Stari programi i novi projekti

Udruga Portić: Vraćaju se tete i barbe pričalice, a stižu i studenti

Bruna Matičić

Vlasta Tibljaš, Iva Bilić Čače, Karla Mušković, Maja Opašić, Tanja Badnjak i Marina Marghetti / Snimio V. KARUZA

Vlasta Tibljaš, Iva Bilić Čače, Karla Mušković, Maja Opašić, Tanja Badnjak i Marina Marghetti / Snimio V. KARUZA

Dva nova projekta su "Pričam ti priču" i "1 za sve". Prvi predstavlja biblioterapijske čitaonice za djecu rane i predškolske dobi, a drugi osigurava psihosocijalnu podršku za jednoroditeljske obiteljiRIJEKA – Nakon dvogodišnje stanke te prekida aktivnosti zbog pandemijom ograničavajućih okolnosti, Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić ove jeseni ponovo započinje s novim ciklusom hvalevrijednih postojećih programa, ali i novim projektima. Na konferenciji održanoj za medije u prostoru RiHuba, nove programe i projekte najavile su Maja Opašić, predsjednica Udruge Portić te članice Vlasta Tibljaš i Marina Marghetti, a pridružila im se i Tanja Badnjak iz Gradske knjižnice Rijeka.


Reaktivacija poznatog programa


Kako su najavile, tijekom listopada će početi svima poznati program “Pripovjedač/ica priča za laku noć” poznatiji kao “Tete i barbe pričalice”, ali i program “3, 4 uči sad” koji se provodi od 2018. godine i temelji na osnaživanju učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj te program “Čitko” u kojem se pomno osmišljenim aktivnostima kod djece razvijaju čitalačke kompetencije, otklanjaju eventualne poteškoće u čitanju i obogaćuje vokabular, a provodit će ga primarno studenti logopedije.


Uz navedene, predstavile su i dva nova projekta, i to projekt “Pričam ti priču” koji predstavlja biblioterapijske čitaonice za djecu rane i predškolske dobi i provodi se u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka te “1 za sve” u sklopu kojeg će biti osigurana psihosocijalna podrška za jednoroditeljske obitelji, a koji se provodi u partnerstvu s Udrugom SOS Rijeka.
Svi programi u potpunosti su besplatni za djecu i roditelje, a zainteresirani se mogu prijaviti na mrežnim stranicama Udruge Portić, gdje se nalaze i prijavnice za nove volontere. Naime, članice udruge najavile su i nove cikluse pripremnih seminara za nove volontere, a naročito studente koji sudjelovanjem u programima dobivaju mogućnost volontiranja, ali i ostvarivanja dodatnih ECTS bodova.


Traže se volonteri


– Zbog vremena pandemije morali smo prilagoditi načine održavanja svojih programa, a sada kada su mjere ukinute, potrebni su nam naši novi volonteri jer nam je uz postojeće potrebna i novu svježa snaga, istaknula je Maja Opašić te pozvala zainteresirane volontere, sugrađane svih dobi s napunjenih 16. godina da im se pridruže. Na jučerašnjem predstavljanju programa podršku udruzi pružile su Karla Mušković, pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb i Iva Bilić Čače, predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Mušković je ovom prilikom istaknula kako Grad Rijeka, odnosno Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, od samog početka prepoznaje važnost rada Udruge Portić i njezinih projekata i uključen je u sufinanciranje programa. Članovima udruge zahvalila je na trudu i poželjela im puno uspjeha u daljnjem radu. Program “Tete i barbe pričalice” na riječkoj Klinici za predijatriju provodi se već 13 godina, a Udruga Portić organiziranim volontiranjem doprinosi ublažavanju negativnih posljedica hospitalizacije djece, a volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u bolnici o čemu svjedoče izrazito pozitivne reakcije djece, roditelja i medicinskog osoblja.


– Vi ste svojim dolascima skratili duge bolničke dane našoj djeci, otvarali im neka nova vrata i daleke svjetove te mrvicom dobrote učinili ste naše bolesničke sobe toplijima, rekla je Iva Bilić Čače dodajući da su postali sastavni dio bolničkog tima koji zajedno djeluje k istom cilju, a to je psihofizičko blagostanje djece koja se liječe u bolnici.