Od prevencije do zdravlja

U Viškovu održan prvi Tjedan zdravlja

Portal Novi list

Foto Općina Viškovo

Foto Općina Viškovo

Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti prevencije bolestiProtekli je tjedan u Viškovu bio u znaku prevencije i zdravlja. U sklopu europskog projekta „Od prevencije do zdravlja“ održan je Tjedan zdravlja i akcija „Postanite i ostanite nepušač“ odnosno niz edukativnih i javnozdravstvenih akcija.


Stručnjaci iz Specijalne bolnice Medico održali su početkom tjedna edukativni seminar Prevencijom do zdravih pluća. Na raspolaganju je tijekom dva dana bio i specijalist pulmolog iz Medica kojem su se mnogobrojni mještani u ta dva dana obratili za savjet.


Patronažne sestre iz Doma zdravlja Primorsko-goranske županije dva su dana mjerili krvni tlak, šećer u krvi te indeks tjelesne težine što su također koristili brojni posjetitelji šatora postavljenog ispred Doma hrvatskih branitelja.
Svi posjetitelji edukativnih radionica ostvarili su i pravo na besplatnu spirometriju u Medicu. Posebno zanimljivo i poučno bilo je u srijedu na radionici MINDFULNESS – NAM ( Neuroplasticity Activation Modeling ) emotivna higijena i zdrav život Radionicu je vodio Igor Mošič, osnivač i učitelj NAM tehnologije emotivne higijene razvijene prema tibetanskoj znanosti uma.


U teorijskom dijelu o umu i emocijama posjetitelji su dobili uvod u ono što se popularno zove mindfulness. U drugom dijelu radionice, dobivene spoznaje povezivale su se sa svakodnevnim iskustvima.


Uslijedio je i praktični dio s predstavljanjem jednostavnih i korisnih vježbi za tijelo sa svrhom poboljšanja mentalne stabilnosti i koncentracije. Tada su svi zainteresirani naučili i isprobali dvije praktične i korisne vježbe za tijelo i um koje će im zauvijek ostati na raspolaganju.


Na kraju je održana i zajednička vježba svih polaznika. U radionici su sudjelovale uglavnom pripadnice nježnijeg spola različitih zanimanja među kojima i zaposlenica fakulteta, profesorica, odgajateljica u vrtiću.


Vrijednost održane radionice očitovala se i u tome što su se one povezale kroz interakciju među sobom, ali i s voditeljem radionice.


Kreativnost pojedinaca na svoje je došla u četvrtak odnosno petak kada su u organizaciji Udruge likovnih umjetnika amatera Braće Baštijan održane kreativne radionice oslikavanja vaza od terakote u koje su se potom sadila ljekovita bilja poput mente, kadulje i lavande.


Svakom posjetitelju vaza je ostala kao trajna uspomena na ovu zanimljivu radionicu. U petak je pak održana radionica crtanja fraktala. Subota je bila rezervirana za sportsko-rekreativno druženje.


Oko 40 prijavljenih bilo je na šetnji nordijskog hodanja u Viškovu i okolici koji su u organizaciji i pod stručnim vodstvom Društva za istraživanje i potporu upoznavali prirodne ljepote Halubja. U subotu je održano i grupno vježbanje u organizaciji Ris dance fitness Ivone Brnelić kroz program Dancebody.


„Sve je prošlo u najboljem redu kako smo i očekivali. Svi programi održani su uz strogo poštivanje epidemioloških mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nacionalnog stožera civilne zaštite. Sve sudionike smo evidentirali, osigurali zaštitne maske i rukavice te redovito dezinficirali prostor šatora.


S obzirom na ograničeni broj sudionika i aktualnu situaciju s koronavirusom, zadovoljni smo i odazivom na događanja koja smo organizirali u prvom Tjednu zdravlja u sklopu europskog projekta Od prevencije do zdravlja.


Koristim priliku zahvaliti svima koji su nam se pridružili te najaviti nastavak aktivnosti koje planiramo organizirati na proljeće sljedeće godine.“, rekla je u ime Općine Viškovo i projektnog tima voditeljica Odsjeka ureda načelnika Općine Viškovo Irena Gauš.


Projekt Od prevencije do zdravlja prije gotovo godinu dana uspješno je prijavila Općina Viškovo i kao partnera uključila rapsku Općinu Lopar. Opći cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Općina Viškovo i Lopar.


Specifični cilj projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja i/ili povećanje znanja i svijesti stanovnika o važnosti prevencije bolesti.


Za provođenje niza projektnih aktivnosti odobreno je 100-postotno financiranje odnosno 496.914,53 kune iz Europskog socijalnog fonda u okviru Prioritetne osi 2, Investicijskog prioriteta 9.iv, Specifičnog cilja 9.iv.1 Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali” za razdoblje 2014-2020.