Upaljene lampice

Uoči Dana općine Kostrena odjenula blagdansko ruho, pogledajte

Portal Novi list

Svečano paljenje lampica uvelo je Kostrenu u posebno razdoblje u godini – period „Od sv. Barbare do sv. Lucije“ i dalo joj pravi adventski ugođaj!Uz fritule i vino, paljenju blagdanske rasvjete prethodio je glazbeni program u kojem su nastupili DJ Voljen i djeca iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica, a poznati kuhar i autor kuharica „Primorski pijat“ Kristijan Kozmić, pripremao je tradicionalno blagdansko jelo “kapuz i kobasice”, kojim su TZO Kostrena i Općina Kostrena počastili svoje sumještane.


Odjevena u blagdansko ruho, Kostrena je zakoračila u najsvečaniji dio godine, u kojem obilježava blagdane svojih svetaca zaštitnika i Dane Općine, a razloga za posjet Kostreni u prosincu neće nedostajati, za što su se pobrinuli Turistička zajednica općine Kostrena, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i brojni drugi organizatori sportskih i zabavnih programa.

Današnji program obiluje događanjima. U ranim jutarnjim satima u Podurinju je počeo je Kup sv. Nikole u podvodnom ribolovu, a u 9:30 sati u Žuknici počinje prva utakmica 45. memorijalnog turnira Egon Polić dok je otvorenje turnira predviđeno u 10:30 sati.


U 13:30 sati ŠRD Kostrena organizira Kostrensku lignjadu, a u Sportskoj dvorani Kostrena u 16 sati počinje košarkaški Turnir sv. Nikole za djecu.


Najveselije i najšarenije događanje današnjeg dana je Mića Mikulna, kreativni program namijenjen djeci, proizašao je iz tradicijske manifestacije kojom Kostrena obilježava blagdan sveca zaštitnika mjesta, sv. Nikole. Mića Mikulna održat će se danas u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji od 13:30 do 20 sati.Djeca će kroz zanimljive pričaonice i radionice iskusiti radost kreativnog izražavanja i stvaranja, a sve je omogućila INA kao sponzor Miće Mikulne. Cilj programa je kroz igru i zabavu prenijeti djeci dio bogate kostrenske povijesti i približiti običaje poput sajanja – međusobnog pomaganja u zajednici.


Ovoga puta Kostrena prikuplja pomoć – „saja“, za riječku udrugu Srce koja skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama, a koja je u rujanskim poplavama ostala bez svojih prostora, jedinog utočišta za njihove brojne štićenike.


Program Miće Mikulne zaključit će besplatna projekcija animiranog filma „Grinch“, omiljenog božićnog klasika za cijelu obitelj.


U nedjelju 4. prosinca Kostrena slavi sv. Barbaru. Uz svete mise u crkvi sv. Barbare u 9 i 18 sati, u 9 sati počinje Zimska liga u trčanju, pod nazivom “Od sv. Barbare do sv. Lucije”, na ruti dugoj 6 km koja simbolično prolazi dvjema kostrenskim župama. Zimska liga okuplja sportaše svih profila od profesionalaca do rekreativaca, odraslih i djece.U nedjelju u popodnevnim satima, odigravat će se finalne utakmice memorijalnog turnira Egon Polić, a u 19 sati u Narodnoj čitaonici otvorit će se izložba Likovne udruge Veli pinel.


U utorak 6. prosinca, na blagdan sv. Nikole Općina Kostrena svoj Dan kojeg će obilježiti polaganjem vijenaca i misom za pomorce i njihove obitelji kao i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća koju će se moći i izravno pratiti na YouTube kanalu portala općinskog lista Naša Kostrena.


Toga dana, kako i priliči pomorskom mjestu, sv. Nikola će u Kostrenu doploviti! Budu li to vremenske prilike omogućavale, doček je predviđen u 10 sati na Veloj rivi u uvali Žurkovo, a mali posjetitelji osim uživanja u slatkišima i druženju sa sv. Nikolom imat će još jedan zanimljiv zadatak, biti dijelom prve kostrenske milenijske fotografije poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana