Ivica Škrtić

Uspješna priča vlasnika dva riječka hostela: ‘U Rijeci se može živjeti od turizma’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U naša dva hostela smo se približili brojci od 40 smještajnih jedinica, što garantira da možemo primiti i autobusne grupe. To nam je najviše zanimljivo tijekom zimskih mjeseci koji su u Rijeci još uvijek problematičniRIJEKA Kako ozbiljan rad na kvaliteti i pametno promišljanje turizma može i u Rijeci rezultrati uspješnom turističkom pričom, pokazuje primjer mladog poduzetnika Ivice Škrtića, vlasnika hostela Morčić i odnedavno Morčić-RI. Naime, ovaj je mladi poduzetnik preuzeo nekadašnji hostel Carnevale na Jadranskom trgu, inače drugi otvoren hostel u Rijeci, te time zasad zaokružio svoju turističku priču. Naravno, zasad, jer kako kaže, planova ima još.


Ova prava riječka turistička priča započela je, naime, otvaranjem praonice i obrta za čišćenje pa je tako ustvari u riječki turizam Škrtić ušao s ove, reklo bi se, indirektne strane. Iskustvo stečeno održavanjem i suradnjom s postojećim hostelima i brojnim privatnim iznajmljivačima, dalo je naslutiti da se u Rijeci od turizma doista može razviti posao. Stoga je 2017. godine krenuo s prvim hostelom – Morčić, u Vodovodnoj ulici.


I prilikom odabira imena, kao i ostalih detalja, željelo se napraviti jednu pravu riječku turističku priču temeljenu na komforu i kvaliteti. Ideja je i razviti brend Morčić, kao jedan od simbola Rijeke, i prezentirati ga dalje među gostima.
Aktualnim preuzimanjem bivšeg hostela Carnevale i njegovim preimenovanjem u Morčić-RI hostel, a koji ima 16 smještajnih jedinica, ustvari se zaokružilo ponudu u smislu da se otvorio prostor za primanje grupnih dolazaka.


Privatnost i komfor


– U naša dva hostela smo se približili brojci od 40 smještajnih jedinica što garantira da možemo primiti i autobusne grupe. Što nam je ustvari najviše zanimljivo tijekom zimskih mjeseci, koji su u Rijeci još uvijek problematični. Zanimljivo je da i kod jednog i kod drugog hostela imamo vrlo pristupačan prilaz autobusom, na Školjiću nam je autobusna stanica prije same volte, a ovdje nam autobus može stati praktički pred vratima.


Tako da nam je to jedna od prednosti. U oba objekta su sobe privatne, dakle, u najam se uzimaju sobe, a ne sam krevet, čime smo ustvari povećali privatnost gostiju. S time da imamo ovdje i pet WC-a pa i time povećavamo kvalitetu usluge i privatnost gosta. Kao hostel ne moramo imati tolik broj sanitarnih čvorova, ali smo doista željeli gostima osigurati privatnost i komfor.Želimo da se ljudi ovdje ugodno osjećaju, praktički imaju komfor hotela s tri zvjezdice što se soba tiče, a opet je tu taj element druženja koji je specifičan upravo za hostele. I to pokušavamo spojiti u zaokruženu ponudu, istaknuo je Škrtić, dodajući kako su ocjene Booking.coma Morčića 9.0 te je, uz 1W, jedan od najbolje ocijenjenih u Rijeci, ali i Hrvatskoj.


A gosti su, doznajemo, većinom iz Europe. Broj jedan su im Nijemci, slijede gosti iz Austrije i Italije. Zanimljivo je što se posljednjih godinu dana javlja sve više Čeha i Poljaka koji dolaze u Rijeku. Povratne informacije i dojmovi o gradu su dobri. Mnogi turisti hvale ljepotu starih građevina, ali se opet i čude nekim ruševinama u centru, doznajemo. Naš nam je sugovornik ispričao i zanimljivu anegdotu o gostu koji je u Rijeku stigao motociklom.Naime, pitao je kamo može otići jesti i predloženo mu je neka jede u jednom od ugostiteljskih objekata u centru. Gost je krenuo po motocikl, na što su mu na recepciji objasnili da mu motor doista nije potreban, s obzirom da je sve na pet minuta hoda. Na što se on začudio, navevši kako se doma i na posao vozi punih sat vremena. Gosti hvale i riječku – klopu, doznali smo. Inače, ne radi se samo o mladim gostima »s ceste«, već dolaze i poslovni ljudi, predavači, stariji parovi.


I to upravo iz razloga što mogu unajmiti vlastitu dvokrevetnu sobu. No, većina gostiju u Rijeci je na proputovanju, pa su tako prosjek po gostu u ovim hostelima dva noćenja. Špica sezone počinje polovicom lipnja i traje do polovice rujna, reći će Škrtić, navodeći kako je zima još uvijek problematična.


Prijelomna 2020. godina


– Tijekom zimskih mjeseci se jako osjeti svako događanje, izložba pasa na Zametu, bilo kakav koncert. Ove zime su jako lijepo radili bazeni na Kantridi sa svojim natjecanjima tako da smo imali više sportskih ekipa. Za karneval ima gostiju, ali opet, radi se o ta dva dana kada je završna povorka. Dakle, kapaciteti se pune za vrijeme tih događanja, no problematičan je ostatak zime. Vjerujem da bi bilo dobro da pokušamo mi iz privatnog sektora zajedno s Gradom i Turističkom zajednicom probati naći načina da i te prazne zimske periode popunimo, ukazao je Škrtić.Što se tiče budućnosti, naš će sugovornik reći kako se puno očekuje od iduće godine, kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture.


– Vjerujem da će nam EPK donijeti velik broj gostiju, od kojih će za mnoge to biti i prvi susret s našim gradom. I tko se pokaže kvalitetom i uslugom, taj će opstati i nastaviti dobro raditi i nakon 2020. Koja će po tom pitanju, rekao bih, biti svojevrsna prijelomna godina, to nam je prilika da se dokažemo i nadam se da ćemo uspjeti, kazao je Škrtić.


Nema čistačica


Našeg smo sugovornika pitali kakva su iskustva iz prve ruke, je li teško naći čistačicu?


– Definitivno. Nije ih problem naći, nego ih nema, odgovorio je Škrtić, dodajući kako u ovom dijelu sezone dnevno imaju i po pet upita za čišćenje. Jedan od najvećih problema je što su u većini slučajeva prijave i odjave gostiju između 10 i 13 sati, i u hotelima i u apartmanima, pa u tom vrlo kratkom razdoblju treba angažirati velik broj čistačica kako bi počistile sobe i apartmane. A u ostalim razdobljima dana nemaju više od toliko posla.