Županijska skupština

Usvojen proračun PGŽ, Pavela poručio: Da ga nismo izglasali, ne bi bilo skijanja na Petehovcu

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Osim koalicije predvođene SDP-om i vijećnika predstavnika manjina, proračun su, kako je već jučer najavljeno, podržali nezavisni Leo Pavela i dvoje vijećnika Možemo!Nakon četverosatne rasprave, vijećnici Županijske skupštine s 23 glasa podrške ipaksu  iz prve uspjeli usvojiti proračun Primorsko-goranske županije za sljedeću godinu u visini od 1,525 milijardi kuna.


Osim koalicije predvođene SDP-om i vijećnika predstavnika manjina, proračun su, kako je već dan ranije najavljeno, podržali nezavisni Leo Pavela i dvoje vijećnika Možemo!


Foto galerija: Usvojen novi proračun PGŽ Foto: Mateo Levak


Protiv proračuna glasalo je troje vijećnika Akcije mladih – Robert Kurelić, Mario Alempijević i Vjekoslav Rubeša te mostovac Josip Katalinić koji je glasao online.
Ostatak Skupštine, a to su vijećnici HDZ-a, nezavisne liste Ive Rinčić te Unije Kvarnera bili su suzdržani.


Konsolidirani proračun od 1,525 milijardi kuna veći je za 29 milijuna kuna u odnosu na još uvijek aktualni proračun, odnosno 1,9 posto dok je osnovni županijski proračun 389 milijuna kuna.


Povećanje proračuna temelji se na prijenosu sredstava iz ove godine od 57 milijuna kuna, a najviše se sredstva prenosi od prodaje zgrade Doma zdravlja u Opatiji kao povećanje prihoda Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a.


Nešto prihvaćeno, nešto ne


Orjen Petković iz Možemo! prije same sjednice kazao da su njihovi prijedlozi uglavnom prihvaćeni i vjeruju u garanciju rješavanja problema luke Mrtvaška, a prihvaćen je i amandman vezan uz pomoć HNK Ivana pl. Zajca dok amandmani mostovca Josipa Katalinića te Akcije mladih i Unije Kvarnera nisu prihvaćeni.


Foto Mateo Levak


– Koncem srpnja krenuli smo u razgovore s izvršnom vlasti na osnovu mandata koje smo dobili u Skupštini. Želimo naglasiti da za pet političkih opcija uz HDZ i Most, je glasalo više od 50.000 građana dok je za SDP, ako pridodamo manjince i Možemo!, glasalo oko 44.000 građana.


Najlogičnije bi bilo da kao parlamentarna većina ponudimo ruku suradnje što smo i radili svih šest mjeseci. Kod proračuna smo u projektima tražili oko 20 milijuna kuna i prihvaćeno je 3,7 milijuna kuna nakon toga traženo je još oko tri milijuna kuna.


Tu se radi o Centru za dobrobit životinja, revitalizaciji Zračne luke Rijeka i šetnici od Costabelle do Opatije.


Na zadnjem sastanku smo tražili razgovor sa županijskim SDP-om što se nije dogodilo, nego je razgovor bio isključivo sa županom Komadinom, a mi držimo da legitimitet izvršne vlasti proizlazi iz rezultata SDP-a, odnosno županijske organizacije, rekao je Marko Boras Mandić koji posebno važnim smatra projekt šetnice od Costabelle do Opatije koja je uvrštena u proračun Grada Rijeke za iduću godinu, a Županija tu ponovo ne surađuje s Gradom.


Foto Mateo Levak


Župan Zlatko Komadina u jednom mu je trenutku pojasnio da na način na koji je predloženo pokrivanje troška za ovaj projekt kroz skidanje sredstava za promidžbu i informiranje u praksi zapravo znači gašenje Kanala Ri.


– Mislim da je evidentno da smo razgovarali. Ja otkad sam župan, uvijek sam razgovarao, a razgovori i pregovori znače da se nešto prihvati, a nešto ne. Nije za očekivati da će se prihvatiti svi prijedlozi, ali većina ih je prihvaćena.


