JVP Rijeka

Vatrogasci u lučici Podurinj vježbali spašavanje osoba iz vozila koje je sletilo u more

Portal Novi list

Fotografije: Mijo Franjović, Davor Bolić i Nikola Turina

Fotografije: Mijo Franjović, Davor Bolić i Nikola Turina

Jedna unesrećena osoba je ostala zarobljena u vozilu, a druge dvije osobe su ispale iz vozila te se jedna nalazila na dnu mora, a druga je plutala na površiniJavna vatrogasna postrojba Grada Rijeke danas je u lučici Podurinj održala vježbu spašavanja iz mora. Na vježbi je sudjelovalo 15 vatrogasaca ronioca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke te dvoje vatrogasaca ronioca iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija.


Scenarij vježbe je bio taj da je osobno vozilo sa troje putnika sletilo sa prometnice u more. Jedna unesrećena osoba je ostala zarobljena u vozilu, a druge dvije osobe su ispale iz vozila te se jedna nalazila na dnu mora, a druga je plutala na površini.


Vježba je bila podijeljena na tri sektora te su se posložile tri ekipe od kojih je svaka spašavala jednu unesrećenu osobu. Na vježbi je sudjelovalo ukupno pet vozila.
Prva ekipa od četiri ronioca u moru, te vozača na kopnu, vršila je spašavanje osobe iz vozila uz pomoć hidrauličnog alata, razupora, s kojima su ispod vodene površine otvarali vrata na vozilu te izvukli osobu iz vozila i postavili ju na nosila koja su uz pomoć krana sa tehničkog vozila izvučena na obalu.


Foto galerija: Vatrogasci vježbali spašavanje iz mora Foto: Mijo Franjković, Davor Bolić, Nikola Turina


Druga ekipa od dva vatrogasca je spašavala osobu sa površine mora koristeći polusuha odijela za rad na vodi, a treća ekipa od sedam ronioca je vršila pretraživanje dna mora frontalnom metodom te su po pronalasku unesrećene osobe označili mjesto pronalaska.


Nakon toga je sa kopna uz pomoć autoljestve spušten još jedan ronioc sa nosilima u more te su osobu položili na nosila i izvukli je na kopno. Na kraju svih vježbi, vozilo je izvučeno iz mora pomoću krana.


Na vježbi su prisustvovali zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, Dario Gauš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Opatija, Gordan Filinić te zapovjednici smjena iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke.


Ova vježba je svojevrsna završnica ovogodišnjeg trening ciklusa ronilačkog odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke na kojoj je još jednom testirana operativna spremnost pripadnika ronilačkog odjeljenja uz suradnju kolega iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija.


Riječki vatrogasci zahvaljuju se kolegama iz JVP Opatija na sudjelovanju te firmi Metis d.d. na pomoći pri organizaciji vježbe.