Obrisi već vidljivi

Uređenje parka u krugu KBC-a: “Čekaonica na otvorenom” uskoro gotova

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Obrisi »čekaonice na otvorenome«, kako je ova zelena površina već prozvana, jasno su vidljiviRadovi na uređenju parka lokacije Podpinjol unutar kompleksa KBC-a Rijeka kod Klinike za ginekologiju i porodništvo koji su započeli sredinom prošle godine privode se polako kraju.


Obrisi »čekaonice na otvorenome«, kako je ova zelena površina već prozvana, jasno su vidljivi; parkić je dobio staze za šetnju, posađeno je nisko raslinje, zatim stabla, napravljeni su potporni zidovi, postojeće nisko raslinje je oblikovano, teren nahranjen novom zemljom, a kameni materijal koji je pronađen na lokalitetu ukonponiran je u projekt uređenja. Ali, još nije sve gotovo; treba dovršiti šetnicu, to jest staze, postaviti nadstrešnice, klupe, a u planu je saditi još zelenila.


– Poznat je blagotvoran utjecaj uređenih zelenih prostora u bolničkom okružju na ugodu boravka, smanjenje stresa, pa čak i bržeg liječenja i oporavka i to ovoj viziji daje važnu dodatnu vrijednost. Misija je bila cijeli ovaj prostor privesti određenoj svrsi i dati ga na korištenje pacijentima i njihovim posjetiteljima, zaposlenicima, ali i građanima – navela je svojedobno kao razlog ulaska u ovu investiciju Uprava KBC -a.
Uz nju ovom projektu dao je doprinos Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost koji djeluje pri Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, odnosno studenti tog fakulteta koji su ponudili svoja rješenja oko uređenja. U financiranje zahvata uključili su se i razni donatori.