Od nas se očekuje da pomognemo svaki projekt, svakog grada i općine, a tko pomaže nama? Tražite šetnicu koja spaja dvije najbogatije jedinice lokalne samouprave – Grad Rijeku i Grad Opatiju, rekao je Komadina.


Foto Mateo Levak


Mario Alempijević iz Akcije mladih podsjetio je da je Skupština projekt Centra za dobrobit životinja prihvatila u prethodnom sazivu na prijedlog vijećnice Jadranke Horvat te je izrađeno idejno rješenje i određena lokacija, a sada se izdvaja 100.000 kuna za ispitivanje njegove izvodljivosti.


Novac nisu petarde


– Sad ispada da je novac koji je izdvojen za idejno rješenje i sve ostalo bačeni u vjetar pa pozivam izvršnu vlast da to iz svojeg džepa nadoknade. To je nama apsolutno neprihvatljivo, rekao je Alempijević kojem je Marko Mataja Mafrici iz SDP-a poručio da nije točno da Centar za doborobit životnja nije prihvaćen jer su planirana sredstva za feasibility studiju.


– Novac nisu petarde da ih samo bacamo kako bismo vidjeli što će biti, poručio je Alempijeviću Mataja Mafrici.


Nezavisna Iva Rinčić kazala je da ju je kod pregovora oko proračuna najviše pogodio način komunikacije tijekom razgovora koji je vrlo često bio podcjenjivački.


Foto Mateo Levak


– I to u smislu vi ne znate što je proračun i mi nismo bankomat, pa čak i ucjenjivački u smislu hoćete li dignuti ruku ako vam damo to i to. Mislim da takav način komunikacije nije primjeren političkim odnosima i upozoravam izvršnu vlast da takav način komunikacije ne vodi u suradnju.


Nama je jasno da nakon promjene koju su članovi izvršne vlasti doživjeli u svojoj županijskoj strukturi, svakako ne žele nove izbore jer mnogi od njih ne bi više ni sjedili u Skupštini, kao ni donedavni oporbenjaci koji to više nisu, poručila je Rinčić koja je za proračun rekla da u on u nekim segmenitima izgleda kao proračun 19. stoljeća i ne odogovara na pitanje gdje se Županija u budućnosti vidi.


Njezinog kolegu s nezavisne liste Borisa Popovića strašno čudi pad prihoda od europskih fondova kada su do 2027. godine predviđena gotovo dvostruka sredstva te je očekivao da će se i oni u PGŽ-u barem dvostruko povećati.


Foto Mateo Levak


– Proračun nije razvojan i nije usmjeren na rast konkurentnosti i na rast zaposlenosti. Ne možemo očekivati neki bitan rezultat ako Odjel za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj čini 1,5 posto budžeta, to je razina statističke podrška, samo ispunjenje forme, upozorio je Popović dok je nezavisni Davor Štimac upozorio vijećnike da pogledaju obavijesti o smrti u Novom listu kojih je dnevno barem dvadeset što je barem triput više od broja rođene djece.


– Novac koji imamo bit će dostatan ako nas bude 15 do 20 posto manje, a to sigurno nije ono što netko od nas želi. Mi ne vidimo projekte koji će privući ljude da dođu živjeti u našu županiju, smatra Štimac.


Foto Mateo Levak


Turizam – 13. prase


Nado Pinezić iz Unije Kvarnera dotaknuo se strategije turizma koje nema u proračunu, kao što jedna od najrazvijenijih turističkih županija nema samostalni upravni odjel za turizam kojeg ima Istarska županija, niti razvojnu agenciju za turizam.


– Kad pogledate proračun, jasno nam je da je turizam za nas 13. prase. I da poentiram s Gorskim kotarom koji godišnje gubi tisuću stanovnika: niti jedna investicija koja ne uzme u obzir korist tog stanovništva neće usporiti demografski slom, a veliki hotelski lanac neće donijeti korist lokalnoj zajednici i zato Odbor za turizam ne podržava proračun, poručio je Pinezić.


U ime suzdržanih HDZ-ovaca javio se Sanjin Vrkić konstatirajući da je proračun, bez obzira na napore, ostao na razini prošle godine.


