Press kolegij

Upisi u srednje škole: U PGŽ 2.573 slobodna mjesta

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Plan upisa je na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću do 14. svibnja.Dožupanica Marina Medarić novinarima je najavila upise u srednju školu gdje se planiraju 2.573 slobodna mjesta za upis učenika u prvi razred srednjih škola u 117 razrednih odjela u 30 srednjih škola kojima je osnivač PGŽ.


– Plan upisa je na savjetovanju sa zainteresiranom javnošću do 14. svibnja i nadamo se da će nakon tog roka resorno ministarstvo donijeti odluku onako kako smo predložili – kazala je Medarić i dodala da se posebna briga vodila o potrebama tržišta rada i razvojnog programa PGŽ-a.


– Ovakav plan upisa prošao je i dobio mišljenje obrtničke komore, Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore.
Osim naših 30 srednjih škola, postoji još i Salezijanska klasična gimnazija koja planira 74 upisnih mjesta i Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića koja ima 48 upisnih mjesta – rekla je Medarić.


Županija je objavila natječaj za poduzetnike za nabavu opreme za proizvodne i uslužne djelatnosti za sektor malog gospodarstva.


Mjera je definirana programom provedbe mjera ruralnog razvoja koji je produžen do kraja ove godine te je ovo zadnja godina njegovog provođenja.


– Ono što je razlika u odnosu na COVID mjere za poduzetnike jest što su ove mjere standarne i podrazumijevaju 80 posto financiranja i sredstva se mogu nabaviti isključivo za nabavu opreme.


Raspoređuje se 1,62 milijuna kuna, a radi se o 68 poduzetnika od čega je 28 iz Gorskog kotara, a ostatak je preostalo ruralno područje naše županije.


Kompletne dokumentacije imamo za 104 poduzentnika, što znači da je bilo još 36 prihvatljivih prijava, ali u bodovima manje rangiranih.


Naime, posebno se boduju mlađi poduzetnici i žene kao nositelji gospodarstva te mikropoduzetnici.


Stoga smo za preostalih 36 predložili da se rebalansom osiguraju dodatna sredstva za sve, što znači da će sveukupno biti izdvojeno oko 2,5 milijuna kuna kroz ovu mjeru – pojasnio je Mladen Brajan, pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj u PGŽ-u.