U moru promjena

U Sušačkoj gimnaziji otvorena izložba fotografija ugroženih i invazivnih vrsta Jadrana

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Izložba je organizirana u suradnji s Udrugom Eko More iz Medulina, a postavljena je kao dio Erasmus+ projekta Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u EUU podrumu Prve sušačke hrvatske gimnazije je otvorena izložba fotografija “U moru promjena” autora Nikole Babića koja donosi podvodne fotografije ugroženih, termofilnih i invazivnih vrsta Jadranskoga mora.


Izložba je organizirana u suradnji s Udrugom Eko More iz Medulina, a postavljena je kao dio Erasmus+ projekta Studijsko istraživanje o klimatskim promjenama u EU, u sklopu kojih učenici istražuju vidljivost posljedica klimatskih promjena.

Ovaj projekt Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju povezao je s partnerima, Galway Community College u Irskoj i IES Felix Muriel iz Riancha u Španjolskoj, a u sklopu kojeg će tijekom trogodišnje suradnje provoditi brojne aktivnosti.


Uz putovanje u Rianx u Galiciji i upoznavanje s lokalnim prirodnim resursima te mogućim ugrozama koje mogu biti potaknute klimatskim promjenama, sušački učenici su u suradnji s udrugom Eko Kvarner istražiti 27 ugroženih vrsta te načine njihove zaštite te su proveli i brojne druge aktivnosti.– U sklopu projekta učenici su dobili priliku upoznati se s različitim vrstama kojima prijeti izumiranje. Ova izložba dio je toga projekta i vrlo je edukativna, a putem fotografija dočaran je podvodni svijet i ugrožene vrste, kao i otpad koji se je našao u podmorju i koji ga zagađuje.


Riječ je o gorućem problemu, uništenju ekologije, a cijeli projekt za učenike predstavlja golemo iskustvo i priliku da steknu nova znanja i druže se sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja.


Na taj način uče iskustveno, a sve što dožive i nauče kroz projekt je trajna vrijednost i trajna uspomena, kazala je uoči otvaranja izložbe ravnateljica škole Đudita Franko.Autor fotografija Marinko Babić komentirao je kako ova izložba u fokus stavlja upravo promjene koje se događaju u Jadranskom moru, a uzrokovane su klimatskim promjenama.


S željom da pokaže konkretne uzroke onečišćenja, učenicima je donio i kolekciju morskog otpada iz medulinskog akvatorija te je učenicima održao predavanje o glavatoj želvi, zaštićenoj morskoj kornjači koja obitava u našem moru.


Njegove fotografije podrum Prve sušačke hrvatske gimnazije krasit će do kraja polugodišta, a nakon toga vrlo vjerojatno će svoje trajno mjesto pronaći unutar zidova škole gdje će educirati i osvještavati učenike o ugroženim biljnim i životinjskim vrstama Jadrana.