i na raspolaganju našim građanima“, rekao je Šćulac.


Uz župana i pomoćnika ministra, sastanku su prisustvovali i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ Goran Petrc, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Rijeka Matko Škalamera, ravnatelj NZZJZ PGŽ Vladimir Mićović i načelnik PU PG Tomislav Dizdar.