Trodnevni posjet

Učenici iz Srijemske Mitrovice u Rijeci upoznavali hrvatsku kulturu, etnologiju i povijest

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. ĐEKIĆ

Foto: M. ĐEKIĆRIJEKA – Učenički dom Kvarner domaćin je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Srijemske Mitrovice koji su u trodnevni posjet Primorsko-goranskoj županiji stigli u pratnji profesora Ane Hodak, Katarine Janošević i Darija Španovića. Dolazak 44 učenika organiziran je u okviru projekta »Upoznaj Domovinu«.


Riječ je o projektu Hrvatskog kulturnog centra »Srijem« – Hrvatskog doma pokrenutog kako bi učenici koji pohađaju nastavu iz izbornog predmeta »Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture« imali prilike upoznati se s ljepotama i kulturno-povijesnim nasljeđem hrvatskih regija.


Dobrodošlicu učenicima poželjela je ravnateljica doma Dubravka Alar Vičević koja je izrazila uvjerenje da će boravak učenika u Rijeci biti edukativan, zabavan i ugodan, dok je profesor povijesti i etnologije Dario Španović kazao da je posljednji posjet PGŽ-u organiziran 2012. te su nove generacije učenika izrazile želju za ponovnim posjetom.
– Izborni predmet »Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture« u sve je mitrovičke škole uveden 2009. i trenutačno imamo 64 učenika. Više od 90 posto tog predmeta čine etnologija, povijest i geografija te su ekskurzije važne jer djeca mogu vidjeti ono o čemu uče, kazao je Španović.


PGŽ je na zamolbu HKC-a Srijem – Hrvatskog doma u Učeničkom domu Kvarner osigurala smještaj i prehranu za učenike te je na taj način omogućila realizaciju trodnevne ekskurzije tijekom koje će učenici posjetiti kulturno-povijesne znamenitosti županije, grada Rijeke i otoka Krka.