Dan Općine

Učenici OŠ Sveti Matej Viškovo se educirali o Civilnoj zaštiti

Jakov Kršovnik

Učenici OŠ Sveti Matej Viškovo razgledali novo vozilo DVD-a Halubjan

Učenici OŠ Sveti Matej Viškovo razgledali novo vozilo DVD-a Halubjan

Igrom, radionicama i prezentacijama učili su kako reagirati u opasnim situacijama, ali i što učiniti da do opasnih situacija ne dođe.Područni ured Civilne zaštite Rijeka u suradnji s Općinom Viškovo proveo je edukaciju učenika od prvog do četvrtog razreda OŠ »Sveti Matej« Viškovo. Edukativno-zabavnim aktivnostima učenike se poučilo kako postupiti i koja su pravila ako se nađu na području zahvaćenom katastrofama, priopćeno je iz Općine Viškovo.


Igrom, radionicama i prezentacijama učili su kako reagirati u opasnim situacijama, ali i što učiniti da do opasnih situacija ne dođe.


Učenici su poslušali prezentaciju o funkciji jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 te mogućim rizicima prirodnih i tehnoloških nesreća.
Doznali su i kako se treba ponašati i postupati u slučaju pozivanja pomoći te pružanja osobne i uzajamne zaštite. Sudjelovali su i u zabavno-edukativnoj igri »Zemlja rizika«, koja je nastala u suradnji s UNICEF-om, a koja objašnjava djeci što mogu učiniti kako bi bili sigurniji u slučaju potresa, poplave i drugih nepogoda, a doznali su i što svakako moraju imati uz sebe u slučaju katastrofe.


Operativne snage zaštite prezentirale su im svoju opremu, a vidjeli su i vježbu u kojoj je sudjelovao potražni pas.


Razgledali su i novo navalno vatrogasno vozilo DVD-a Halubjan, najopremljenije takve vrste u PGŽ-u za koji je Općina Viškovo izdvojila 2,2 milijuna kuna što je viškovskim vatrogascima osiguralo značajno bolju operativnu sposobnost u pružanju sigurnosti mještanima i zaštiti njihove imovine.


U edukaciji su sudjelovali i Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, DVD Halubjan, Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a, Državna interventna postrojba civilne zaštite – Služba Rijeka, HGSS – Stanica Rijeka te PU primorsko-goranska.