Distopija na pozornici

Uprizoreno prvi put u Hrvatskoj: U »Zajcu« premijerno izveden »Fahrenheit 451«

Kim Cuculić

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

Fahrenheit 451« napisao je Ray Bradbury u Americi, a njegov jedini roman znanstvene fantastike objavljen je 1953. godine, ne tako dugo nakon što su nacisti palili knjige, a onda i ljude.RIJEKA – Hrvatska drama HNK-a Ivana pl. Zajca sinoć je premijerno izvela predstavu »Fahrenheit 451« temeljenu na romanu Raya Bradburyja, koji je sada uprizoren prvi put u Hrvatskoj u dramatizaciji i režiji Ivana Penovića. Riječ je o zastrašujućoj viziji budućnosti u kojoj vlasti čitanje knjiga proglašavaju teškim zločinom, distopijskoj priči koja tematizira spaljivanje prošlosti u korist što zdravije i ravnopravnije budućnosti.


Foto galerija: Premijera predstave "Fahrenheit 451" u HNK Ivana pl. Zajca Foto: Sergej Drechsler


»Fahrenheit 451« napisao je Ray Bradbury u Americi, a njegov jedini roman znanstvene fantastike objavljen je 1953. godine, ne tako dugo nakon što su nacisti palili knjige, a onda i ljude. Te 1950-e bile su godine nakon Hirošime i Nagasakija, eskalirala je utrka u naoružanju. Bradbury je zabilježio i komentirao što bi se dogodilo da smo otišli predaleko u tom smjeru. Danas se »Fahrenheit 451« smatra jednim od najvažnijih romana 20. stoljeća, a doživio je i dvije filmske ekranizacije, 1966. godine redatelja Françoisa Truffauta te 2018. godine scenarista i redatelja Ramina Bahranija.


Mladi glumac Hrvatske drame Mario Jovev tumači glavnu ulogu Guya Montaga u predstavi »Fahrenheit 451«, a uz njega glume Aleksandra Stojaković Olenjuk, Romina Tonković, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Damir Orlić, Olivera Baljak, Biljana Lovre i Ivna Bruck. Scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, skladatelji su Osman Eyublu i Pedro Rosenthal Campuzano, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Sudjeluju i polaznici dramskog studija Riječkog kazališta mladih »Kamov«.