Pregled dojki

Udruga Nada ovog vikenda obilježava Dan narcisa, evo što sve planiraju

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

I ovog će puta upozoriti na važnost radnog otkrivanja raka dojke i brigu o vlastitom zdravljuUdruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka ovog će vikenda ovog vikenda javno-zdravstvenom akcijom na Korzu prigodno će obilježiti Dan narcisa posvećen oboljelima od raka dojke te i ovog puta upozoriti na važnost ranog otkrivanja bolesti i brigu o vlastitom zdravlju.


Program manifestacije kojom se žene želi upozoriti na važnost prevencije, samopregleda dojki i odlaske na mamografske održat će se u petak i subotu, 24. i 25. ožujka od 9 do 14 sati najavile su danas Miranda Zakarija i Tonka Glažar, predsjednica i dopredsjednica Udruge Nada.


Buketić narcisa


Osim na Korzu, na kojem će građani uz simboličnu donaciju moći preuzeti buketić narcisa, Udruga Nada u sklopu obilježavanja Dana narcisa pripremila je dvije zanimljive radionice koje će u utorak od 14.30 sati u njihovim prostorijama na adresi Milana Smokvine Tvrdog 2a održati fizioterapeutkinja iz KBC Rijeka Maja Maržić i psihoterapeut, dok im u ponedjeljak 27. ožujka u posjet dolazi onkologica Iva Skočilić.
Helena Glibotić Kresina i Ines Vrljić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ te Silvia Hunjadi Korošec, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo te Ira Pavlović Ružić, onkologinja i predsjednica Lige protiv raka PGŽ ovom su prilikom istaknule kako je naglasak cijele akcije na ranom otkrivanju raka dojke koji se u 97 posto slučajeva uspješno liječi ako se pravovremeno otkrije.


– U medicini je neobično bitno stadij otkrivanja bilo kakve patološke promjene, a ako se otkrije na vrijeme, postoji širok terapeutski spektar mogućnosti da se na takvu patološku promjenu djeluje.


Isto je i kod karcinoma dojke koji, ako se otkrije u ranoj fazi tada potencijalno smrtonosna bolest prerasta u kroničnu, a postoji i velika mogućnost potpunog izlječenja.


Problem je što karcinomi najčešće ne daju nikakve simptome pa ga i vrlo rijetko otkrivamo ako se dijagnostički ne kontroliramo u ranoj fazi bolesti, rekla je Glibotić Kresina dodajući da su radi uočavanja bilo kakvih promjena na dojci važni mjesečni samopregledi te mamografija.


Apel ženama iznad 50 godina


– Nezamjenjiva metoda probira i dijagnosticiranja ranih oblika raka je mamografija koja otkriva i milimetarske promjene u dojkama.


Upravo stoga apeliramo sve žene koje se nalaze u skupini iznad 50 godina da se odazovu na besplatne preglede Nscionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke jer se tom metodom može spasiti život, kazala je Glibotić Kresina.


Prema njezinim riječima, od početka provođenja programa do danas otkriveno je preko 600 karcinoma za koje vjeruje da su u glavnini uspješno tretirani.


Nažalost, u Primorsko-goranskoj županiji u prošloj je godini 67 žena preminulo od karcinoma dojke. Na pojavljivanje bolesti ne može se utjecati, ali se može utjecati na rano otkrivanje te uspješnost liječenja, stoga su danas apelirali žene starije od 50 godina da vode brigu o svom zdravlju i odazovu se na besplatne preventivne preglede Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.


Nabavka mobilnog mamografa


Ines Vrljić kazala je kako su projekt Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke u našoj županiji provodi od 2004. godine te žene od 50 do 69 godina svake dvije godine ulaze u sustav praćenja preko programa, a na raspolaganju imaju osam mamografskih jedinica te je mjesto pregleda prilagođenu lokalitetu.


Silvia Hunjadi Korošec ovom je prilikom najavila da će se 30. ožujka na sjednici Županijske skupštine PGŽ naći odluka o financiranju nabavke mobilnog mamografa za Dom zdravlja kojim bi se uvelike povećao broj lokacija i dostupnosti usluge, naročito na otocima i u području Gorskoga kotara.


Osim u Rijeci Dan narsica obilježit će se i u Bakru, Delnicama, Crikvenici, Kostreni, Kraljevici, Puntu, Baški i Novom Vinodolskom.


S obzirom na to da Udruga Nada dugi niz godina svojim radom okuplja i pomaže ženama oboljelima i liječenima od malignih bolesti te im omogućuje prijeko potrebne postoperativne vježbe i limfnu drenažu, donacije prikupljene od ovogodišnje akcije upotrijebit će se za daljnji rad udruge.