Natjecanje u izražajnom čitanju

Udruga Portić traži osnovce koji žele biti tete i barbe pričalice

Sanja Gašpert

Učenici od 1. do 6. razreda osnovne škole mogu svoje videouratke, do 6. listopada, poslati na e-mail adresu [email protected], a imena najuspješnijih »teta i barba pričalica« bit će objavljena 15. listopadaRIJEKA – Povodom Dječjeg tjedna, Udruga Portić organizira 2. natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova, »I ti možeš biti teta/barba pričalica«.


– Udruga Portić poznata je po svojem projektu »Tete i barbe pričalice«, u kojem volonteri svake večeri čitaju i pričaju priče djeci u bolnici. No, sada bismo voljeli vidjeti kako je to kada su djeca tete/barbe pričalice. Stoga ako volite čitati naglas, i to izražajno čitati, javite se na naš natječaj. Natjecanje će biti održano virtualno, pa nam stoga vaše videouratke pošaljite na e-mail adresu: [email protected] Prijave se primaju do 6. listopada, a imena najuspješnijih budućih »teta i barba pričalica« objavit ćemo 15. listopada.


Moguće je čitati tekstove primjerenog dječjeg sadržaja i tematike, a odabir može biti samostalan ili ga mogu napraviti mentori, ističu u Udruzi, dodajući da se natjecanje organizira uz želju da se što uspješnije održi čitalački susret na daljinu. Natjecati se mogu učenici po kategorijama: 1. i 2. razred osnovne škole, 3. i 4. razred osnovne škole te 5. i 6. razred osnovne škole. Pravilnik o natjecanju dostupan je na pravilnik_natjecanje_u_citanju.pdf, a prijavnica za natjecanje na https://forms.gle/UzA5wnPtk3QQ1HQZ6.
Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić osnovana je 2006. godine i dosad je pokrenula nekoliko vrlo važnih projekata i programa te više različitih aktivnosti namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici. Udruga od 2009. godine provodi projekt »Pripovjedač/ica priča za laku noć«, u sklopu kojeg uz sustavnu stručnu podršku volonterske aktivnosti doprinose ublažavanju negativnih pojava pri hospitalizaciji djece, osnažuju hospitalizirano dijete i njegove roditelje što dovodi do osjećaja zajedništva i podrške obitelji od zajednice. Projekt financira Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Također, Udruga već dvije godine provodi i projekt »3, 4 uči, sad«, projekt osnaživanja učenika za uspješno učenje, kritičko mišljenje i emocionalni razvoj. Projekt uključuje učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole u tjedne radionice, uključuje studente Filozofskog fakulteta Rijeci i Učiteljskog fakulteta u Rijeci u provođenje radionica te osnažuje učenike za samostalno uspješno učenje i preuzimanje odgovornosti za svoja školska postignuća.


Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i PGŽ. Udruga provodi razne kreativne radionice poput radionica rukotvorina i pletenja, radionice »Origami – učenje kroz igru«, namijenjene djeci predškolske i osnovnoškolske dobi te ljetne kreativne radionice »Pod riječkim suncobranom«, čime je pružena podrška zaposlenim roditeljima tijekom ljetnih školskih praznika. Portić godišnje ima oko 250 volontera, a svake godine ostvari između 8 i 10 tisuća volonterskih sati.