Općina

U Viškovu se uređuje tematski put za rekreaciju i šetnju pasa

Jakov Kršovnik

Ilustracija / Foto Alvan Nee on Unsplash

Ilustracija / Foto Alvan Nee on Unsplash

Bit će postavljene i sprave za treniranje i istrčavanje pasa te klupe i stolovi za odmor te koševi za otpadU Marinićima, Petrci, bit će uređena staza i prostor za rekreaciju i šetnju pasa, javljaju iz Općine Viškovo. Uredit će se na postojećem šumskom putu u duljini od oko 450 metara, koji se spaja na nerazvrstanu cestu u Marinićima te na livadu površine oko 3000 četvornih metara koja je s tri strane omeđena suhozidima.


Također, na spoju postojećeg šumskog pješačkog puta s nerazvrstanom cestom bit će uređen plato sa šljunkom gdje će se postaviti tabela s mapom, informacijama i pravilima ponašanja za pse i njihove vlasnike te koševi za smeće i pseći otpad.


Istrčavanje i treniranje


Bit će postavljene i sprave za treniranje i istrčavanje pasa te klupe i stolovi za odmor te koševi za otpad. Planira se i uređenje puta koji bi kružno prolazio livadom. Prostori gdje su smještene klupe za odmor uredit će se kao zaravnate šljunčane površine, a posadit će se i autohtona stabla i bilje.
– Tematski put omogućit će kvalitetno provođenje slobodnog vremena za mještane u društvu svojih kućnih ljubimaca. Socijalizacija, istrčavanje, treniranje i odgoj psa nezaobilazan su dio kvalitetne brige o kućnom ljubimcu pa sam sigurna da će uređenje tematskog puta zadovoljiti potrebu brojnih vlasnika koji žele sigurnu površinu za svoje ljubimce, posebice za vlasnike koji žive u stanovima, kaže općinska načelnica Sanja Udović.


Projekt je vrijedan nešto manje od 100 tisuća eura, a iz Općine su ga prijavili na Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” kojeg je objavila Lokalna akcijska grupa “Terra liburna”.


Spremnici za pseći izmet


Temeljem predmetnog natječaja, planira se osigurati 80 posto sredstava, a ostatak je osiguran u općinskom proračunu. Također, iz općinske uprave javljaju kako su ovih dana nabavili specijalizirane spremnike za pseći izmet koji su postavljeni na 14 lokacija.


U to su uložili nešto više od 5 tisuća eura. Spremnici su postavljeni u centru Viškova – iza zgrade Općine, pokraj rotora u centru uz ukopane spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, iza crkve Sv. Mateja, kod Osnovne škole Sv. Matej te nasuprot Dječjeg vrtića Viškovo.


Postavljeni su i kod benzinske postaje Adria Oil na Furićevu, nasuprot NK Halubjan s lijeve strane puta za kućni broj Brnasi 2 te s lijeve strane puta za kućni broj Kapiti 8. U Saršonima su postavljeni kod ulaza u šetnicu u Biškupima te uz rotor u centru Saršona.


Apel mještanima


U Mladenićima je spremnik postavljen na nogostupu nasuprot kućnog broja Bujki 43. U Marinićima su spremnici postavljeni kod Radne zone Marinići nasuprot kućnog broja Marinići 142, na rotoru Marinići 1 u obuhvatu javne površine Marinići te na nogostupu lokalne ceste Marinići (Ž5025) – čvor »Škurinje, nasuprot kućnog broja Stupari 23/B.


– Apeliram na mještane da počiste za svojim psom i izmet odlože u za to predviđene spremnike. Kako bi informacija o spremnicima došla do što više ljudi, edukativni letak “Pokupi kakicu” mještani će dobiti i kroz prosinačko izdanje općinskog Glasnika. Koristim priliku zahvaliti riječkom Društvu za zaštitu životinja koji, između ostalog, stoje iza grafičkog oblikovanja letka”, kaže Tibor Tramišak iz općinske uprave.