Bezobzirno posezanje u studentske novčanike

Udar od tisuću kuna: Fakultet za menadžment uvodi naknadu za osiguranje studentskog standarda

Ingrid Šestan Kučić

Studentski standard, zbog poboljšanja kojeg se uvodi naknada, obuhvaća studentske aktivnosti, terensku nastavu, vježbe u svijetu rada, obaveznu praksu, nagradna stručna putovanja studenata, troškove nastavnika iz inozemstva, goste predavače iz svijeta rada... Studenti revoltirani nametomRIJEKA Malo je reći da su se studenti Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci neugodno iznenadili kada su primili obavijest da će od naredne akademske godine iz vlastitog džepa morati izdvojiti tisuću kuna kako bi imali osiguran studentski standard.


U obrazloženju koje su primili stoji kako u svrhu poboljšanja i povećanja studentskog standarda, a koji obuhvaća studentske aktivnosti, terensku nastavu, vježbe u svijetu rada, obaveznu praksu, nagradna stručna putovanja studenata, troškove nastavnika iz inozemstva, goste predavače iz svijeta rada, svaki student bio redovan ili izvanredan mora platiti određenu svotu kako bi mu se osigurale određene aktivnosti. 


  Revoltirani studenti novi su fakultetski namet, do sada u potpunosti nepoznat studentskoj populaciji, opravdano shvatili kao dodatni udar na njihov standard, jer kako ističu i bez tog novog zadiranja u njihove novčanike uvjeti studiranja im ionako nisu zadovoljavajući. Dobro je poznato da se predavanja održavaju u salama hotela, u studentskom domu u Lovranu po sobama je smješteno po pet studenata, a menza im je, kažu, tu samo pro forma i nije u stanju ponuditi kvalitetan obrok kojeg u svim ostalim većih gradovima studenti imaju. Istovremeno, dodaju studenti, Opatija »ne može« dati subvenciju za mjesečnu pokaznu kartu javnog prijevoza studentima koji nisu prebivalištem vezani uz nju. 

Studenti ističu da im uvjeti studiranja i bez dodatnog zadiranja u novčanike nisu zadovoljavajući. Predavanja se održavaju u salama hotela, u studentskom domu u Lovranu po sobama je smješteno po pet studenata, a menza im je, kažu, tu samo pro forma i nije u stanju ponuditi kvalitetan obrok kojeg u svim ostalim većih gradovima studenti imaju. Istovremeno, dodaju studenti, Opatija »ne može« dati subvenciju za mjesečnu pokaznu kartu javnog prijevoza studentima koji nisu prebivalištem vezani uz nju.Nezadovoljstvo


Nezadovoljstvom studenata dekan prof. dr. Joža Perić nije iznenađen, jer kako kaže njihovo negodovanje već je stiglo i na njegovu adresu, a za razlog uvođenja novog nameta studentima kaže kako je vrlo jednostavan. Fakultetu nedostaju sredstva za održavanje studentskog standarda, školarine se već trinaest godina nisu povisile i trenutno je jedini izlaz uvođenje novog nameta za studente.


Dodajući da je tu odluku podržalo i predstavništvo Studentskog zbora prof. dr. Perić ističe za tu svrhu na Fakultetu oformljeno i posebno povjerenstvo koje će upravljati prikupljenim sredstvima. 


