Implantirano

Uspjeh KBC-a Rijeka: Nova vrsta pacemakera prvi put ugrađena djetetu. Izbjegava sve rizike

Sanja Gašpert

Elektroda se smješta na grudnom košu u obliku slova "L", a uređaj ispod pazušne jame / Foto KBC Rijeka

Elektroda se smješta na grudnom košu u obliku slova "L", a uređaj ispod pazušne jame / Foto KBC Rijeka

Dječaku koji je doživio srčani arest ugrađen je aparat s elektrodom koji u slučaju aritmije šalje elektrošok kako bi se spriječio zastoj rada srca. Elektroda nalazi ispod kože, čime se izbjegavaju svi riziciU Kliničkom bolničkom centru Rijeka tim kardiologa elektrofiziologa Klinike za bolesti srca i krvnih žila i Klinike za pedijatriju uspješno je prvi put ugradio djetetu u dobi od četrnaest godina supkutani kardioverter-defibrilator – aparat s elektrodom koji u slučaju aritmije šalje elektrošok kako bi se spriječio zastoj rada srca.


Liječnici su uspješno izveli operaciju ugradnje ovog aparata 23. ožujka pacijentu koji je dobrog općeg stanja i oporavlja se u KBC-u Rijeka.


Dolasku u bolnicu prethodila je epizoda srčanog aresta koja je dječaka zadesila u svom domu, a promptnom reakcijom dijete je spasio njegov otac pružanjem mjera oživljavanja do dolaska ekipe hitne pomoći.
O cijelom slučaju bilo je riječi na konferenciji za novinare u Dječjoj bolnici Kantrida.


Nova tehnologija


– Razlika ove metode i aparata u odnosu na takozvani klasični pacemaker jest u načinu rada i mjestu ugradnje.


U našeg je bolesnika to metoda izbora jer je u pitanju dijete koje će morati imati uređaj cijeli život te nije za očekivati da će elektroda koja bi bila ugrađena u krvne žile trajati doživotno, a s obzirom na to da je prosječni vijek trajanja elektroda 20-ak godina.


Također naš bolesnik nema potrebe za stimulacijom srca, nego samo za elektrošokom u slučaju pojave maligne aritmije. U osoba koje su doživjele srčani zastoj zbog maligne aritmije, a u kojih se ne može sa sigurnošću utvrditi da se ona neće ponoviti, indicirana je ugradnja kardioverter-defibrilatora – što nazivamo sekundarnom prevencijom nagle srčane smrti.


Kardioverter-defibrilatori su uređaji poput većih srčanih elektrostimulatora (pacemakera) koji imaju mogućnost neprestano monitorirati ritam bolesnika i u slučaju da se dogodi maligna aritmija, oni mogu isporučiti elektrošok i time prekinuti aritmiju koja bi dovela do zastoja srca i smrti bolesnika. Zato ih još nazivamo “anđeli čuvari”.


Intervencijski kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila izv. prof. dr. sc. Sandro Brusich, dječakov otac, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana i intervencijski kardiolozi Klinike za pedijatriju prim. mr. dr. Neven Čače i dr. Aleksandar Ovuka / Snimio Vedran KARUZA


Klasični kardioverter-defibrilatori implantiraju se u potključnoj regiji, gdje se napravi manji rez i formira se džep pod kožom u koji se umetne uređaj, a elektroda se uvede kroz krvnu žilu sve do srca, gdje se fiksira.


Takav uređaj može funkcionirati kao klasični pacemaker tako da stimulira srce, može isporučiti elektrošok, a može i bezbolno prekinuti pravilne aritmije brzom isporukom impulsa kojom prestignu i zaustave aritmiju.


Mana navedenih uređaja jest da u mladih i aktivnih osoba elektroda s godinama može puknuti te uređaj gubi svoju funkciju. Sama zamjena urasle elektrode koja stoji dugo godina u srcu i krvnim žilama vrlo je rizičan zahvat.


Stoga se stvorila potreba za stvaranjem nove tehnologije kardioverter-defibrilatora koja bi se koristila u mladih ljudi, osoba s otežanim venskim pristupom i osoba nakon ekstrakcije inficiranih elektroda iz krvožilnog sustava.


Takva se tehnologija naziva supkutani kardioverter-defibrilator, rekao je izv. prof. dr. sc. Sandro Brusich, intervencijski kardiolog Klinike za bolesti srca i krvnih žila.


Dodao je da je razlika u tome da se umjesto u krvožilnom sustavu i srcu elektroda nalazi izvana, ispod kože, na grudnom košu u obliku slova “L”, a uređaj se smješta ispod pazušne jame između dva mišića, a prednost je da se tako izbjegavaju svi rizici – infekcija srca, začepljenje krvnih žila te rizičan zahvat zamjene takve elektrode.


Zahvalni dječakov otac: Liječnici izveli čudo svjetskih razmjera

 


Na konferenciji je nazočio i otac dječaka, koji se, zbog zaštite identiteta svoga djeteta, predstavio samo kao tata.


