DJECA DJECI

Učenici OŠ Vladimir Gortan opet za Dječju bolnicu Kantrida, ovaj put će snimiti 365 priča za lakši san malih pacijenata

Katarina Bošnjak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Planiramo snimiti 365 priča na različitim lokacijama kako bismo pokazali da je čitanje moguće svuda, kaže prof. Maja OpačakRIJEKA – Već nekoliko godina učenici Osnovne škole »Vladimir Gortan« s učiteljicom Majom Opačak organiziraju humanitarne akcije za Odjel za onkologiju i hematologiju Dječje bolnice Kantrida. Do sada su prikupljali novčana sredstva od kojih je bolnica kupila stolicu za vađenje punkcije srži, televizor i didaktičke igračke za djecu, no ove godine rade nešto potpuno drukčije.


– Prošle godine, nažalost, nismo ništa mogli organizirati zbog pandemije, no ove godine smo uspjeli i odlučili se na knjige. 2021. je proglašena Godinom čitanja u Hrvatskoj, pa smo tako odlučili snimiti 365 priča koje bismo poklonili Odjelu za onkologiju i hematologiju, kako bi djeca u bolnici mogla poslušati jednu priču na dan – za lakši san, kazala je profesorica Maja Opačak.


U projektu volonterski sudjeluju svi učenici, od prvog do osmog razreda, a svih 365 priča planiraju snimiti do kraja ove školske godine.
– Priče će biti u videoformatu, tako da djeca mogu i vidjeti, a ne samo čuti učenike koji ih čitaju, kao i samu knjigu. Planiramo snimati na različitim lokacijama kako bismo pokazali da je čitanje moguće svuda. Ovim projektom istovremeno razvijamo kulturu čitanja kod djece koja će slušati priče i učenika koji će ih čitati. Također se razvijaju mašta i empatija, a s obzirom na to da je uveden građanski odgoj, sada razvijaju ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava kao i na razumijevanju života u građanskom društvu, objasnila je profesorica Opačak.


Svaki učenik koji je odlučio sudjelovati u projektu pročitat će nešto po svom izboru, a uglavnom su to bajke, basne i crtice, no u osmome razredu OŠ »Vladimir Gortan« ima onih koji bi se odvažili i na duža djela.


– Odabrala sam jednu šaljivu priču za koju mislim da bi se djeci jako svidjela, no želim da ostane iznenađenje za djecu tako da neću odati naziv, ali mogu reći da je u pitanju basna, rekla je učenica Martina Tonsa.


Djela koja obično najviše ostanu u pamćenju su lektire, a među njima su učenicima najdraži detektivski romani i dnevnici.


– Razmišljao sam i dvojim se između dva djela Ivana Kušana, a to su »Koko u Parizu« te »Koko i duhovi«. Mislim da većina djece voli detektivske romane i da bi im se to svidjelo, objasnio je učenik Filip Magaš, a roman »Koko i duhovi« također je na pameti i učeniku Davidu Martiću.


– Pročitao sam puno stvari, no mislim da bi možda najbolji bio »Duh u močvari« ili »Gregorov dnevnik«.


To su djela s kojima se djeca mogu poistovijetiti, a Gregorov dnevnik je osobito kreativna knjiga i razlikuje se od drugih koje sam čitao, pruža taj nekakav osjećaj slobode, kazao je David.


Štogod učenici odabrali, zasigurno je ovo jedan od projekata koje će pamtiti i koji će se posebno svidjeti djeci iz bolnice na Kantridi, jer su priče ipak nešto što povezuje sve ljude, a naročito djecu koja uz njih odrastaju i uče.