Advent

U riječkom prstenu stiže doba čarolija i božićnog darivanja, evo što nas sve očekuje

Sanja Gašpert, Bruna Matičić, Vladimir Mrvoš

Počinju brojna adventska događanjaDiljem riječkog prstena u nedjelju će početi prigodno obilježavanje adventa. U Bakru kreće tradicionalni Božić u Bakru koji organiziraju Grad Bakar i Turistička zajednica Grada Bakra.


Noć dobrih želja


U 19 sati počet će radionica izrade ukrasa za djecu, u organizaciji Društva Naša djeca Bakar. Iste večeri u 19,30 sati starta Noć dobrih želja uz puštanje lampiona dobrih želja, a u 20 sati ispred pontonske šetnice bit će održan Božićni koncert mješovitog Vokalnog ansambla Kanat – Kastav.


Bogat bakarski adventski program nastavlja se sve do Badnjaka i Božića, pa će 24. prosinca, primjerice, na Trgu Vrata u Bakru DND Bakar organizirati tradicionalno kićenje bora.
Organizatori napominju kako će Božićni foto kutak u Galeriji Bakar biti otvoren 15., 16., 17., 21. i 22. prosinca od 17 do 19 sati te 23. prosinca od 10 do 13 sati.


Advent u Klani


Svečanim paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu u nedjelju u parku ispred općinske zgrade, kao i dekorativne rasvjete i božićnih dekoracija koje će tijekom prosinca u Klani stvarati božićno-novogodišnji ugođaj, započet će Advent u Klani.


– Zaista veseli što se nakon dvije godine pauze konačno možemo zajedno družiti i uživati u adventu, razdoblju najljepše blagdanske atmosfere ispunjene veseljem i druženjem s najmilijima.


Advent u Klani počinje već ove nedjelje, a tijekom prosinca pripremili smo niz događanja za naše mještane, od onih najmlađih do najstarijih – kazala je načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.


Druženje u Studeni


Idućeg vikenda, u subotu 3. prosinca organizirano je zajedničko druženje u Studeni i kićenje jele, a budući da Studenjci na blagdan svetog Nikole slave svoj dan, u utorak 6. prosinca u Studeni će se održati tradicionalna dodjela darova za djecu. Uz svetog Nikolu i dječje osmijehe, u studenjskom domu za veselu božićnu atmosferu zaslužni će biti mališani Dječjeg vrtića Čarobna šuma koji su pripremili prigodan program.


Bogat program nastavlja se sve do srijede 21. prosinca kada će se održati pravi dječji dan, drugo izdanje adventskog sajma u parku Osnovne škole Klana koji prošle godine nikog nije ostavio ravnodušnim.


– Tradicionalni doček Nove godine na otvorenom još uvijek je upitan – navela je načelnica Šarčević Grgić.


Božićnice svima


Općina Kostrena pobrinula se da svi osjete radost blagdana, pa će božićnicu u iznosu od 400 kuna dobiti svi mještani stariji od 65 godina, neovisno o cenzusu i statusu umirovljenika, a njih je ove godine više od tisuću.


Članice Odbora za socijalnu i zdravstvenu skrb Općine Kostrena božićnicu će dijeliti u Sportskoj dvorani Kostrena, od 8. do 11. prosinca 2022. godine od 9 do 13 sati u prostoru biljetarnice na sjevernom ulazu dvorane.


Korisnici moraju pripremiti osobnu iskaznicu radi provjere adrese stanovanja. Također, do 6. prosinca 2022. godine korisnici mogu zatražiti isplatu božićnice na tekući račun.


Za isplatu božićnice na račun potrebno je dostaviti popunjen i vlastoručno potpisan obrazac zahtjeva koji se može preuzeti na mrežnim stranicama Općine Kostrena, uz presliku (ili fotografiju) osobne iskaznice i bankovne kartice ili drugog dokumenta s vidljivim brojem računa.


Tražena dokumentacija se može dostaviti e-mailom na [email protected], poštom ili ubacivanjem u poštanski sandučić na pročelju zgrade Općine Kostrena na adresi Sv. Lucija 38, 51221 Kostrena.


Pomoć iz Kastva


Odlukom gradonačelnika Kastva Mateja Mostarca umirovljenici s najnižim mirovinama, ispod 2.500 kuna, dobit će 350 kuna u gotovini uoči božićnih blagdana.


Pravo na pomoć imaju i građani stariji od 65 godina bez primanja, umirovljenici koji jedini ostvaruju prihod u obitelji i imaju mirovinu nižu od 2.800 kuna te oni koji ostvaruju pravo na inozemnu mirovinu nižu od 2.500 kuna.


Isplata će se vršiti u gotovini tijekom tri dana u prosincu (12., 13. i 14. prosinca od 9 do 12 sati) u Boćarskom domu »Slavko Stanić«, temeljem uvida u dokumentaciju korisnika.


Grad Kastav dobio je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje popis umirovljenika s prebivalištem u Kastvu i mirovinama manjim od 2.500 kuna i oni sa sobom moraju imati samo osobnu iskaznicu.


Građani stariji od 65 godina bez mirovine moraju donijeti potvrdu HZMO-a da ne ostvaruju pravo na mirovinu. Umirovljenici sa stranim mirovinama trebaju donijeti potvrdu o visini mirovine, a oni kojima je mirovina jedini prihod u obitelji, također trebaju donijeti odrezak kojim potvrđuju mirovinu do 2.800 kuna.