Brodograditeljska tradicija Liburna

U Rijeci uručena maketa olupine liburnijske serilije iz Zatona

Portal Novi list

Foto Hrvatski savez brodomaketara

Foto Hrvatski savez brodomaketara

Maketa će biti izložena na izložbi o šivanim brodovima koja će biti otvorena sljedeće godine u Arheološkom muzeju u ZadruPredstavnici Hrvatskog saveza brodomaketara uručili su maketu olupine liburnijske serilije pronađene u zatonskom podmorju u Centru tehničke kulture Rijeka Dušanki Romanović iz Arheološkog muzeja u Zadru u kojem će ista biti izložena na izložbi o šivanim brodovima koja će biti otvorena sljedeće godine.


Tijekom istraživanja podmorja 1966. godine na obalama grada Nina (nekadašnjeg antičkog grada Enone) u neposrednoj blizine Zatona, arheolog i začetnik hrvatske hidroarheologije Zdenko Brusić otkrio je do sada rijetko viđene modele brodova.


Najzanimljiviji, a svakako najvrjedniji nalaz u luci, ostatci su tri šivana broda (Zaton 1, Zaton 2 i Zaton 3). Zatonski brodovi stratigrafski pripadaju razdoblju 1. – 2. st., a pomoću metode 14C datirani su u rasponu od sredine 3. st. pr.n.e. do sredine 2. st.n.e.
Od njihova otkrića pa sve do danas djelomično se rješavaju misteriji zatonskih brodova, tzv. serilije, koje su tada gradili predstavnici antičkog plemena Liburna, koji su bili poznati kao vrsni pomorci i brodograditelji.


Odjel podvodne arheologije, u sklopu Arheološkog muzeja u Zadru, u suradnji s Hrvatskim savezom brodomaketara nastoji oživjeti priču koja stoji iza liburnijskih plemena i njihovog nesvakidašnjeg načina gradnje brodova serilije, rekonstrukcijom olupine makete navedenog broda pronađenog u zatonskom podmorju.


Izrada makete bila je poduhvat jer je bilo potrebno rekonstruirati rijetko viđen način gradnje od strane liburnijskih plemena koja uključuje tehniku šivanja broda. Zaobljeno dno broda, spajanje platica (vojeva), premazivanje čitave konstrukcije broda smolom, gusto postavljena rebra unutar broda samo su neki do sada neviđeni načini gradnje brodova.


No, uz uporabu novih tehnologija (georeferenciranje fotogrametrijske 3D tehnologije) Nikola Budimir iz Hrvatskog saveza brodomaketara u suradnji sa stručnjacima iz Arheološkog muzeja Zadar, uspio je rekonstruirati olupinu Trećeg šivanog broda iz Zatona koja je predana Dušanki Romanović iz Arheološkog muzeja Zadar.


Maketa će potom biti uvrštena u postav Arheološkog muzeja Zadar, a predstavit će se javnosti na izložbi šivanih brodova čije je otvaranje zakazano za jesen 2021. godine.