Potpisan sporazum

UniLOG-u iz gradske kase 150 tisuća kuna godišnje

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Pokrenut akreditacijski postupak za diplomsku razinu studija logopedije, što znači da će Rijeka za pet godina imati 30 novih logopedaRektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel potpisali su sporazum o suradnji na daljnjem razvoju studija logopedije i Logopedskog centra UniLOG. Potpisanim sporazumom Grad se obvezao da će sufinancirati rad Centra sa 150 tisuća kuna godišnje, dok će se ove godine iz gradskog proračuna za tu sveučilišnu ustrojbenu jedinicu izdvojiti 70 tisuća kuna.


Najavljujući kako će Centar s radom započeti tijekom listopada, istaknula je dugogodišnji problem deficitarnosti logopedskog kadra u Rijeci i županiji.


Suradnja s KBC-om


– U ponedjeljak započinje s radom studij logopedije preddiplomske sveučilišne razine za koji je interes iskazalo više od 600 kandidata, a nudilo se 30 upisnih mjesta. Istovremeno će početi funkcionirati i Logopedski centar koji će u suradnji s KBC-om Rijeka građanima pružati kliničke i stručne usluge, a u tu svrhu potpisan je i sporazum o suradnji s KBC-om.
U okviru Logopedskog centra provodit će se vježbe i stručna praksa za studente logopedije, a ostvarivat će se i suradnja s odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Rijeke i omogućit prikupljanje, kazala je rektorica.


Ujedno je dodala i da je pokrenut akreditacijski postupak za diplomsku razinu studija logopedije što će značiti da će Rijeka za 5 godina imati 30 novih logopeda. Jučer potpisani sporazum ocijenila je kao još jedan primjer suradnje Sveučilišta i Grada, a za sufinanciranje Grada napomenula je da je važno jer je Centru potrebno što više kadra.


Važnost prevencije


Osvrćući se pak na važnost prevencije, ranog otkrivanja, dijagnosticiranja i tretmana poremećaja humane komunikacije, govora, jezika te čitanja i pisanja, Obersnel je kazao da se Grad već dugi niz godina nalazi pod kontinuiranim, ali opravdanim pritiskom roditelja čijoj je djeci potrebna logopedska pomoć.


– U riječkim osnovnim školama imamo svega petero logopeda te još njih nekoliko u ustanovama specijaliziranim za tretman djece. Istovremeno kontinuirano raste broj djece koja trebaju logopedski tretman. Iz tog razloga niz godina kroz program stipendiranja potičemo studiranje logopedije, ali na taj način nismo mogli trajno riješiti problem, istaknuo je Obersnel.


Naglašavajući važnost prevencije i rane detekcije problema gradonačelnik je kazao da veseli inicijativa Sveučilišta za osnivanje Logopedskog centra koji će preuzeti dio rada na prevenciji i tretmanima.