– Zahvaljujem svim dobrim ljudima koji su pomogli i potrudili se da se spasi moje dijete i nama kao roditeljima olakša trenutak u kojem smo se našli – od ravnatelja KBC-a Rijeka dr. Alena Ružića, svih liječnika i drugog medicinskog osoblja, do spremačica. Hitna pomoć stigla je u pet minuta i hvala im na tome.


Zbrinuli su moje dijete do dolaska u bolnicu, gdje ga je primio dežurni liječnik dr. Arijan Verbić, koji je zbrinuo moje dijete maksimalno brzo i pomogao mu da preživi, a obilazio ga je i sljedećih dana.


Nakon devet dana na kardiologiji moj je sin prebačen kod dr. Čače i dr. Ovuke, a potom i kod dr. Brusicha na Sušaku, koji je napravio odličan posao u pogledu ablacije srca, nakon čega moj sin nije imao nikakvu aritmiju.


U roku od sedam dana nabavljen je ovaj uređaj i izveden postupak ugradnje, što je čudo svjetskih razmjera, kazao je otac dodajući da ako će ova presica pomoći da bude spašen barem jedan život, to je veliko postignuće.

Ovi su se uređaji počeli implantirati u Hrvatskoj unazad godinu dana. Ugrađeno je svega nekoliko uređaja, a ovo je prva implantacija u djeteta.


Kao što je rečeno, razlog tomu je još uvijek vrlo visoka cijena navedene tehnologije – klasični transvenski kardioverter-defibrilator košta oko 4.500 eura, a supkutani trideset tisuća eura.


Mjere oživljavanja


– KBC Rijeka je hrvatski centar koji se bavi rješavanjem problema teških implantacija, ekstrakcija inficiranih frakturiranih elektroda otvaranjem začepljenih uređaja za nadogradnju te u posljednje vrijeme i ekstrakcijom uraslih trajnih katetera za dijalizu koji se ne mogu klasično izvaditi.


Iz cijele Hrvatske referiraju nam bolesnike s navedenim problemima. Riječki KBC sa svojih dvanaest referentnih centara slijedi sva dostignuća i metode novih tehnologija u liječenju, a to će činiti i ubuduće, istaknula je pomoćnica ravnatelja za kvalitetu KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Renata Dobrila Dintinjana.


O važnosti poznavanja tehnika oživljavanja, koja je ključna u spašavanju života kod srčanog zastoja, govorio je dr. Aleksandar Ovuka, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju.


– Iznimno je važno da laici poznaju tehnike oživljavanja i provođenje mjera oživljavanja. Naime, mjere osnovnog oživljavanja osoba koje su doživjele srčani zastoj, koje bi trajale nekoliko ključnih minuta, a koje bi trebali znati svi laici, pogotovo ako su položili vozački ispit, ključne su za preživljavanje osobe koja je doživjela srčani zastoj, rekao je dr. Ovuka.


Dodao je da je fatalna aritmija, koja dovodi do iznenadne smrti, nažalost sve češća kod djece i mladih.– U SAD-u godišnje oko 1.500 djece i mladih do 25 godina života izgubi život zbog takve aritmije. Mala djeca, u dobi do dvije godine, pod najvećim su rizikom.


Nakon toga rizik opada i ponovo raste u adolescenciji. Fatalna aritmija može biti urođena pa se ponekad prepozna i EKG-om. Osim aritmije, tu su i upalne bolesti miokarda, srčane greške i slično, što sve dovodi do rane pojave koronarne bolesti.


Šezdeset posto djece koja dožive srčanu aritmiju nema prethodne znakove da bi se tako nešto moglo dogoditi, kao što su nesvjestica, vrtoglavica, bolovi u prsima, ubrzani rad srca.


Kada se srčana aritmija dogodi, jako je važna prva pomoć neposredne okoline, odnosno mjere osnovnog oživljavanja – masaža srca i umjetno disanje, jer kod zastoja srca prekid cirkulacije u mozgu duži od tri do pet minuta dovodi do nepovratnih oštećenja mozga.


Naravno, najprije je nužno pozvati hitnu pomoć i mjere oživljavanja provoditi do njezina dolaska, istaknuo je dr. Ovuka.


Prim. mr. dr. Neven Čače, intervencijski kardiolog Klinike za pedijatriju, rekao je da je svako oživljavanje bolje nego nikakvo te podsjetio na tečajeve reanimacije koje provodi Županijsko povjerenstvo Hrvatske liječničke komore u suradnji s Hrvatskim društvom za akutno zbrinjavanje životno ugroženih bolesnika, na koje su pozvani svi zainteresirani.


– Posljednjih mjeseci u kontaktu smo s Gradom Rijekom kako bi se tečajevi mjera osnovnog oživljavanja provodili i među nastavnicima riječkih škola, ali i u vezi s nabavkom vanjskih defibrilatora koji bi se trebali nalaziti na svakom koraku, a posebno na mjestima gdje je puno ljudi, pa tako i u školama, rekao je dr. Čače.