EKO INCIDENT

U tijeku velika akcija na sanaciji onečišćenja u Bakarskom zaljevu: Ispumpava se jedan od Ininih tankova koji je “puštao” u more

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Odmah po incidentu u subotu, iz Ine su naveli kako se odmah pristupilo ispumpavanju preostalog sadržaja iz propuštajućeg tanka, a kolika je količina smjese odnosno ugljikovodika dospjela u more, a potom i do obalnog poteza od Bakarca do Careva zasad još nema odgovora.RIJEKA – Nakon što je u subotu u prijepodnevnim satima na Ininom terminalu u Bakru došlo do propuštanja smjese ugljikovodika i vode iz spremnika za prihvat balastne vode u zaštitnu tankvanu, kako su priopćili iz ove naftne kompanije, još uvijek traje sanacija nastalog onečišćenja u Bakarskom zaljevu u kojem je posebno pogođen potez od Bakarca i uvala Sansovo i Carovo.


I dok je proteklog vikenda interventnim službama jaka bura otežavala posao, tako je njezino smirivanje s druge strane na vidjelo izbacilo sve razmjere nastalog onečišćenja. Jučer je tako poduzeta velika akcija nastalog onečišćenja u kojoj je angažirano više specijaliziranih brodica riječke Dezinsekcije.


Iz Lučke kapetanije Rijeka potvrdili su da se jučer u popodnevnim satima uokolo Ininog terminala uspjela postaviti i visoka zaštitna brana što zbog jakog vjetra proteklog vikenda nije bilo moguće.


Foto galerija: Sanacija onečišćenja u Bakarskom zaljevu Foto: Marko Gracin
Iz Inine službe korporativnih komunikacija i marketinga jučer su priopćili da je u tijeku sanacija zahvaćenog terena.


– U nedjelju dvije su specijalizirane brodice aktivno krenule s postavljanjem upijajućih brana i krpa te s tretiranjem uljnog filma na površini mora. Danas su na teren izašla još tri dodatna broda s ciljem ubrzavanja procesa sanacije.


Interventne službe Rafinerije nafte Rijeka kontinuirano nadziru situaciju na terenu te u suradnji sa specijaliziranom tvrtkom koordiniraju sanaciju. Po završetku sanacije pravovremeno ćemo informirati javnost, naveli su iz Ine te ponovili kako su sve mjerodavne službe, inspekcija te lokalna zajednica obavještene o događaju i tijeku sanacije.


Odmah po incidentu u subotu, iz Ine su naveli kako se odmah pristupilo ispumpavanju preostalog sadržaja iz propuštajućeg tanka, a kolika je količina smjese odnosno ugljikovodika dospjela u more, a potom i do obalnog poteza od Bakarca do Careva zasad još nema odgovora.


Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić potvrdio je da su Inine službe promptno reagirale što je jednim dijelom prodonijelo i tome da je Bakar u ovom ekološkom incidentu ostao pošteđen, no zato prizori s druge, kraljevičke strane jučer nisu bili nimalo oku ugodni.