Susret

U Rijeku stižu misionari iz Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande…

Mirjana Grce

Susret će okupiti pedesetak sudionika, među kojima dvadesetak misionara i misionarki iz dvanaest zemalja.Riječka nadbiskupija i Povjerenstvo za misije Riječke nadbiskupije domaćin je 32. Susreta hrvatskih misionara i misionarki, koji se održava od 2. do 6. srpnja.


Kako doznajemo od Andreje Škarabot Kunštek, ravnateljice Papinskih misijskih djela Riječke nadbiskupije susret će okupiti pedesetak sudionika, među kojima dvadesetak misionara i misionarki iz dvanaest zemalja – Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije te Antigve i Barbude.


Na susretu će sudjelovati i predsjednik Vijeća za misije HBK krčki biskup mons. Ivica Petanjak, nacionalna ravnateljica Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj s. Ivana Margarin, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić te ravnatelji papinskih misijskih djela u nad/biskupijama Hrvatske i BiH.
U nedjelju, 3. srpnja misionari će s povjerenicima u prijepodnevnim satima gostovati u župama Riječke nadbiskupije, predvoditi misna slavlja te vjernicima svjedočiti o svojem misijskom poslanju.


Istoga dana, 3. srpnja poslijepodne, u 16,30 sati misionari će se okupiti na susretu i druženju s vjernicima u Auli pape Ivana Pavla II. na kojem će iznijeti svjedočanstva o svom misionarskom djelovanju, a u 18,30 će u bazilici Majke Božje Trsatske sudjelovati na misi koju će predvoditi mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor u zajedništvu s mons. Renéom Leigue Cesarijem, nadbiskupom Nadbiskupije Santa Cruz de la Sierra u Boliviji.


Radni dio susreta misionara i povjerenika održat će se 4. srpnja u Bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II., a istog dana u 18 sati će u katedrali sv. Vida sudjelovati na misi, koju će predvoditi biskup Petanjak.


Sljedećeg dana, sudionici susreta hodočastit će u Gorski kotar i sudjelovati u liturgijskom slavlju u 18 sati u župi u Fužinama.