Kapitalni projekt

Vatrogasni dom u Škrljevu, vrijedan 11,7 milijuna kuna, bit će gotov do kraja 2020.

Sanja Gašpert

Novi vatrogasni dom bit će izgrađen na samom ulazu u Škrljevo

Novi vatrogasni dom bit će izgrađen na samom ulazu u Škrljevo

Grad Bakar u ovoj je godini u proračunu osigurao četiri milijuna kuna za same radove te 130 tisuća kuna za nadzor i projektnu dokumentaciju. Ostatak sredstava od 7,6 milijuna kuna planirano je u sljedećoj godini, o čemu je raspravljalo i Gradsko vijeće BakraBAKAR – Krajem ove godine u Škrljevu će započeti izgradnja vatrogasnog doma, kapitalnog projekta Grada Bakra, ukupno vrijednog 11.730.000 kuna, od čega je vrijednost izgradnje objekta 11,6 milijuna, nadzor sto tisuća kuna, a izrada projektne dokumentacije trideset tisuća kuna.


Postupak javne nabave za izvođenje radova je pokrenut te su u zakonskom roku stigle dvije ponude, a ovih dana znat će se i ime izvođača. Za kapitalni gradski projekt, za koji se procjenjuje da će biti realiziran u sljedećih godinu dana, Grad Bakar u ovoj je godini u proračunu osigurao četiri milijuna kuna za same radove te 130 tisuća kuna za nadzor i projektnu dokumentaciju.


Ostatak sredstava od 7,6 milijuna kuna planirano je u sljedećoj godini, o čemu je raspravljalo i Gradsko vijeće Bakra, u okviru drugog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, kojim se predlaže korekcija i preraspodjela po pojedinim proračunskim pozicijama, ali proračun ostaje isti, odnosno iznosi 75.236.500 kuna.


Važnost projekta
– S obzirom da u dostavljenom prijedlogu drugih izmjena i dopuna proračuna Grada Bakra za 2019. i projekcije za 2020. godinu nisu osigurana dostatna sredstva za zaključenje ugovora o izvođenju radova te prema novoj procjeni dinamike izvođenja radova u razdoblju od 2019. do 2020. godine, predlažem da se ovim amandmanom planiraju sredstva na način da se 7,6 milijuna kuna planira u projekcijama za 2020. godinu, kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, obrazlažući amandman na drugi rebalans proračuna za 2019. godinu, ističući još jednom važnost ovog projekta koji se planira i očekuje već godinama.Novi vatrogasni dom Škrljevo bit će izgrađen iz temelja, na samom ulazu u naselje Škrljevo, na građevnim česticama k.č.br. 371 i 378, k.o. Škrljevo. Zgrada se sastoji od garažnog prostora za vatrogasna vozila s tehničkim prostorijama te društvenih i administrativnih prostorija.


Osim izgradnje zgrade i pomoćne građevine, predviđeno je uređenje čestice kao pješačko-kolne površine koja bi se sastojala od pristupnog trga koji bi se hortikulturno oplemenio i opremio urbanom opremom (klupama, koševima za otpatke), prostora za pranje vatrogasnog vozila, joga za boćanje te kolnih površina i parkirnih mjesta za parkiranje osobnih vozila i vozila osoba s invaliditetom i teškoćama u kretanju.


Klarić je kazao da bi radovi trebali početi do kraja ove godine, a rok završetka je godinu dana. Bakarski vijećnici podržali su ovaj projekt usvajajući drugi rebalans proračuna i projekcije proračuna za 2020.


Četiri DVD-a


Na bakarskom području četiri su dobrovoljna vatrogasna društva – DVD Zlobin, DVD Bakar, DVD Hreljin i DVD Škrljevo, a ustrojena je i Vatrogasna zajednica Grada Bakra. Za vatrogastvo i civilnu zaštitu Grad Bakar godišnje iz proračuna izdvaja 1.050.000 kuna, od čega oko 700 tisuća kuna za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Rijeke.


Novi vatrogasni dom na Škrljevu bit će, kada bude izgrađen, treći na bakarskom području, uz Zlobin i Bakar. Na Zlobinu je obnovljen vatrogasni dom, u centru Bakra također je vatrogasni dom, kojim upravlja DVD Bakar, a na Hreljinu vatrogasci DVD-a Hreljin koriste prostor za svoje potrebe, koje su počeli uređivati tijekom ljeta.


»S obzirom na broj vatrogasaca, četiri DVD-a, ali i ekspanziju Industrijske zone na Kukuljanovu, pokazala se potreba za osnivanjem Javne vatrogasne postrojbe Grada Bakra, o čemu intenzivno razmišljamo i planiramo u bliskoj budućnosti«, kazao je gradonačelnik Klarić.


Sjećanje na kornatsku tragediju


Vatrogasna zajednica Grada Bakra poziva javne vatrogasne postrojbe, vatrogasne zajednice gradova i općina, dobrovoljna vatrogasna društva i građane u Bakar na obilježavanje 12. obljetnice kornatske tragedije. U petak, 30. kolovoza u 20 sati, kod spomenika Srce Kornatsko (u parku pokraj Pomorske škole), položit će se cvijeće i zapaliti svijeće kako bi se odala počast poginulim i preminulim vatrogascima.


Molit će za sve vatrogasce, a misu će predvoditi vlč. Nikica Jurić. Nakon molitve i blagoslova krenut će povorka duž bakarske rive kako bi se u 21 sat zapalili kresovi u čast na sve poginule i pokojne vatrogasce. Organizatori mole vatrogasce da dođu u vatrogasnim odorama.