Još ima problema

Vatrogasci u Indexu i dalje imaju posla: ‘Voda stalno izviruje, naručili smo i deratizaciju i dezinsekciju’

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Morali smo zvati vatrogasce da ponovo ispumpaju vodu, a za četvrtak smo naručili dezinsekciju i deratizaciju te planiramo otvaranje u ponedjeljak, najavljuje ravnatelj SC-a Rijeka Goran ManestarRIJEKA – Iako je od bujičnih poplava prošlo pet dana, u studentskom restoranu Index vatrogasci su i jučer imali posla, jer kako navodi ravnatelj Studentskog centra Rijeka Goran Manestar, još jučer je voda izvirala na visini od 3 centimetra iznad poda.


– Morali smo zvati vatrogasce da ponovo ispumpaju vodu, a za četvrtak smo naručili dezinsekciju i deratizaciju te planiramo otvaranje restorana u ponedjeljak. Do tada ćemo sanirati i zidove, tamo gdje treba, a u kakvom su stanju električni uređaji u restoranu koji su bili pod vodom, znat ćemo tek krajem tjedna. Jučer su nam bili serviseri, međutim uređaji su i dalje puni vlage pa se nije moglo provjeriti rade li ili ne. Moramo čekati da se osuše, objašnjava Manestar.


Index najviše stradao


Štetu na električnim uređajima, dodaje, bit će i najskuplje nadoknaditi, a riječ je o zamrzivačima, rashladnim škrinjama i elektrošokeru. Nešto manjih šteta ima i u oba studentska naselja, no kako ističe Manestar, uglavnom se radi o manjim prodorima vode i štetama na pojedinim dijelovima namještaja.
– Imali smo i manji prodor vode u restoranu Kampus, u apartmanima u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić«, kao i u petnaestak soba u Kampusu te u teretani u Kampusu. No, u usporedbi sa štetom u Indexu, sve je to zanemarivo, ističe ravnatelj.


Kako je jučer započela akademska godina, restoran Index je trebao još u subotu otvoriti svoja vrata i to nakon jednomjesečne stanke za vrijeme koje je obavljena sanacija dimnjaka te je restoran pripreman za početak akademske godine.


– Radovi koji su rađeni u rujnu nisu zahvaćeni poplavom, a bez obzira na električne uređaje za koje još ne znamo u kakvom su stanju, Index otvaramo u ponedjeljak, najavljuje Manestar.


Gimnazijska suradnja


Studenti koji gravitiraju tom restoranu trenutno se služe uslugama studentskog restorana Pomorac, a zbog posljedica velike količine prošlotjednih oborina izvan funkcije još uvijek je i zgrada Rektorata Sveučilišta u Rijeci.


Jučer je počela i procjena šteta u obrazovnim ustanovama čiji je osnivač Primorsko-goranska županija. Procjenitelji su, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, jučer obišli nekoliko ustanova te su nastalu štetu kategorizirali kao štetu od bujice ili pak oluje.


– Sve su škole osigurane te će sve štete biti pokrivene iz osiguranja, a radovi će početi u najkraćem mogućem roku. Još uvijek nije moguć početak sanacije jer se prostorije suše. Prva riječka hrvatska gimnazija i Gimnazija Andrije Mohorovičića, koje trenutno funkcioniraju bez dvije učionice, privremeno će koristiti jednu učionicu Srednje talijanske škole, ali samo za izbornu nastavu i fakultativne aktivnosti, i to samo dok se ne saniraju učionice koje su trenutno izvan funkcije, zaključuje pročelnica.