Strpljenje se isplatilo

Uskoro kraj dvogodišnjih muka vozača! Doznajemo kada se završava obnova Krčkog mosta

Marinko Glavan

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Radovi, vrijedni 55 milijuna kuna, s PDV-om, koje izvodi konzorcij domaćih tvrtki Sitolor, Spegra i Geotehnika, počeli su u rujnu 2020. godineRIJEKA – Dvogodišnjim mukama vozača koji putuju preko Krčkog mosta za najkasnije desetak dana trebao bi biti kraj, jer će krajem idućeg tjedna biti završeni radovi na kolničkoj plohi, u sklopu sveobuhvatne obnove, započete još 2020. godine, a promet vozila mostom bit će pušten u oba smjera.


Potvrdio je to Sanjin Velebit Pešut, glavni inženjer u Hrvatskim Autocestama (HAC) zadužen za projekt obnove, s kojim smo obišli gradilište, kazavši kako će radovi na obnovi kolnika biti završeni dvadesetak dana prije ugovorenog roka, a s obzirom na to da su istodobno pri kraju i radovi na sanaciji ostalih dijelova konstrukcije, cijeli projekt obnove bit će završen oko četiri mjeseca ranije.


Čvršće i jače


Radovi, vrijedni 55 milijuna kuna, s PDV-om, koje izvodi konzorcij domaćih tvrtki Sitolor, Spegra i Geotehnika, počeli su u rujnu 2020. godine na velikom luku, a prošle jeseni nastavljeni su na malom luku mosta, između otočića Sveti Marko i Krka.
Obuhvaćaju postavljanje nove betonske ploče, zamjenu asfaltnog zastora i hidroizolacije te dovršetak primarne sanacije i zaštite preostalih betonskih površina mosta od utjecaja agresivnog djelovanja klorida iz morske vode. U sklopu sanacije izvodi se i novi sustav odvodnje, s obzirom na to da se dosadašnji sustav sastojao od slivnika iz kojih su oborinske vode direktno curile u more i na kopno ispod mosta.


Sada se ugrađuju novi slivnici, a u fazi izvođenja radova ispod kolnika ugradit će se novi sustav kontrolirane odvodnje. Na mostu je postavljena i nova zaštitna ograda između kolničkih traka i pješačke staze, znatno čvršća od dosadašnje, što je jasno vidljivo prilikom prelaska mosta. Nosivi stupovi ograde postavljeni su puno gušće, odnosno s manjim razmacima nego do sad, znatno su čvršći od dosadašnjih, kao i na njih postavljena zaštitna obloga. Sigurnost prometa s novom će ogradom biti znatno veća, ali se s njenim postavljanjem izgubio pogled na more iz vozila prilikom prelaska mosta.


SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER


Radovi na mostu temeljito su istestirali strpljenje vozača u zadnje dvije godine, a slično je bilo i jučer, kada se na prelazak mosta čekalo i po dvadeset minuta, no tome bi uskoro trebao biti kraj.


– Zadnji veliki radovi na kolniku koji usporavaju promet bit će gotovi za otprilike tjedan dana, ukoliko ne bude većih vremenskih nepogoda. U najgorem slučaju očekujemo da će promet na oba traka biti pušten do iduće srijede, čime će biti završena privremena regulacija prometa. Jedino što će preostati u tom smislu je horizontalna signalizacija, ali njeno iscrtavanje zahtijeva puno manja ograničenja prometa, kaže Pešut.U nova desetljeća


Ugovoreni rok za uspostavu dvosmjernog prometa mostom je 5. lipnja ove godine, ali unatoč kasnijem početku radova prošle jeseni, dijelom i zbog povoljnih vremenskih prilika ovog proljeća, bit će završeni nešto ranije. Prema Pešutovim riječima, obnova mosta koja kontinuirano traje već dugi niz godina, a trenutni radovi su završna faza sveobuhvatne obnove, omogućit će nesmetano korištenje Krčkog mosta još nekoliko desetljeća.


– Obnova mosta traje zapravo već gotovo dvadeset godina. U ovoj zadnjoj fazi je kompletno sanirana kolnička konstrukcija, zamijenjeni su energetski kanali, ograde, izgrađena je nova betonska ploča kolnika, uz brojne druge zahvate, poput hidroizolacije i novih prelaznih naprava.


Saniraju se i površine ispod kolnika, što će, uz održavanje, nakon ovako opsežne sanacije, omogućiti da most potraje još duga desetljeća, rekao je Pešut.