Vladimir Parpura

Uspjeh počasnog profesora Sveučilišta u Rijeci: Drugi na svijetu po stručnosti o astrocitima

Ingrid Šestan Kučić

Vladimir Parpura / NL arhiva

Vladimir Parpura / NL arhiva

Parpurin rad važan je za razumijevanje poremećaja živčanog sustava, ali i za ljudsko zdravlje općenito 


 


 
RIJEKA – Profesor na Odjelu za neurobiologiju na Državnom sveučilištu u Birminghamu, Alabama te počasni profesor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Vladimir Parpura, proglašen je drugim na svijetu po stručnosti o astrocitima, velikim stanicama središnjega živčanog sustava, zvjezdasta oblika, koje nisu živčanog podrijetla. To priznanje znači da je Parpura bolji od više od 70.000 svojih kolega, a nalazi se iza prvoplasiranog dr. Alexa Verkhratskyja.


Parpura je naveden kao drugi najcitiraniji stručnjak u svijetu za astrocite, jednu od četiriju vrsta glijalnih stanica koje se nalaze u cijelom središnjem živčanom sustavu, a na temelju svojih istraživanja u poddisciplini tijekom posljednjih deset godina i analize baze podataka PubMed.


Njegov rad na proučavanju astrocita započeo je prije gotovo tri desetljeća. S velikim interesom za važnost astrocita u moždanoj signalizaciji otkrio je signalni put posredovan glutamatom astrocita i neurona iliti gliotransmisiju, što je postavilo temelje za buduća istraživanja astrocita i susjednih neurona i glije.


– To otkriće dovelo je do koncepta tripartitne sinapse pri čemu astrociti, otpuštanjem gliotransmitera, mogu modulirati sinaptički prijenos i plastičnost, objašnjava riječki počasni profesor.


Parpurin rad važan je za razumijevanje poremećaja živčanog sustava, ali i za ljudsko zdravlje općenito. Istraživanja o ulozi središnjeg živčanog sustava u sveukupnom zdravlju postaju sve važnija – kako u kliničkoj praksi tako i u akademskim istraživanjima. U svojih 15 godina provedenih na Državnom sveučilištu u Birminghamu objavio je više od 150 znanstvenih publikacija, koautor je dviju knjiga, a bio je i jedan od urednika pet knjiga o astrocitima.