Foto Mateo Levak


– Ono što je dobro i što kao HDZ pozdravljamo, su ulaganja u zdravstvo i obrazovanje. Zahvaljujući zahtjevnoj kohabitaciji i kakvoj-takvoj suradnji koju smo uspostavili, ipak je učinjen prvi korak kako bi se stvorio odgovarajući mehanizam ravnoteže, rekao je Vrkić koji smatra da se više trebalo ulagati u Gorski kotar, Zračnu luku, poticanje demografskih mjera i zaštite okoliša.


– Mi ovaj proračun moramo podržati što god mi mislili o njemu jer ako ga ne podržimo, neće biti skijanja na Petehovcu, u svojem je osebujnom stilu u jednom trenutku poručio nezavisni Leo Pavela čiji je glas presudio kod usvajanja proračuna.


On smatra da županija mora revitalizirati skijališta u Gorskom kotaru kako bi vratila turiste i zaposlila ljude na ovom području.


Mrvice proračuna


​PGS-ovca Franju Butorca ražalostilo je što se na Skupštini raspravlja o mrvicama proračuna, a o bitnim stvarima nije se reklo ni riječi. Potom se obrušio na nekoliko vijećnika, u prvom redu Borasa Mandića.


Foto Mateo Levak


– Vaša teza da bi proračun trebao odražavati volju građana, nedopustiv je čin predsjednika Skupštine jer ide u slojeve političke manipulacije. Tu mislim da sam iskusniji od vas i mislim da ako se sučelimo, da ćete tu izgubiti.


Lijepo je, draga Iva, govoriti o zelenoj tranziciji i vi ste to sve lijepo rekli, ali ova je zemlja suočena sa siromaštvom i nekom dva metra drva znači jako puno jer živimo u jako stratificiranom društvu i ne možemo suditi po sebi.


Leo Pavela je izveo takvu filipiku za Gorski kotar da bi mu i Demosten zavidio, no Nedo mu je iznio grubu statistiku o 1.000 ljudi manje svake godine na tom području.


No, Nedo, vi ste ugledni turistički djelatnik, pa zar vam je bilo teško okupiti ljude iz tog područja i sastaviti jedan ozbiljan amandaman u tom smislu?, nizao je Butorac koji je Pineziću poručio da kao turistički radnik putuje po svijetu, no nije dao doprinos napretku turizma u svojem kraju.


Najviše “iskrilo” između dva Marka


​Na sjednici Skupštine najviše je iskrilo između predsjednika Skupštine Marka Borasa Mandića i SDP-ovca Marka Mataje Mafricija koji je podnio najviše ispravki netočnih navoda.


Jedna je bila da oporbeni prijedlozi koji su prihvaćeni u proračunu nisu u promilima, već u postocima te je prihvaćeno više od 50 posto prijedloga oporbe.


Foto Mateo Levak


– To nije malo, mada mi je jasno da vam matematika u zadnje vrijeme ne štima, rekao ne Mataja Mafrici koji je Borasu Mandiću rekao i da na izborima ne bi dobio ni trećinu glasova koje je dobio da su građani znali da će se prodati HDZ-u.


Akciji mladih je pak, kako je to s govornice prijavio Vjekoslav Rubeša, u jednom trenutku s vlastitog mjesta dometnuo da pregovaraju kao SS-ovci.


– Ako tako govorite i u svojoj stranci kao što govoriti ovdje, onda mi jasno zašto ni vaši SDP-ovci ne glasaju za vas. Izbjegavam davati opomene, no netko je ovdje rekao da ste danas zaslužili i više od jedne opomene, uzvratio je Boras Mandić.


Naravno, situaciju je, doduše bezuspješno, pokušao primiriti Leo Pavela.


– Marko, rekao si Marku da se prodao HDZ-u za funkciju, tako će za mene netko reći da sam se prodao Komadini za funkciju. Advent je, ide Božić, nemojmo tako razgovarati i podržimo ljudi ovaj proračun, poručio je mirobljubivi Pavela.