Terenska nastava

Učenici iz Punta posjetili Novi list: Medijska kultura važan segment dječjeg razvoja

Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Foto Edi Prodan

Predvodila ih je Martina Butković, profesorica hrvatskog jezika, a u riječku medijsku kuću došli su svi učenici, njih 23.U sklopu programa Medijska kultura koji je integralni dio nastave učenika petih razreda hrvatskih osnovnih škola, u posjet Novom listu došli su učenici OŠ Fran Krsto Frankopan Krk – Područne škole iz Punta.


Predvodila ih je Martina Butković, profesorica hrvatskog jezika, a u riječku medijsku kuću došli su svi učenici, njih 23.


Program posjete predviđao je prolazak cjelokupnim putem koji prolazi tekst nakon što se novinari s terenskog rada vrate u redakciju Novog lista: pisanje teksta i njegovo uređivanje i grafičko oblikovanje sve do tiska, odnosno preusmjeravanje prema elektronskim izdanjima Novog lista.
Učenicima su detaljno predstavljeni modaliteti tiskane i elektronske objave, posjetili su i televizijski studio 20A, da bi na kraju putovanje završili u samoj tiskari Novog lista.


Uz niz specifičnosti, posebno su iscrpno bili upoznati i s radom fotoreportera koji im je predstavio Sergej Drechsler, dok su se u kraćem razgovoru zadržali i s glavnim urednikom svih izdanja Novog lista Ivicom Tomićem.


Foto Edi Prodan


S obzirom da je od pojave društvenih mreža pojam medija i ponašanja u njima proširen do neslućenih razmjera, jasno je koliki je danas značaj medijske kulture s kojom se učenici moraju upoznati upravo od dobi kad ulaze u možda i najburniji dio života, adolescentsko razdoblje.


– Odabrali smo Novi list jer je upravo on medijska kuća koja pokriva i tiskani i eletronski dio današnjih medija, k tome i najutjecajnija je u našem kraju, u našoj Županiji, istaknula je prof. Butković.


U razgovoru s učenicima, iznimno otvorenom i dinamičnom, istaknuta su mnoga njihova razmišljanja, a posebno veseli kako su itekako upoznati s modalitetom ponašanja i nastupa na društvenim mrežama.


Jasni, kulturni i naglašeno osobni stav uvijek, lažni profil nikad, bila bi najvažnija, zajednička poruka posjeta osnovnoškolaca iz Punta Novom listu.


Za posjeta pojedinim sekcijama Novog lista s učenicima smo se dotaknuli i niza aktualnih tema. Uz sport, nogomet i NK Rijeku, jako su bila zanimljiva razmišljanja nekoliko učenika o Eurosongu.


Iako možda bili skloni razmišljanju kao je u slučaju djece te dobi još uvijek riječ o razigranim mališanima, odgovori koji su jasno iskazivali njihovo potpuno spoznavanje kako je u slučaju nekih nastupa na Eurosongu prije bila riječ o političkim nego glazbenim bodovima, u to nas je itekako razuvjerila.


Očigledno je da je disperzija medija prema društvenom mrežama i već vrlo mladu djecu učinila politički i društveno vrlo osviještenima.