Jubilej

Ustanova Dante obilježila 30 godina rada: Desetljeća vjere u snagu obrazovanja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Na svečanoj konferenciji u ExportDrvu Ustanova za obrazovanje odraslih Dante okupila je praktičare, znanstvenike i donositelje odluka iz sektora obrazovanjaKonferencijom »Obrazovanje odraslih u 21. stoljeću – nešto staro, nešto novo i nešto posuđeno« te izložbom »Dante – jučer, danas, sutra« u prostorima ExportDrva Ustanova za obrazovanje odraslih Dante je obilježila 30 godina postojanja.


Uz predstavljanje svega onoga što se zbivalo u protekla tri desetljeća u kojima je Dante, od škole u kojoj se može učiti samo talijanski jezik, došao do statusa respektabilne ustanove s međunarodnom prepoznatljivošću, na konferenciji se raspravljalo i o razvoju te trendovima u obrazovanju odraslih.

Naime, Dante je okupio praktičare, znanstvenike, donositelje odluka iz sektora obrazovanja, usmjerene na obrazovanje odraslih i neformalno obrazovanje, a među njima je bio i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić koji se osvrnuo na dugogodišnju i uspješnu suradnju s riječkom ustanovom.


Suradnja i projekti


– Konferencija koju je Dante organizirao u okviru obilježavanja 30 godina svakako je najvažniji događaj Tjedna cjeloživotnog obrazovanja koji se ovog tjedna obilježava u Hrvatskoj, istaknuo je Živčić.


Više od desetljeća Dante surađuje i s Agencijom za mobilnost i programe EU-a, a kako je istaknula pomoćnica ravnateljice Sanja Posavec upravo je ta ustanova bila među prvim korisnicima programa cjeloživotnog učenja.


– Naša se suradnja ogleda kroz razne projekte, a Dante je izvrstan promotor i ambasador međunarodne suradnje i programa mobilnosti. Ove je godine ustanova dobila i Erasmus+ akreditaciju za obrazovanje odraslih, napomenula je Posavec.Konstatirajući kako je iza Dantea impresivnih 30 godina rada, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, Edita Stilin, najavila je inteziviranje suradnje Županije i Dantea, dok je ravnatelj te ustanove Andrej Marušić istaknuo da su vjera u budućnost i pozitivan ishod bili pokretači rada tijekom posljednja tri desetljeća.


Izložba


– Sve to vrijeme imali smo krasnu podršku prijatelja i partnera, a tri desetljeća vjere u snagu obrazovanja korak su za budućnost, kazao je Marušić.


Dante u Rijeci djeluje od 1991. godine, a na međunarodnoj razini od 2009., kad počinje sudjelovati u različitim međunarodnim projektima koji se bave obrazovanjem odraslih. Trenutačno Ustanova provodi tridesetak međunarodnih projekata sa stotinjak međunarodnih partnera financiranih iz različitih izvora.


U 12 godina, koliko je organizacija otvorila svoja vrata internacionalne suradnje, mogućnost mobilnosti u svrhu obrazovanja i usavršavanja zahvaljujući Školi Dante isprobalo je preko 650 sudionika.


Izložba o svemu onome što se u Danteu događalo u posljednja tri desetljeća bit će otvorena do 20. listopada radnim danom od 16 do 20 sati.