Za domove pristiglo 2.067 molbi

U Rijeci se traži stan više, ali studentski život u privatnom smještaju čak je četiri puta skuplji od domskog

Ingrid Šestan Kučić

Nastava u novoj akademskoj godini počinje početkom listopada, no priprema za nju u punom je jeku / Foto V. KARUZA

Nastava u novoj akademskoj godini počinje početkom listopada, no priprema za nju u punom je jeku / Foto V. KARUZA

Na natječaj Studentskog centra Rijeka za smještaj u domove ove je godine pristiglo 2.067 molbi, a slobodnih je ležajeva 1.250. No, broj studenata koji su već u potrazi za privatnim smještajem daleko je veći 


 


RIJEKA – Iako konačne liste studenata koji su dobili smještaj u jednom od dva riječka studentska naselja nisu objavljene, izvjesno je da će više od 800 studenata morati potražiti alternativu u privatnom smještaju, jer na natječaj Studentskog centra Rijeka za smještaj u domove ove je godine pristiglo 2.067 molbi, a slobodnih je ležajeva 1.250. Međutim, broj studenata koji su već u potrazi za privatnim smještajem daleko je veći, jer veliki dio njih nije se ni prijavio na natječaj za smještaj u dom, a razlog je, kaže brucoš Filozofskog fakulteta iz Istre, što znaju da smještaj neće dobiti.


  Najbolje kotiraju lokacije u blizini Kampusa – Trsat, Vojak te Vežica / Foto S. DRECHSLER

Najbolje kotiraju lokacije u blizini Kampusa – Trsat, Vojak te Vežica / Foto S. DRECHSLER
– Nisam se prijavio iz razloga što sam znao da nema šanse da dobijem smještaj u domu. Tako da sam se odlučio zajedno s još tri prijatelja potražiti stan u blizini Kampusa. Nismo imali nikakve posebne zahtjeve, samo da imamo mjesto gdje ćemo prespavati. Internet nam igra ulogu, ali ne preveliku. Ono što studenti traže prilikom odabira stana stvar je individualnih želja. Mi smo stan našli relativno brzo, bez većih problema, a cijene su umjerene. U Rijeci postoji veliki broj stanova za najam i mislim da cijene nisu prevelike, a postoji i cijeli niz web-stranica putem kojih se oglašavaju najmodavci, priča riječki brucoš.


U potrazi za stanom ključna lokacija

 


Sudeći prema zahtjevima studenata objavljenim u oglasima za potražnju smještaja, ono što im je najvažnije lokacija je privatnog smještaja. To je najčešći uvjet koji se traži u oglasima, a uz redovite studente riječkog Sveučilišta u potrazi za smještajem su i Erasmus studenti koji će u Rijeci ostvariti višemjesečni studijski boravak. Među studentima najbolje kotiraju lokacije u blizini Kampusa, odnosno Trsat, Vojak te Vežica. Tražen je i centar Rijeke te lokacije pored fakulteta koji nisu smješteni u Kampusu, kao što su Ekonomski i Tehnički fakultet te Fakultet zdravstvenih studija.

Besplatne objave


Dodaje da su i njegovi novi cimeri također brucoši, a svoj je oglas o potražnji stana objavio i na Fecebook stranici Studentskog centra Rijeka koja je kreirana upravo kako bi pomogla studentima u pronalaženju privatnog smještaja. Ravnatelj Studentskog centra, Goran Manestar, dodaje pak da je na Facebook stranici Privatni smještaj – Studentski centar Rijeka moguće oglasiti stan za najam studentima, a studenti na njoj mogu pregledavati stanove koji su namijenjeni upravo njima.


– Na stranici se objavljuju i oglasi za traženje cimerice ili cimera, a ponuda oglasa ažurira se na dnevnoj bazi. I za studente i za najmodavce objave su besplatne, jer mi nismo agencija, već nam je jedini cilj pomoći studentima u traženju smještaja i povezati ih s najmodavcima, objašnjava Manestar.


CIJENE DOMSKOG SMJEŠTAJA

 


• Studentsko naselje »Ivan Goran Kovačić«
– od 385 do 400 kuna
• Studentsko naselje Trsat
– od 557,50 kuna

Trenutačno se u potrazi za stanom nalazi više tisuća studenata, jer više od 50 posto studenata riječkog Sveučilišta dolazi iz udaljenijih mjesta, a njima treba pridodati i studente Veleučilišta u Rijeci. Stoga je uz Facebook stranicu Studentski centar s istim ciljem pripremio je i brošuru Opcije smještaja za studente Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci koja detaljno prikazuje sve mogućnosti smještaja studenata – od studentskih domova preko učeničkih domova i hostela pa do privatnog smještaja. Potražnja studenata za stanovima trenutačno je u punom jeku, a riječki Studentski centar nedavno je radio i analizu cijena privatnog smještaja. Prema toj analizi prosječna mjesečna cijena najma sobe u Rijeci po osobi iznosi 1.166,67 kuna. U tu cijenu u pravilu nisu uključene režije, polog te agencijska provizija, ukoliko se koriste usluge agencije, a riječ je o najjeftinijoj opciji privatnog smještaja za studente. Stanovanje u sobi gotovo je upola jeftinije od najma garsonijere, što je najskuplja opcija studentskog stanovanja u privatnom smještaju. Naime, prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u garsonijeri iznosi 2.002,64 kuna, također bez uključenih režija, pologa te agencijske provizije. Po cijeni blizu je i najam jednosobnog stana, jer izračuni Studentskog centra pokazuju da prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u jednosobnom stanu iznosi 1.963,40 kuna. I u tu cijenu nisu uključeni režijski troškovi te polog agenciji, ukoliko se koriste njihove usluge.


CIJENE PRIVATNOG SMJEŠTAJA

 


Riječ je o prosječnim mjesečnim cijenama najma po osobi u koje nisu uključene režije, polog te agencijska provizija, ukoliko se koriste usluge agencije
• soba
– 1.166,67 kuna
• garsonijera
– 2.002,64 kune
• jednosobni stan
– 1.963,40 kuna
• dvosobni stan
– 1.382,60 kuna
• trosobni stan
– 1.406,35 kuna

Domska cijena najpovoljnija


Između tih najskupljih i najjeftinijih opcija po cijeni su se smjestili dvosobni i trosobni stanovi koje studenti dijele s cimerima. Analiza riječkog Studentskog centra pokazuje da je prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u dvosobnom stanu 1.382,60 kuna, a u trosobnom stanu iznosi 1.406,35 kuna. Kod obje opcije u navedenu cijenu u pravilu nisu uključene režije, polog te agencijska provizija. U konačnici, izračun Studentskog centra pokazuje da prosječna mjesečna cijena stanovanja po osobi u stanovima i sobama iz oglasa iznosi 1.584,33 kuna, i to u pravilu bez uključenih režija te pologa i agencijske provizije, ukoliko se koriste usluge agencije, što je trostruko ili čak četverostruko veća cijena od one koju plaćaju studenti koji su uspjeli dobiti smještaj u studentskom domu. Uključe li se u cijenu najma stana i režijski troškovi onda je razlika još i veća, jer uz mjesečnu cijenu koju studenti plaćaju u domovima dodatnih troškova nema. Ta domska cijena mjesečno iznosi 385 do 400 kuna u Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« te ovisi o odabiru smještajne jedinice, odnosno plaća li se smještaj u jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi, dok je cijena smještaja na Trsatu nešto veća te iznosi 557,50 kuna mjesečno, što je opet trostruko jeftinije od prosječne cijene smještaja u privatnom aranžmanu.