Obnovljivi izvori

Vargon u pogonima na Kukuljanovu instalirao dvije solarne elektrane

Sanja GašpertKUKULJANOVO – Tvrtka Vargon ostvarila je velik napredak u korištenju obnovljivih izvora energije putem dvije solarne elektrane – SE Vargon 1 i SE Vargon 2 instalirane u pogonima ove tvrtke na Kukuljanovu.


Ove elektrane zajedno generiraju električnu energiju za cijeli integrirani sustav. Trenutna godišnja proizvodnja solarnih elektrana iznosi ukupno 1,77 GWh, što čini od 30 do 35 posto ukupne potrošnje električne energije Vargona. U planu je i SE Vargon 3, što će, kako ističu u tvrtki, povećati godišnju proizvodnju solarne energije, čime će oko 45 posto ukupne potrošnje električne energije Vargona dolaziti iz obnovljivih izvora.


– Kroz kontinuirani razvoj i primjenu napredne tehnologije, tvrtka Vargon želi postići nove razine učinkovitosti i kvalitete u svojim elektranama, vodeći put k zelenijoj i održivijoj budućnosti, ističu u Vargonu.
Vargon d.o.o., osnovan 1990. godine, izrastao je od malog obiteljskog poduzeća do vodećeg proizvođača plastičnih cijevi i spojnih elemenata u regiji. Od rujna 2022. godine Vargon posluje unutar Wienerberger grupe. (S. G.)