  – Projekcija prihoda Fakulteta nije optimistična, a želimo povećati kvalitetu i zadržati sve sadržaje općeg standarda studiranja. Već nekoliko godina Fakultet karakterizira intenzivan proces usklađivanja s kriterijima kvalitete najboljih visokih učilišta u Europi. U tom procesu još je puno posla, a učinci i posljedice su brojni. U ovom kontekstu riječ je prvenstveno o padu vlastitih prihoda od školarina, štednji i pripremi za rješenje problema prostora. Dvije godine za redom predlagali smo usklađivanje školarine s drugim sveučilištima u Hrvatskoj. Naime, školarina riječkog Sveučilišta je 5.500 kuna, dok je u Splitu 7.000, a u Zagrebu 8.000 kuna kuna. Istovremeno, vrijednost ECTS boda kod nas je 94 kune, a u ostatku Hrvatske isti taj bod se cijeni od 320 do 380 kuna. Nema pomaka, a ja ne prihvaćam da riječki fakulteti, programi, nastavnici i suradnici manje vrijede nego u Splitu, Osijeku i Zagrebu. U pogledu štednje, za primjer, ukinuli smo drugi dio plaće iako su nastavnici i suradnici, još uvijek, jako opterećeni i nije im lako prihvatiti takvu odluku. Za troškove usavršavanja naknada u prijevozu je jedna kuna po kilometru i pola dnevnice, ističe dekan.Novi namet studentima, koji se može ocijeniti i kao samovoljno podizanje školarina ili pak cijene ECTS boda, poznat je i rektoru Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Peri Lučinu. On ističe da Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu bez odluke Senata nema pravo naplaćivati studentima takozvane naknade za osiguranje studentskog standarda.   – Svaka odluka takve vrste bilo kojeg fakulteta mora proći Senat. Nije u redu da je Fakultet obavijestio studente kako uvodi naknadu, a da prethodno nije zatražio potvrdu Senata. Samo se uz suglasnost Senata mogu određivati troškovi za studente. Fakulteti ne mogu biti autonomni po tom pitanju, istaknuo je rektor prof. dr. Pero Lučin.


 Kvaliteta


Na pitanje nije li danas tisuću kuna za studenta puno odgovara da je svjestan činjenice da taj iznos ne predstavlja mala izdvajanja za studente. 


  – Tisuću kuna plaćat će redovni studenti, a izvanredni 500 kuna, dok će studenti u Dislociranom centru Zabok plaćati 250 kuna. Objektivno njima je još teže jer su već platili školarinu, a rade za par tisuća kuna mjesečno. To je glavni razlog zašto sam izrazio veliko zadovoljstvo stavom rukovodstva Studentskog zbora koje je prihvatilo obrazloženje i samostalno podržalo našu odluku. Za ukupno promišljanje ove odluke vjerujem da je jako važno istaći kako za naš Fakultet kvaliteta podrazumijeva i studentski standard u najširem smislu jer to bitno pridonosi izgradnji osobe i budućeg menadžera. Slijedom, želimo zadržati sve, tradicionalno vrijedne sadržaje toga dijela standarda i povećati ukupnu kvalitetu. Za primjer, od sljedeće jeseni dijelom, a od 2014. godine cijeli diplomski studij mora kao nositelje predmeta, uz našeg nastavnika, imali i istaknutog nastavnika iz inozemstva koji će dijelom sudjelovati i u realizaciji preddiplomskog studija. Tu vrijednost i međunarodnu prepoznatljivost treba platiti. Također, obaveznu praksu moramo reafirmirati i povećati, po mogućnosti već nakon prve godine studija, do 500-600 sati prakse tijekom studija, a samo liječnički pregled stoji 280 kuna, pojašnjava prof. dr. Perić. Posebno je značajno, da ne bude zabune, da Fakultet financijski stoji vrlo dobro. Međutim, jedan dio financijskih sredstva, a riječ je o štednji, nećemo dirati ni pod koju cijenu jer moramo biti spremni, ako izostanu očekivani izvori, da sami uložimo u minimalan pomak rješavanja prostora s kojim je stanje izuzetno nepovoljno u usporedbi s bilo kojim fakultetom u Hrvatskoj, ističe dekan prof. dr. Joža Perić.  Alternative


Jedina alternativa novom nametu, dodaje, povećanje je školarina, odnosno njihovo usklađivanje s ostalim hrvatskim sveučilištima. Tek u tom slučaju, kaže dekan, sjest će se sa studentima i dogovoriti kolika naknada treba biti i je li uopće potrebna.


Alternativa je, zaključuje, i odustati od predmetne naknade, ali to onda za studente znači da nema turizmijade, bala studenata, nastavnika iz inozemstva, ni prakse.


U toj varijanti, kaže, ostajemo Fakultet na rubu procesa kojim želimo postati regionalni lider u obrazovanju kadrova za turizam na ponos studenata i nastavnika Fakulteta te cijelog Sveučilišta.