Tahara

U Sinagogi u četvrtak predavanje o Židovskoj mrvačnici na Kozali

Ljiljana Hlača

Židovsko groblje na Kozali / Foto Sergej Drechsler

Židovsko groblje na Kozali / Foto Sergej Drechsler

Tahara je ritualno pranje i čišćenje tijela te njegovo pripremanje za sahranuU četvrtak s početkom u 17 sati u Sinagogi – Židovska općina Rijeka održat će se predavanje o Židovskoj mrtvačnici na groblju Kozala – obnavljanje i običaji, a sat kasnije u prostorijama ritualnog kupališta službeno će se otvoriti izložba fotografija pod nazivom Tahara koja će vizualno predstaviti spomenuti objekt, najavili su na tiskovnoj konferenciji za javnost predsjednik Židovske općine Ranko Špigl i prof. Rina Brumini.


Tahara je ritualno pranje i čišćenje tijela te njegovo pripremanje za sahranu.


Židovska mrtvačnica na Kozali se obnavlja od 2017. godine, a predsjednik Ranko Špigl nada se završetku radova do obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust, 27. siječnja 2021. godine.

Riječ je o objektu koji je izgrađen 30 – tih godina prošlog stoljeća i ne koristi se od Drugog svjetskog rata. U narednim godinama građevina bi se trebala koristiti u svrhu prezentacije Židovske općine.


Inicijativa se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te u suradnji s Foto sekcijom KUD-a “Baklje” i Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci.


Zbog poštivanja epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetitelja, organizatori mole da zainteresirani prijave svoj dolazak na izložbu i predavanje na broj 091/5707613 ili putem elektroničke pošte: [email protected].