Poduzetništvo

Ured HAMAG BICRO-a od ove jeseni i u Primorsko-goranskoj županiji

Aneli Dragojević Mijatović

Točna lokacija ureda znat će se za otprilike tri mjeseca, kada se naprave sistematizacije, dobiju dozvole za zapošljavanje i sav operativni dio bude doveden do razine da mogu otvoriti ispostavuOPATIJA – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO) organizirala je trodnevnu konferenciju povodom otvorenja druge faze projekta Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija – Bond 2. Konferencija je počela jučer u Opatiji, okupila je predstavnike poduzetničkih potpornih institucija (PPI), članove mreže BOND, a otvorio ju je Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG BICRO-a.


Istaknuo je da projekt Bond okuplja većinu najkvalitetnijih poduzetničkih potpornih institucija u Hrvatskoj, s ciljem podizanja njihovih kapaciteta i razvoja novih usluga, koje će onda one raditi s poduzetnicima na njihovom području.


​Ujednačiti kvalitetu


– Cilj ovog projekta je ujednačavanje kvalitete usluga koje će dobiti hrvatske tvrtke na svim područjima. Znači, bit će potpuno svejedno je li tvrtka registrirana u nekom manjem mjestu ili primjerice u Zagrebu, rekao je Bobetko novinarima. Veli da je ovo tek početak, nakon kojeg kreću radionice koje će podići znanje zaposlenika potpornih institucija, koji će ga transferirati na poduzetnike. Projekt je zamišljen tako da obuhvaća poduzetničke potporne institucije jer su one, kazao je Bobetko, prvi kontakt osoba koje žele postati poduzetnici s poduzetništvom.
Najavio je da će se putem projekta BOND otvoriti ispostave HAMAG BICRO-a u svim županijama, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji, gdje će dakle na jesen također biti otvoren njegov ured. Za sada je otvoren ured u Osječko-baranjskoj, Međimurskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Vezano za točnu lokaciju ureda u PGŽ-u, Bobetko je kazao da se razmatra nekoliko opcija, a sve će se znati za neka tri mjeseca kada, kaže, naprave sistematizacije, dobiju dozvole za zapošljavanje i sav operativni dio dovedu do razine da mogu otvoriti ispostavu.


Uglavnom će to biti u nekom poduzetničkom centru, gdje će poduzetnicima biti na dohvat ruke, potvrdio je.


​Na pitanje o tekućim aktivnostima HAMAG BICRO-a, prije svega jamstvima i kreditima za likvidnost, a vezano za situaciju s pandemijom COVID-19 gdje tvrtke, pogotovo manje, čekaju jamstva da bi dobile kredit, Bobetko je kazao da je HAMAG BICRO ključna Vladina agencija za poticanje poduzetništva, prvenstveno malog i srednjeg, te da je kreiran niz programa koje provode.


Ipak se kreće​


– Jamstva su dio toga, a trenutno je u obradi nekolicina jamstava koja idu putem poslovnih banaka gdje, ako se ispune uvjeti, HAMAG BICRO jamči za 80 posto glavnice, a u nekim slučajevima i do 100 posto glavnice. Također, tu su krediti za likvidnost, a kako sada turistička sezona ipak ide i kako se situacija popravlja, tako pada interes za kreditima za likvidnost. Znači, tvrtke su ipak prodisale i počele ostvarivati prihode, tako da im likvidnost u ovom trenutku ne predstavlja onoliki problem, kao u onim trenucima kada je veći dio poduzeća praktički bio zatvoren. Također, zatvoren je prije nekoliko dana veliki natječaj koji se odnosi na ulaganja u zelene i digitalne ekonomije s ciljem jačanja konkurentnosti hrvatskih poduzeća. Zaprimljen je jako velik broj prijava koje se trenutno obrađuju i potrudit ćemo se obraditi ih u najkraćem mogućem roku, gdje ćemo plasirati opet sredstva, ovaj put ne putem zajmova, nego putem grantova, odnosno bespovratnih sredstava, a ukupno je pristiglo zahtjeva za više od 2,5 milijardi kuna. Svi uredi u svim županijama koji se budu otvorili imat će cilj jačanje kapaciteta lokalne sredine, ne samo putem informacija, nego i kroz prikupljanje podataka i želja poduzetnika s ovog područja. Planira se dakle sveobuhvatna pomoć i putem potpornih poduzetničkih institucija i posredstvom HAMAG-ovog ureda, a kako bi poduzetnici mogli što lakše poslovati i doći do ključnih znanja koja su im potrebna, zaključio je Bobetko.


​Marko Markić iz Ministarstva gospodarstva kazao je da je ovo izvrsna ideja, povezati sve potporne institucije sa zajedničkim idejama, skupljati informacije i dijeliti ih. U okviru konferencije predviđeno je održavanje osnivačke skupštine udruge mreža poduzetničkih potpornih institucija – Mreža BOND i usvajanje Statuta Udruge koja okuplja PPI-je iz različitih hrvatskih regija.