Od straha do oduševljenja

Vatromet za Oluju uzbudio Rijeku: Jedni mislili da je rat, drugi oduševljeni šarenim iskrenjem

Edi Prodan

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Vatromet koji je, kako ističu brojni građani imao krajnje neobičnu, pa i uzbunjujuću zvučnu sliku, izazvao je nemalo kontroverznih reakcija. Od straha do oduševljenjaPovodom proslave 25. godišnjice Oluje, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u Rijeci je priređen vatromet u organizaciji tvrtke “Patriot Commerce”, Udruge ratnih veterana 1. Hrvatskog Gardijskog Zdruga, Udruge domovinskog rata hrvatske dijaspore Australije-Kanada, te Hrvatske turističke zajednice.


Vatromet koji je, kako ističu brojni građani imao krajnje neobičnu, pa i uzbunjujuću zvučnu sliku, izazvao je nemalo kontroverznih reakcija. Od straha do oduševljenja.


K tome, s obzirom da su Rijeka i Primorsko-goranska županija imale bogato strukturiranu proslavu 25. godišnjice Oluje, iscrpno medijski najavljivanu i praćenu, koja je zbog usklađenja s epidemiološkim mjerama svedena u sasvim drugačije okvire od onih koji su prije epidemije koronavirusa bili planirani, sve su službene radnje završile s misnim slavljem kojeg je u vremenu od 11 dao 12. sati, 5. kolovoza predvodio gvardijan Trsatskog svetišta fra Bernardin Barbarić.


“Kako bi bilo da smo najavljivali…”
Iako, kako kažu, o vatrometu od službenih organizatora, a tu su i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, nitko pojma nije imao.


S druge strane, organizator je bila i hrvatskoj povijesti poznata postrojba, djelovala je od 1994. do 2000. godine, elitni 1. Hrvatski gardijski zdrug čiji je pripadnik Milan Kurilj, sudionik Domovinskog rata i vlasnik tvrtke Patriot, bio i organizator vatrometa.


– Do situacije nenajavljivanja došlo je zbog krajnje nepredvidivog vremena. Nitko nije mogao znati hoće li se ili ne moći održati vatromet. Kako bi bilo da smo najavljivali, a da se najavljeno nije dogodilo, pita se Kurilj.


Organizator: Isprike ako se netko prenuo


Ono što je izazvalo negativnu reakciju velikog broja građana, osim činjenice da se, bez najave, “počelo pucati” na samom kraju blagdana 5. kolovoza,  je osjećaj “topničkih udara”.


Foto Screenshot YouTube

Milan Kurilj / Foto Screenshot YouTube


– Istina, početak vatrometa i nije bio vatromet nego 25 ispaljivanja raketa kako bi se obilježilo jednaki toliki broj godina od Oluje.


Sudionik sam Domovinskog rata od samog početaka, prošao sam u svojoj odanosti ideji hrvatske samostalnosti mnogo toga, tako da sam želio, tim više što to godinama nisam mogao realizirati, pokazati značaj Oluje, ističe Kurilj, Makaranin koji 25 godina živi u Rijeci.


– Isprika ako se netko prenuo, želio sam samo na dostojanstveni način, lijepim vatrometom obilježiti naš najveći blagdan, završio je Kurilj.


Prpić: Nitko nas nije ništa pitao


Perica Prpić kaže da ih nitko nije pitao za participiranje vatrometom u proslavi 25 godina Oluje.


– Nitko nas nije pitao za participiranje vatrometom u proslavi 25. godina Oluje. Da jeste, vjerojatno bismo se usuglasili kao što smo to učinili i s otkrivanjem ploče stradalnicima Domovinskog rata na Zametu.


Ovako, bili su izvan svakog našeg organizacijskog dosega pa mislim da je bilo i pomalo kontraproduktivno organizirati vatromet u to vrijeme, tim više što su sva vlčernja događanja za koja smo se i mi spremali iz zdrvstvenih razloga otazala, ističe Perica Prpić, predsjednik organizacijskog odbora proslave 25. godina Oluje u Rijeci i čelna osoba USPDR Ajkula.


Grad bez informacije


Grad Rijeka nije imao informaciju o održavanju vatrometa. Organizatori vatrometa nisu imali obvezu obavijestiti Grad Rijeku, ističu u Gradu.


Bili su dužni imati dozvolu MUP-a kao i Lučke uprave Rijeka, za što su ishodovali sve potrebno, kako bi se omogućilo njegovo održavanje.