"Policajac moj prijatelj"

Dječji vrtić Mavrica upoznao policiju – od otiska prsta do rotirke i sirene

Vladimir Mrvoš

Uzimanje otisaka / Foto PUPG

Uzimanje otisaka / Foto PUPG

Djeca su na obrascu "Moj prvi otisak" ostavili svoj otisak prsta što će im ostati kao uspomena na druženje s policijskim službenikomRIJEKA – U sklopu preventivnih aktivnosti policije i na zamolbu Dječjeg vrtića “Mavrica”, policijski službenik za prevenciju I. policijske postaje Rijeka, Robert Rožić, na Pehlinu je posjetio vrtić te polaznicima tri mješovite skupine djece održao radionicu na temu “Policajac moj prijatelj”. Radionici je prisustvovalo 60-ak djece s voditeljicom Centra Turnić Aleksandrom Simčić i odgojiteljicama Ivom Tomašev, Marijom Lončar i Jasminom Dolinar.Djeca su radosno i sa znatiželjom dočekala policijskog službenika te odmah s njim započeli razgovor, u kojem su mu objasnili da im je poznato tko je policajac i što sve ima od opreme: kapu, palice, lisice i oružje. Nakon uvodnog razgovora, ne samo o tome tko je policajac već i o tome što je njegov posao, policijski službenik Robert Rožić razgovarao je s djecom o pravilima u prometu. Zanimalo ga je znaju li kako pravilno prijeći cestu, kako sigurno voziti bicikl i slično. Uz to, djeca su imala priliku vidjeti reflektirajući policijski prsluk i razgledati stop palicu, koji se koriste u obavljanju poslova prometne policije.


Osim toga, bilo je riječi i o otisku prsta i njegovoj važnosti u kriminalistici, na što su neki odmah dali odgovor i pojašnjenje: “Služi da se otkrije lopov”. Djeca su na obrascu “Moj prvi otisak” ostavili svoj otisak prsta što će im ostati kao uspomena na druženje s policijskim službenikom.

Završno iznenađenje djeci je bio izlazak u dvorište gdje ih je čekalo parkirano policijsko vozilo. Razgledavali su unutrašnjost vozila, a najveće veselje je nastupilo nakon paljenja plavog rotacionog svjetla i sirene.


Tijekom jednosatnog druženja, djeci je primjeren način istaknuta važnost policijskog posla za sigurnost cjelokupne zajednice, tako da je nekoliko djece potaknuto važnošću i dinamikom policijskog posla, kazalo da će i sami kad odrastu biti policajci.