Na Mrtvom kanalu

U Rijeku u petak stiže Karavana noći mračnog cirkusa, evo o čemu se radi

Portal Novi list

Autor vizuala: Lovro Škiljić/ Biblical violence

Autor vizuala: Lovro Škiljić/ Biblical violence

Noć mračnog cirkusa je jedinstvena večer izvedbenih hibrida uz pratnju ekstremnih glazbenih žanrovaU klubu Palach 20. studenog 2020. s početkom u 20 sati na Karavani noći mračnog cirkusa na Mrtvom kanalu predstavit će se riječke snage cirkusa uz potporu kolegica/a iz Zagreba. Večer se odvija u suradnji s Prostorom Plus i SU Molekula.


Prostor Plus godinama radi na razvoju riječke cirkuske scene, između ostalog i u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa Periskop koji predstavlja najnovije produkcije suvremenog cirkusa.


Klub Palach i SU Molekula je otvorili su vrata pa će tako po svojim okriljem ugostiti ovaj projekt. Ulaz je na donacije, a rezervacija obavezna na email: [email protected].
Karavana noći mračnog cirkusa je srodan zagrebačkom projektu Noć mračnog cirkusa, ali na kotačima. Putuje se u druge gradove gdje s lokalnim snagama kreiramo izvedbenu večer u duhu mračnog cirkusa.


Ovim projektom se želi predstaviti umjetnike/ce raznih disciplina, povezati scene i doprinijeti kulturnoj raznolikosti manji mjesta. Također, želimo širu publiku upoznati s medijem kojim stvaramo, a to je suvremeni i eksperimentalni cirkus.


Program se provodi u prostorima nezavisne scene, a po odlasku on ostaje opremljen za buduće cirkuske produkcije i edukaciju ili složenija izvedbeno-kazališna događanja. Karavana je do sada obišla Zadar, Split, Čakovec, Križevce, Županju i Karlovac.Do kraja 2020. godine cilj obići još tri partnerska grada; Rijeku, Križevce i Sisak. Projekt se provodi u potporu mreže Clubture.


Noć mračnog cirkusa je jedinstvena večer izvedbenih hibrida uz pratnju ekstremnih glazbenih žanrova. U Noći mračnog cirkusa susreću se umjetnici/e s područja cirkusa, plesa, fizičkog teatra, tjelesnih modifikacija, glazbe, drag scene i audio-vizualnih umjetnosti kako bi se predstavili u jedinstvenom izvedbenom formatu u Hrvatskoj.


Kroz amalgam navedenih izvedbenih područja cilj je jačati mrežu nezavisnih umjetnika i kolektiva te predstaviti javnosti rad aktera s cirkuske i srodnih, najčešće rubnih disciplina. Mračni cirkus za nas je prirodan put kanaliziranja izvedbenih ideja budući da smo odrastali u okruženju nezavisne umjetničke, glazbene i aktivističke scene.


Radi se, dakle, o ekstremnoj glazbi uz izvedbene forme koje se bave kritičkim, opskurnim, rubnim i ekstremnim idejama.


Tricycle Trauma je eksperimentalni cirkuski izvedbeni kolektiv iz Zagreba. Specifičnost našega umjetničkog rada su medij suvremenog i eksperimentalnog cirkusa baziranom uglavnom na trapističkom tehniciranju: plesni trapez, trapez duet i statični trapez te ekstremnije glazbene forme koje kombiniraju s neverbalnim i fizičkim teatrom.